Stolte børn ved det kunstværk, som de sammen med skodkunstneren Bodil Fosgaard kreerede på Israels Plads.
Stolte børn ved det kunstværk, som de sammen med skodkunstneren Bodil Fosgaard kreerede på Israels Plads. - Foto: Christian M. Olsen

Skodkunst sætter spot på affaldsproblem: »Det får os til at tænke os om en ekstra gang«

På et par timer blev der samlet små 8.000 cigaretskod ind omkring Israels Plads. De klamme skod blev forvandlet til kunst for at sætte fokus på affaldsadfærd i byen.

Iført blå gummihandsker brugte børn og deres forældre den første dag i efterårsferien på at samle affald sammen omkring Israels Plads. Særligt cigaretskod var i affaldssamlernes søgelys.

Cigaretskoddene udgør den største andel af henkastet affald i byen, og alene denne mandag formiddag lykkedes det børnene at samle små 8.000 skod sammen. Ikke for at smide dem ud – men for at lave kunst af det.

Bodil Fosgaard, der kalder sig skodkunstner og opererer under instagram-profilen Made_by_my_butts, har gjort det til sit speciale at lave kunstværker ud af indsamlede skod.

»For et år siden begyndte jeg at samle skod rundt omkring i København ved stationer, indkøbscentre og på forskellige gader og pladser. Og i stedet for at smide dem ud lavede jeg kunstværker ud af dem,« fortæller hun.

En ’Ren by’-dråbe

Mandag på Israels Plads var ingen undtagelse. Sammen med medbragt mos og en god portion håndelag formede Bodil Fosgaard sammen med børnene en ’Ren By’-dråbe.

Og kontrasten mellem det klamme og det kønne vækker opsigt. Bodil Fosgaard oplever mange, der stopper op og betragterne kunstværkerne.

»Jeg kan se, at det gør noget ved folk. At det får dem til at tænke sig om en ekstra gang. Og det er det, kunsten kan. Den kan formidle et budskab, man reflekterer over i en travl hverdag,« siger Bodil Fosgaard.

En af dem, som brugte den første dag i efterårsferien på at samle affald var 11-årige Carlos Lübbers Halborg.

»Jeg vil gerne hjælpe til med at gøre noget godt for naturen og klimaet ved at samle cigaretskod og andet skrald sammen,« siger han.

»Jeg håber det får folk til at tænke sig om, hvor de smider deres cigaretskod,« siger han.

Affaldsindsamlingen var arrangeret af rengøringsportalen Happy Helper og Del Dit Skrald.

Carlos Lübbers Halborg vil gerne hjælpe til med at gøre noget godt for klimaet.

Carlos Lübbers Halborg vil gerne hjælpe til med at gøre noget godt for klimaet. – Foto: Christian M. Olsen

SYNES DU OM ARTIKLEN?
KLIK PÅ LINKET OG TILMELD DIG VORES NYHEDSBREV

OBS: Denne artikel er mere end 6 mdr. gammel

Fotograf Jan Grarup har rejst hele verden rundt og dækket krige og konflikter.

I samtale med Jan Graup: At huske gennem billeder

Binh Ta bag disken på Mozartsvej 7.

20 år med karrysovs og soya i rullen