Sognepræst i Sankt Pauls Kirke, Kathrine Lilleør, holder gudstjenester på facebook.
Sognepræst i Sankt Pauls Kirke, Kathrine Lilleør, holder gudstjenester på facebook. - Foto: Martin Sørensen (arkiv)

Kirker opruster på nettet: »Vi er sammen om det her, og vi kommer igennem det«

For mange kan kirken være et samlingspunkt i svære tider, men ikke i øjeblikket, hvor kirkerne som alle andre, er ramt af restriktioner i forbindelse med corona-epidemien. Så nu sætter de lokale kirker ind på nettet.

»I disse tider, hvor vi værner om hinandens sundhed ved at være på afstand af hinanden, mærker vi, at det varme blik kan være et hedt kys – vi mærker at vinket kan være et håndslag – at en sms kan være en kærlighedserklæring og rørende omsorg. Vi mærker, at vi er sammen om det her, og vi kommer igennem det.«

Sådan lød det i biskop Peter Skov-Jakobsens prædiken til midfaste. Den blev holdt i en tom Vor Frue Kirke, men transmitteret på P1.

Kirkerne er ligesom store andre dele af det danske samfund lukket ned for de fleste kirkelige handlinger, og derfor kigger de lokale kirker i andre retninger for at samle menigheden. På hjemmesider og facebook kan man deltage i online- gudstjenester og læse præsternes aktuelle prædikener.

Telefoner og selfiestang

I Sankt Pauls Kirke har sognepræst Kathrine Lilleør sammen med kirkens organist og komponist, Frederik Magle, besluttet at producere gudstjenester til facebook. De bliver tilmed transmitteret på DR2 søndag klokken 14.

»Vi har med to telefoner og en selfiestang produceret søndagens gudstjeneste,« skriver Kathrine Lilleør på sin facebook-side, hvor gudstjenesten har fået mange hjertevarme hilsner.

Også i Holmens Kirke har man valgt at holde digitale gudstjenester. Man kan se med på facebook og via et link på kirkens hjemmeside.

»Initiativet er en nødløsning indtil det igen bliver forsvarligt at samles til gudstjenester i landets kirker,« skriver kirken på deres facebook-side.

I andre kirker, for eksempel Marmorkirken og Trinitatis Kirke, har præsterne valgt at lægge prædikenerne ud, så man i ro og mag kan læse dem hjemme i sin stue.

Kirkelige handlinger

Kirkerne kan fortsat afvikle bisættelser og begravelser, men under særlige omstændigheder.

»Begravelser og bisættelser i folkekirken skal ikke overholde en fast deltagergrænse på 10 personer, men der må maksimalt tillades adgang for 1 person pr. 4 kvm gulvareal i kirkens skib,« lyder det fra kirkeministeriet.

Dåb og vielser kan gennemføres i folkekirken, men de skal overholde kravet om, at højst 10 personer inklusive præst og kirkebetjening må deltage.

»I langt de fleste tilfælde forventes dåbsforældre og brudepar derfor at ønske handlingen udsat, hvilket også er Kirkeministeriets anbefaling,« fremgår det af ministeriets hjemmeside.

SYNES DU OM ARTIKLEN?
KLIK PÅ LINKET OG TILMELD DIG VORES NYHEDSBREV
Naturvejlederne William og Manja.

Naturvejlederne William og Manja siger hej

OPDATERET – 15-årig er fundet