Forældre skal ikke længere have en lægeerklæring for at få vegansk mad til deres børn i københavnske daginstitutioner. FOTO: Foto Rune Johansen Ritzau/Scanpix
Forældre skal ikke længere have en lægeerklæring for at få vegansk mad til deres børn i københavnske daginstitutioner. FOTO: Foto Rune Johansen Ritzau/Scanpix

Københavns Kommune dropper vegansk forbud i daginstitutioner

Det er nu op til de enkelte daginstitutioner i Københavns Kommune, om de vil servere vegansk mad eller tillade en vegansk madpakke.

OPDATERET

Artiklen er ændret 08.01.20 klokken 13.30. I artiklen stod der tidligere, at ens barn skulle have en lægeerklæring for at det udelukkende skulle spise vegansk mad i en københavnsk daginstitution. Den information kommer fra en pressemeddelelse som Alternativet sendte ud 17 december og er faktuelt forkert, og er derfor slettet.

Indtil årsskiftet har der stået i Københavns Kommunnes retningslinjer stået, at institutionen ikke må servere vegansk mad. Den formulering er nu fjernet, så der ikke skulle opstå misforståelser om hvorvidt, det er i orden at servere enkelte veganske retter, som for eksempel tomatsuppe.

Det er nu op til den enkelte daginstitution, om den vil servere vegansk mad til veganske børn, eller om de som vil lade forældrene tage en vegansk madpakke med.

»Jeg er rigtig glad for, at vi nu er sluppet af med de her rigide regler,« siger Niko Grünfeld (ALT), der er Alternativets medlem af Børne- og Ungdomsudvalget.

»Det giver ikke mening,« siger han.

Anbefaler ikke vegansk

I en rapport fra Fødevarestyrelsen fra 2015 står der, at »Veganerkost til spædbørn og småbørn kan ikke anbefales, idet det kan være meget vanskeligt at opfylde barnets ernæringsbehov de første leveår.«

På trods af det fraråder Fødevarestyrelsen ikke vegansk kost til små børn.

Sektionsleder i Bæredygtig mad & sundhed, under Miljø- og fødevareministeriet, Charlotte Kølln, siger:

»Myndighederne kan ikke anbefale vegansk kost til små børn, da der er risiko for, at de kan komme til at mangle vigtige næringsstoffer.

Imidlertid er vores indstilling, at hvis personalet i daginstitutionerne har personale, der fagligt kan lave en velplanlagt vegansk menu, og hvis forældrene ved, at de har ansvar for at give børnene de nødvendige kosttilskud, hvis barnet også spiser vegansk mad hjemme, så kan vi ikke fraråde, at børnene får vegansk kost i daginstitutionen.«

Kan hindre væksten

Medlem af Børne- og Ungdomsudvalget, Jens-Kristian Lütken (V) mener, at det er helt hen i vejret at tilbyde udelukknede vegansk mad til de københavnske børn. Venstre vil tage beslutningen op i Børne- og Ungdomsudvalget.

»Jeg mener, at Københavns Kommune skal lytte til Sundhedsstyrelsen der anbefaler, at små børn ikke skal spise udelukkende vegansk kost,« siger Jens-Kristian Lütken og tilføjer, at det er et kæmpe ansvar at placere hos institutionerne at skule sammensætte en kost, der lever op til de ernæringsmæssige krav der skal opfyldes, hvis småbørn skal spise vegansk.

»Vegansk kost kan hindre væksten og give hjerneskader,» siger Jens-Kristian Lütken med henvisning til danske eksperter, der i en TV2 artikel fortæller, at vegansk kost blandt andet kan give hjerneskader.

SYNES DU OM ARTIKLEN?
KLIK PÅ LINKET OG TILMELD DIG VORES NYHEDSBREV
I januar måned kan du opleve Lotte Kjøllers udstilling ‘Eventyrlige kvinder’ i Vanløse.

Ny udstilling: Kunstnere hylder det kvindelige køn

Her ses den Nokia, Githa Schultz har måtte sige farvel til.

Klumme: Manualer, IT og mobilproblemer, og jeg bliver debil