Iris er glad for at gå på La Bella, fordi det er sjovt og man kan spille stikbold. Foto: Anja Berth

Hvis de har lyst til at bruge en hel eftermiddag på at grave et hul og kigge på en regnorm, så må de gerne det

FRITIDSHJEM. På den selvejende fritidsinstitution La Bella er man bekymret over udsigten til at blive ændret til kommunal fritidsordning. Det kan betyde farvel til vores cabaret og koloni, siger lederen.

Pio er lige blevet hentet af sin mor. Men hun må vente lidt. Han skal nemlig lige hente en vigtig ting – et syltetøjsglas med låg med huller i. Her bor en edderkop, og den har været med i skole og videre på fritidshjem. Og nu må mor altså bære tasken, så Pio kan passe godt på den ottebenede nye ven.

Vi er i Høj-Huset, der er afdelingen for 0. klasses elever i den store selvejende institution La Bella, som hører til Rødkilde Skole.

Andre nyheder

På en af stuerne, Kronen, sidder Marta, Iris, Oscar, Annabell og Ozan og farvelægger navneskilte. Det kræver stor koncentration at holde sig indenfor stregerne, og Vanløse Bladet får først kun et kort ’godt’ på spørgsmålet om, hvordan det er at gå på La Bella.

Marta uddyber dog med, at de lige har fået ’efter’, der er navnet på den eftermiddagsmad, som børnene får, når de lige er kommet fra skolen. I dag har de fået en leverpostejmad med rødbeder, men ’man måtte også godt ikke få rødbeder på’. De muslimske børn fik en makrelmad, for her er der ingen forskel, forklarer afdelingsleder Laura Krogh Jensen.

Hun har i 25 år arbejdet som pædagog med ansvar for 0. klasserne, der som noget særligt her på La Bella er det første år i eget hus, inden de kommer over til de øvrige fritidsbørn fra 1.til 3. klasse.

Bevare 0. klasse

Hvis politikernes beslutning om at ændre strukturen på fritidshjemmene, og La Bella bliver til en kommunal fritidsordning, kan man risikere, at denne ordning ikke fortsætter.

»Det ville jeg være virkelig ked af for det er rigtigt godt for børn i 0. Klasse lige at vænne sig til det nye liv i skolen og på fritidshjem med andre større børn. Her kan de være trygge i at være nye sammen og vores erfaring gennem mange år er at de udvikler sig fantastisk så de er klar til at være sammen med større børn,« siger Laura Krogh Jensen.

Tilbage på stuen Kronen er Iris næsten færdig med at farvelægge sit navn, der er skrevet med effektbogstaver. Det har pædagog Angela klaret.

Iris er ikke i tvivl om hendes kærlighed til fritidshjemmet.

»Jeg synes det er sjovt, og jeg kan bedst lide at være i multisalen, for der kan vi spille stikbold, og det kan jeg godt lide,« siger Iris, mens Oscar stikker sit navneskilt helt op i kameraet, så jeg kan se, hvor flot hans farvede bogstaver er blevet.

Andre nyheder

Baggrunden for hele ændringsplanerne er, at kommunen vil hæve forældrebetalingen for at undgå nedskæringer andre steder. Grunden til det er at byen voksne og flere børn kommer til. Men kommunen kan ikke hæve betalingen med mindre den som planlagt ændrer alle fritidshjem til kommunale fritidsordninger kaldet kkfo’er.

Det kan for nogle betyde, at lokaler skal overtages, men det er ikke tilfældet for La Bella. Ændringen er alligevel betydelig, mener leder af den samlede institution, Susanne Vogelius. Det gælder blandt andet indkøb:

Ændrede indkøb

»Vi kan som selvejende fritidshjem selv bestemme hvor vi vil købe ind, og vi køber altid det billigste og går efter tilbud, mens man i en kkfo er underlagt kommunens indkøbsordninger, der ofte er dyre, fordi der er nogle mål. Vi går her ikke så meget op i økologi, men sørger tit for at bage selv, så børnene får noget solidt brød med masser af kerner, så de bliver mætte og friske til at lege. Jeg kan godt frygte for at vi bliver underlagt nogle andre indkøbsvaner, og det synes jeg er ærgerligt,« siger Susanne Vogelius.

