Rebecca Preisler Ahmad ved Erik Heides skulptur Hønsefødder i Nansensgade.
Rebecca Preisler Ahmad ved Erik Heides skulptur Hønsefødder i Nansensgade. - Foto: Christian M. Olsen

Nansensgade er fyldt med gode historier

Man får en anden tilknytning til et kvarter, når man ved, hvem der bor bag murene, mener Rebecca Preisler Ahmad. Hun debuterer som forfatter med bogen ‘Nansensgadeportrætter’, som udkommer på søndag.

Tove er croquismodel på forskellige københavnske aftenskoler, og Benny spiser franske hotdogs med sine børnebørn på Nørreport. Sigrid, som passer på naboen og overboen, som har brug for lidt ekstra hjælp, og Hans Jørgen henter røget ål i Torvehallerne. Camilla var tæt på at nå gennem nåleøjet til X Factor, og Filip har sat dyrehoveder på mannequiner.

Seks mennesker. Seks liv. Seks portrætter. Og seks bidrag til en fortælling om Nansengade, hvor de hver især lever og har levet, udlevet og oplevet.

Rebecca bor her også. Hun kender dem alle sammen. Ret godt, efterhånden. Gennem møder og samtaler er hun kommet tæt på seks personer med fællesnævneren 1366 Nansensgade.

Rebecca hedder også Preisler Ahmad. Hendes navn står på forsiden af bogen ’Nansensgadeportrætter’, hvor hun gennem de seks enkeltstående portrætter også fortæller om livet i den københavnske kunstnergade.

Bogen udkommer ved en reception på Ibsens Hotel på søndag. Hotellet har allerede købt en del af oplaget, som bliver lagt ud på værelserne, så gæsterne kan få et indblik i nabolaget.

Sindssyg transformation

For det er det man får i ’Nansensgadeportrætter’. Et indblik. Seks stærke personskildringer man kan spejle sig i, og som sammen fortæller en historie om en gade, som har været igennem ’en sindssyg transformation’.

Ordene er Rebecca Preisler Ahmads. Hun siger dem, da vi møder hende over en kop kaffe på Ibsens Hotel. Bogen ligger foran på bordet.

»Jeg er så glad for de modige mennesker, der har stillet op til interview og budt mig indenfor og fortalt mig ret private ting om sårbare barndomserindringer, besværlige relationer og boksekampe med alle mulige eksistentielle temaer. Jeg er ikke sikker på, at jeg selv ville gøre det samme,« siger Rebecca Preisler Ahmad.

Behov for rodfæstning

Hun flyttede selv ind i Nansensgade i 1999 og har boet her siden. Noget af en kontrast til barndommen. Faren fra Pakistan studerede på Cambridge, moren fra Danmark var au pair. Hun blev født i Bern og boede de første fem år af sit liv i Berlin.

»Da jeg var i starten af 20’erne talte jeg, at jeg havde flyttet omkring 25 gange. Jeg tror, at jeg har haft et stort behov for at rodfæste mig. Min bror griner ad mig og siger, at jeg kommer til at blive båret ud fra Nansensgade,« siger Rebecca Preisler Ahmad, der ikke har udlængsel og behov for at rejse.

»Måske er det også en drivkraft at skabe fællesskaberne, hvor man er. At finde historierne, hvor man er. Der er fyldt med gode historier lige på den anden side af døren,« siger forfatteren, der også er journalist på det hyperlokale medie resonansen.dk og sammen med kollegaen Olivia Møllegaard Birch står bag Nansensgade Litteraturfestival.

’Nansensgadeportrætter’ er Rebecca Preisler Ahmads debut som forfatter. Men hvad skal vi egentlig med bogen?

»Portrætter af mennesker har den egenskab, at man kan spejle sig i dem. Vi har alle sammen et billede af de mennesker, vi ser i gaden. En gade befolket af kreative middelklassemennesker, der har gang i alle mulige fede ting. Men når man går ind og skræller noget af og hører, hvor den enkelte kommer fra, hvad han eller hun har bokset med og er lykkedes med, så kan man blive inspireret til at handle på andre måder, end man måske selv ville gøre,« siger Rebecca Preisler Ahmad.

Trygt og bekvemt

Flere af hovedpersonerne i bogen taler om – og savner – det gadefællesskab, der var en gang, hvor man bare gik ind og ud hos hinanden.

»I dag er det nok mere koncentreret omkring mindre fællesskaber i andelsforeningerne eller i de store, lækre baggårde, der er lavet med tomatplanter og krydderurter og sandkasser uden hundelorte.«

Måske en konsekvens af gadens udvikling fra 50’ernes sociale blandingsliv med baggårde i lag og bittesmå lejligheder til nutiden, hvor gadens beboere med Rebecca Preisler Ahmads ord ’på mange måder ligner hinanden’.

»Nogle vil sige, at det er mere kedeligt. Man kan også sige, at det er trygt og dejligt og bekvemt. For mig handler det meget om, hvordan vi forbinder os til hinanden som mennesker. Det er på mange måder det, der driver mig i mit arbejde; at få sparket nogle samarbejder og nogle fællesskaber i gang og få os til at snakke med hinanden i stedet for at være på nik’,« siger Rebecca Preisler Ahmad.

»Det er vel noget, vi alle sammen længes efter; at blive forbundet og høre hinandens historier. Og man får en anden tilknytning til stedet, når man ved, hvem der bor bag murene.«

Nansensgadeportrætter. Rebecca Preisler Ahmad. Forlaget Reol. Forsidetegning: Jette Svane. Bogreception på Ibsens Hotel, Vendersgade 23, søndag 24. november kl. 14-16. Kan købes i udvalgte boghandlere, Seiers Antikvariat, BRØG Litteraturbar, specialbutikker i Nansensgadekvarteret og på Ibsens Hotel fra mandag 25. november.

SYNES DU OM ARTIKLEN?
KLIK PÅ LINKET OG TILMELD DIG VORES NYHEDSBREV

OBS: Denne artikel er mere end 6 mdr. gammel

Her ses vokalensemblet Swe-Dames.

Oplev vokalensemblet Swe-Dames i Frihavnskirken

Østerbro Avis hjemmeside i 2005.

Din by og min by – da folk begyndte at følge med på nettet, også lokalt