Selvom vi gennemgår corona-lockdown, er der stadig masser ting, du kan lave (alene). Du kan for eksempel give dig i kast med Third Ears ‘Robert og Thetanerne’, der handler om en mand, der bliver fanget i Scientology.
Selvom vi gennemgår corona-lockdown, er der stadig masser ting, du kan lave (alene). Du kan for eksempel give dig i kast med Third Ears ‘Robert og Thetanerne’, der handler om en mand, der bliver fanget i Scientology. - Foto: Jens Nørgaard Larsen/Ritzau Scanpix

10 forrygende podcasts, du bør høre i de kommende uger

Danmark er lukket ned. Mange er nok allerede ved at gå ud af sit gode skind over mangel på stimulans. Se de kommende uger som en mulighed for fordybelse og tid til et kæmpe kulturboost. Lyt til podcasts, læs bøger og se film.

Ingen ved endnu med sikkerhed, hvor lang tid Danmarks lockdown kommer til at forløbe. Èn ting er dog sikkert: Vi bør alle så vidt muligt blive hjemme og undgå nærkontakt med andre mennesker.

I disse tider er der derfor ikke meget andet at lave end at arbejde hjemmefra, stene Netflix og få styr på det praktiske i hjemmet. Når dine øjne får brug for en pause fra at binge serier, har vi 10 fremragende podcast, du kan underholde dig selv med i sengen, mens du gør rent, eller når du er ude at gå en tur (alene).

10 podcasts for enhver smag

Vi har samlet 10 vidt forskellige, anbefalelsesværdige podcasts, så der er lidt for enhver smag.

Radiofortællinger

I Radiofortællingers rige bibliotek præsenteres du for fascinerende menneskefortællinger og fantastiske historier om alt mellem himmel og jord. Nogle af fortællingerne er opmuntrende og livsbekræftende, mens andre er fuld af drama og nærdødsoplevelser.

‘Mine dage med Murder Machine’ er en af de mange nervepirrende fortællinger i arkivet. Gennem to afsnit møder vi Charlotte, der er flyttet til New York og finder et fællesskab på Coney Island, hvor gode fortællinger lever og ånder. Hun stortrives, men inden længe bliver hun selv hvirvlet ind i en fortælling om en dyster mafiafortid, som byder på både blod, kunst og drab.

Brinkmanns Briks

Uge efter uge undersøger professor i psykologi Svend Brinkmann, hvorfor vi mennesker gør, som vi gør i ‘Brinkmanns briks’. Mennesker er en mærkelig og mystisk størrelse, og det breder Brinkmann ud i kategorier som sex, stress, sammenligningskultur og meget andet afsnit for afsnit. Er man nysgerrig på psykologi og samfundets tendenser er podcasten helt sikkert et lyt værd. Hvert afsnit varer cirka 58 minutter og udgives på P1.

Serial, sæson 1

Serial er lige noget for dig, der elsker true crime. Den undersøgende journalist Sarah Koenig dykker ned i i en high-school mordsag fra 1999. Hae Min Lee, en 18-årig studerende fra Baltimore, forsvinder 13. januar 1999. Hendes lig bliver fundet 9. februar samme år i Leakin Park. Få dage efter bliver Haes ekskæreste Adnan Syed arresteret for mordet på Hae. Han siger, at han er uskyldig, men han kan ikke svare på, hvad han har lavet 13. januar. Det er der andre der kan: En af Adnans klassekammerater på Woodlawn High School fortæller, at hun ved, hvor han har været, og det er ikke på gerningsstedet…

Podcasten er på engelsk.

Min energi er et andet sted

Anne Jeppesen bliver i august 2015 sammen med kæresten Nicolas forældre til Barbara. Bare få måneder efter bliver Anne forladt af Nicolas, fordi Nicolas er blevet forelsket i en anden kvinde. Hvad gør man, når man har drømt om en kernefamilie, stadig er forelsket i sin mand og pludselig står alene tilbage med et fem måneder gammelt barn?

