Lasse Funch og Albert Waidtløw har kurateret hele programmet på H9 til Copenhagen Jazzfestival. Foto: René Mølskov

Vesterbro har jazz i hjertet

Lasse Funch og Albert Waidtløw har kurateret hele programmet på H9 til Copenhagen Jazzfestival. Foto: René Mølskov

Der er en forbistret varme i Kødbyen i dag. Sveden pibler på panden og løber ned af ryggen. Alligevel kan man høre musik inde fra de gråbrune bygninger i Den Brune Kødby. I Staldgade 27 ligger øvelokalerne hos MUVE, hvor mange af de 300 medlemmer øver i de 9 øvelokaler, som musikforeningen har i Den Brune Kødby.
En af dem er trommeslager Lasse Funch på 28 år. Han har spillet jazz siden han var helt ung og de sidste 10 år har han brugt sommeren på jazzkursus på Engelsholm. Her mødte han det nu 17-årige jazztalent Albert Waidtløw, der viser vej med guitar.
Når man skuffer 220 venner
De to spiller sammen på Copenhagen Jazz Festival i Kødbyen. Men de har også sammensat det fulde program af 50 koncerter på H9.
»Jeg synes bestemt ikke, det har været let at være booker. Der er vildt mange dygtige musikere. Men vi fik booket og lukket programmet ret hurtigt. Inden folk hørte om, at vi stod for det. Men det efterlod en følelse af at have gjort 120 musikere glade ved at booke dem, men samtidig skuffe 220 ved ikke at booke dem, Gamle venner, medstuderende fra konservatioriet. Det har ikke været svært at vælge, men det har været rigtig svært at vælge fra,« siger Lasse Funch og Albert Waidtløw tilføjer:
»Det har været megahyggeligt at booke alle de koncerter til sommeren. Det er utroligt så mange, der har valgt at spille jazz, og så mange som gør det rigtig godt.«
Guitaren har han med i sin kasse. Pakker den kun ud i skyggen. Solen kan ødelægge den.

Og lyden skal sidde lige i skabet. Hver gang.
»Jazzmiljøet er kæmpestort, men alligevel ikke større end at man kender alle. Man har hilst på og spillet med næsten alle,« siger han.
Og ofte kender de hinanden på lyden og den måde, de spiller ders instrumenter på.
»Har du det ikke også sådan, at du kender personen på hvilket instrument personen spiller og ikke ud fra et navn. Det er deres personlighed, de spiller og man kan høre på deres spil, hvem det er,« siger Lasse Funch.
De nye hotte standarder
De to unge jazztalenter bevæger sig gennem Den Brune Kødby som deres andet hjem. Snupper en kaffe til menneskepriser på Høkeren og finder en bare nogenlunde svalende skygge.
Fra en åben dør strømmer musikken ud, mens duften af brændende kul spreder sig.
Det program, de har kurateret til H9 er trods 50 navne blot et lille udpluk af de mange hundrede jazzarrangementer på Vesterbro. Du skal tjekke det hele ud på jazz.dk, men de to unge musikere har i hvert fald forsøgt at skabe et program, der afspejler de standarder, der fylder på jazz-scenen lige nu.

»Der er noget i programmet som både er til de musikere, der kender alle detajleforskellende og gerne vil opleve noget af de bedste og hotteste. Men der er også noget til dem, der bare nyder en god jazz-oplevelse uden at det kræver mere af dem end at de er der,« siger Lasse Funch og Albert Waidtløw tilføjer:
»Vi er meget optaget af hvilke nye standarder, der er på banen lige nu. Vi kan jo alle huske det halve år, hvor det var Get out of time, der blev spillet hele tiden alle steder. Straight street har været der. Swing at the heaven.«
Grobund for det bedste i verden
At jazz-udbuddet er så stort og talentmassen så massiv er ikke tilfældigt. For den Københavnske jazztradition går langt tilbage.
»Ben Webster, Dexter Gordon, Oscar Pettiford. Alle har boet i København. Det har skabt en masse dygtige musikere, som vi har haft på nært hold og de har været vores lærere og vi er taget til koncerter med dem. Det har skabt og skaber fortsat en god grobund for jazzmusikere at vokse i,« siger Lasse Funch.

På den måde er København blevet en stor jazzbuffet, som musikere i miljøet bare kan tage for sig af. En stor del af det veletablere jazzmiljø kan du opleve under festivalen. Også de unge, kæmpende musikere har plads på scenerne. Mange af dem finder du på Vesterbro. Der er jazzkoncerter på alle de store og små scener den kommende weekend, og du kan finde flere omtaler på kbhliv.dk og finde hele programmet på jazz.dk

SYNES DU OM ARTIKLEN?
KLIK PÅ LINKET OG TILMELD DIG VORES NYHEDSBREV

OBS: Denne artikel er mere end 6 mdr. gammel

Værter i gummibåd: Sejlende personale skal skabe mere tryghed i havnen

Kom med på en magisk rejse ned til jazzens rødder