Ternen på plads i Frihedsmuseets nye lokaler.
Ternen på plads i Frihedsmuseets nye lokaler. - Foto: PR-foto

Historisk fiskerbåd sænket ned i det nye Frihedsmuseum: Museet åbner 5. maj

Torsdag blev fiskerbåden ‘Ternen’ sænket ned i Frihedsmuseets udstillingsrum. Båden er den første og største udstillingsgenstand i det nye museum, der åbner til maj.

Natten til 2. oktober 1943 stævnede fiskerbåden Ternen ud fra et lille fiskerleje på Sydsjælland. I båden sad to jødiske familier, som flygtede fra nazistisk forfølgelse. Efter en tur over Øresund ankom de samme nat til Falsterbo i Sverige.

77 år senere blev den gamle fiskerbåd torsdag sænket ned i Frihedsmuseets udstillingsrum i Churchillparken. Her skal den være med til at fortælle historien om jødernes flugt i oktober 1943, som mange i modstandsbevægelsen var involverede i.

Hærget af brand

Frihedsmuseet åbner igen i en ny bygning, syv år efter branden, som hærgede museet i 2013. Det sker på 75-årsdagen for Danmarks Befrielse, 5. maj, ved en ceremoni for særligt indbudte. Dagen efter åbner museet for publikum.

»Vi glæder os til at kunne åbne dørene til det nye Frihedsmuseum, der fortæller historien om modstandskampen under 2. verdenskrig. Det er en periode i Danmarks historie, som stadig fylder meget i danskernes bevidsthed og den dag i dag giver anledning til megen debat,« siger Nationalmuseets direktør, Rane Willerslev, i en pressemeddelelse.

»Vores ambition med det nye Frihedsmuseum er at gøre modstandskampen relevant og vedkommende, ikke mindst over for de yngre generationer, som har den periode endnu længere på afstand,« siger han.

Ternen ankom på en stor lastvogn. pr-foto

Ternen ankom på en stor lastvogn. pr-foto

Hullet, som fiskerbåden skulle sænkes ned gennem. pr-foto

Hullet, som fiskerbåden skulle sænkes ned gennem. pr-foto

SYNES DU OM ARTIKLEN?
KLIK PÅ LINKET OG TILMELD DIG VORES NYHEDSBREV
Kristine Victoria Madsen var en af de tre lyrikere, der brugte sine lyriske evner til at tale om sin erfaring med psykisk sygdom.

Med lyrik som våben: Tre kvinder vil nedbryde tabu omkring psykisk sygdom

Fotoudstilling af Jerry Bergman, Marian Hirschorn, Stefan Wurzel, flygtninge fra 1969.

Fotoudstilling: 50 år i Danmark