I podcasten ‘Min energi er et andet sted’ kan du høre deres historie. Annes historie om at være den, der bliver forladt, og Nicolas’ historie om at forlade moren til sit nyfødte barn.

Du kan høre podcasten gratis i podcast-appen på din smartphone.

17

Signe Amtoft, der er journalist og forfatter, hiver forskellige kendte mennesker ind i studiet for at tale om dengang, de var 17 år. Heriblandt Stine Bosse og Pernille Skipper. Podcasten er meget livsbekræftende og humoristisk. Hvad ville du sige til dit 17-årige jeg? Hvilke nødvendige fejl har du selv lavet i din ungdom? Podcasten er nærværende.

Robert og Thetanerne

Third Ear har efterhånden produceret mange vidundere i podcastverdenen. En af perlerne er klart ‘Robert og Thetanerne’, der hiver os med ind bag Scientologys lukkede døre og fortæller os en historie om, hvad det vil sige at blive fanatisk grebet af en bestemt idé om verden. Vi følger Roberts vej ind i trossamfundet og også hans komplicerede exit.

Du kan høre podcasten gratis i podcast-appen på din smartphone.

Farlige toner – historien om dansk jazz

Det er svært at forestille sig et Danmark uden pop, hip hop, elektronisk musik og andre musikalske genrer. Forestil dig så, at for bare 100 år siden, blev der kun lyttet til klassisk musik.

Farlige toner er historien om, hvordan jazzen har været med til at præge vores samfund og den musik, vi lytter til i dag. I 50‘erne og 60’erne blev Danmark et verdenscentrum for jazz.

Podcasten handler om jazzens rejse helt frem til en dag i dag, hvor jazzen er mere levende end nogensinde, men den handler i virkeligheden om meget mere end det: Om store personligheder, et kreativt miljø, om sex, racisme, forargelse og druk. Podcasten er af 5 afsnit og udgivet på P8 Jazz.

Lottomysteriet

I 2002 blev der efterladt en vinderkupon på disken i Strandvejens Kiosk i Sædding ved Esbjerg af en mand. Han bliver utålmodig, går forbi køen og op til disken, hvor han lægger kuponen og siger, at ekspedienten må tjekke den ved lejlighed. På lottokuponen er der ikke mindre end 9,3 millioner.

Vinderen er som sunket i jorden, og man har aldrig været i stand til at finde ham. I 2017 melder Danske Spil ud, at de stadig vil udbetale præmien, hvis den rette vinder dukker op. Findes han stadig derude, og kan journalisterne komme på sporet af ham?

Detox din hjerne

Detox Din Hjerne har til formål at udrense dit sind for usunde usandheder om sundhed. Morten Elsøe og Anne Gaardmand punkterer gennem afsnittene de myter om ernæring, træning og vægttab, der står i vejen for sund adfærd. Du kan blandt andet blive klogere på cravings, blodsukker og overspisning.

Bag om København

Københavns Biblioteker har produceret en Københavner-podcast, der tager dig med tilbage til et ældre København. Der udkommer hver måned et nyt afsnit, der fører dig ind i københavnske historie og beretter om personer og begivenheder, besøger gader og stræder, du kender.

Gennem de forskellige afsnit fortæller Berit Freyheit om steder, der gemmer på historier, som på godt og ondt har sat sit præg på danmarkshistorien og dét København, vi kender i dag.

De fleste podcasts kan du finde i podcast-appen, hvis du ejer en smartphone.

SYNES DU OM ARTIKLEN?
KLIK PÅ LINKET OG TILMELD DIG VORES NYHEDSBREV
Måske er det et strikkeprojekt, du skal kaste dig over de næste par uger?

Keder du dig allerede? 10 ting du kan lave alene under lockdown

Sidsel Rastad mener, at hendes muligheder for at deltage i samfundet er begrænsede.

DEBAT: Hvorfor må jeg ikke deltage i samfundet?