Kan miste cabareten

Hun har været ansat som afdelingsleder i institutionen siden 1993 og øverste leder siden 2008. Noget af det, hun er mest stolt over er den traditionsrige cabaret, som børnene hvert år opfører for forældre og søskende, og som nu er en del af institutionens dna. Så meget at da man for fire år siden, hvor den selvejende institution så at sige overtog den daværende kkfo på Rødkilde Skole og blev en stor selvejende institution tilknyttet skolen, valgte at opkalde den nye institution efter den mangeårige cabaret, La Bella.

Susanne Vogelius frygter, at ændringen kan betyde færre hænder, og det kan gå ud over den traditionsrige cabaret, der kræver mange timer og mange voksne, og kolonien, der også kræver flere hænder.

Børnenes frie tid

På det pædagogiske plan er hun optaget af at fastholde La Bellas særlige værdier med børns frie tid, som hun kerer sig om, og som hun frygter kan forsvinde med en strukturændring.

»Børns frie tid er vores alfa omega. De har ret til at holde fri, når de har været i skole i mange timer. Men vi sørger for at have en bred vifte at aktiviteter og tilbud, som de kan vælge lige fra boldspil til ridning og ler, hvis de har lyst. Men hvis der er nogle børn, der hellere vil bruge en hel eftermiddag på at grave et hul og finde en regnorm, så er det fint med os, det handler om at være i proces og udvikle sig gennem leg,« siger Susanne Vogelius.

Hun er bekymret for, om en ny struktur vil gøre fritidslivet mere fastlåst for børnene, og så er hun også opmærksom på, om personalets frihed under ansvar kan fortsætte.

»Jeg har nogle gange en medarbejder, der stikker hovedet ind klokken lidt i 16 og siger, Sus, der er altså næsten ingen voksne tilbage, men mange børn, er det okay, jeg bliver en halv time. Det er da fedt, og det får de selvfølgelig tilbage en anden dag.«

SAGEN KORT

Her kommer lidt cool facts omkring situationen om ændringen af fritidshjem.

For at kunne hæve forældrebetalingen fra nuværende godt 800 kroner til 1600 kroner pr. barn pr. måned skal fritidshjemmene overgå til kommunale fritidsordninger kkfoer.

Ifølge forvaltningen skal ingen fritidshjem lukke!

Men selvejende fritidshjem får opsagt driftsoverenskomsten og hvis de ikke vil overgå til kkfo, så kan man i teorien ikke afvise, at de vil lukke. Men der er ingen planer om det.

For nogle fritidshjem er lokalerne et problem. Hvis de er ejet af kommunen sker overflytningen nemt, men hvis de ikke er, kan kommunen overtage dem, hvis de lever op til kravene om plads pr. barn.

Personalet bliver virksomhedsoverdraget til kommunen, og der er ingen planer om opsigelser eller nedskæringer.

Nogle selvejende fritidshjem har egen institutionsbestyrelse, der er arbejdsgiveren, og en forældrebestyrelse, der er med til at lægge det pædagogiske snit.

En kkfo har ingen selvstændig bestyrelse – men er under skolebestyrelsen.

SYNES DU OM ARTIKLEN?
KLIK PÅ LINKET OG TILMELD DIG VORES NYHEDSBREV

OBS: Denne artikel er mere end 6 mdr. gammel

Gunvor Wibroe (S)

S: Beskyt borgerne mod luftforurening

Det er på denne strækning af Østerbrogade, at der nu er vejarbejde.

Flere heller på Østerbrogade