Jesper Christensen, Børne- og ungdomsborgmester (S)
Jesper Christensen, Børne- og ungdomsborgmester (S) - Foto: Pressefoto

Borgmester lover højere kvalitet til byens børn: »Vi sætter hurtigere og mere effektivt ind«

Tilsynsrapport fra en af de udskældte institutioner fra dokumentaren, ‘Daginstitutioner bag facaden’, havde allerede i 2016 gule anmærkninger. LFS og Børne- og Ungdomsborgmester giver forbedret tilsyn skylden og lover en forbedring i 2020.

»Jeg har en forventning om, at vi vil kunne se en effekt af indsatserne i den næste tilsynsrapport.« Det siger Jesper Christensen til kbhliv.dk, da han forelægges konklusionerne af en aktindsigt i tilsynsrapporterne i perioden 2016 – 2019 for en af de udskældte institutioner fra TV2 dokumentaren daginstitutioner bag facaden. Aktindsigten viser, at institutionen i 2016 udelukkende havde gule anmærkninger, og at det kun blev dårligere.

Mest ambitiøse tilsyn

»Vi har landets vel nok mest ambitiøse pædagogiske tilsyn. Vores tilsyn er gode til at spotte, hvor der er udfordringer. Men vi kan og skal blive bedre til at følge hurtigt op.

Derfor har vi i Børne- og Ungdomsudvalget før sommerferien vedtaget en styrket opfølgning på vores tilsyn, så vi kan sætte hurtigere og mere effektivt ind i de institutioner, som har behov det. Det sker med fuld åbenhed om udfordringerne, og hvad vi gør ved dem, så forældrene er med i processen.«

Tilsynsrapporterne fra 2015 til 2019

  • 2015 – seks grønne

  • 2016 – seks gule

  • 2017 – Fem gule og en rød

  • 2018 – Fem gule og en rød

  • 2019 – Fire gule og to røde

  • Grøn betyder, at man skal vedligeholde indsatsen.

  • Gul betyder, at man skal tilpasse indsatsen.

  • Rød betyder, at der er behov for en ny og ændret indsats.

  • Kilde. Københavns Kommune

Kvalitet i børnehøjde

Jesper Christensen slår fast overfor kbhliv.dk, at den pågældende institution har fået en faglig handleplan, og at der i den forbindelse er sat en række gode indsatser i gang. Indsatser hvor ledelsen og personalet arbejder ihærdigt på at skabe den bedst mulige pædagogiske kvalitet i børnehøjde.

Lektor: Uansvarligt

kbhliv.dk har forelagt lektor ved Danmarks Pædagogiske Universitet (DPU), Ole Henrik Hansen tilsynsrapporternes tilstand. Ole Henrik Hansen kalder det uansvarligt, at en institution over fire år går fra seks gule anmærkninger til seks gule og to røde, uden at det bliver bedre.

»Det er børn, de her pædagoger har ansvaret for, og det er dybt uansvarligt, at det kan ske år efter år,« udtaler Ole Henrik Hansen til kbhliv.dk

Læs evangeliet i stedet

»Ved tilsynsrapporter handler det om at handle og agere på observationerne. Sker det ikke, kan man ligeså godt læse juleevangeliet,« siger Ole Henrik Hansen til kbhliv.dk og fortsætter.

»Det handler om kvalificeret ledelse både i institutionen og i forvaltningen. Man skal finde årsagen og rette på den dårlige pædagogiske kvalitet, som tilsynsrapporterne giver udtryk for.

Medarbejdere fyret

Jesper Christensen fortæller min.by.dk at de to medarbejdere, som blev filmet med skjult kamera i TV 2-dokumentaren er ikke længere ansat. Samt der nu er to uddannede pædagoger på hver stue i den afdeling, hvor der er filmet.

Samarbejde med LFS

Ifølge Jesper Christensen er der derudover igangsat et forløb i samarbejde med fagforbundet LFS om at styrke arbejdsfællesskabet, så kerneopgaven altid er i fokus.

»Enkelte anmærkninger fra et ambitiøst pædagogisk tilsyn, som det vi har i København, er ikke et problem i sig selv. Man skal huske, at tilsynsrapporterne er udtænkt som et arbejdsredskab til at udvikle og forbedre den pædagogiske praksis. Uanset hvilken branche man arbejder i, så vil kun de færreste arbejdspladser med ærlighed kunne sige, at de ikke kan forbedre noget.«

»Ambitiøst tilsyn«

»Vores nye ambitiøse pædagogiske tilsyn blev først igangsat i 2017 med sparring fra førende eksperter på børneområdet. Det betyder, at vores tilsyn er blevet langt skrappere. Derfor vil der være en periode, hvor der kan komme flere institutioner med anmærkninger om at ændre indsatsen på udvalgte områder eller i specifikke enheder eller stuer,« siger Jesper Christensen (S) til kbhliv.dk og han fortsætter:

»Vi har en klar målsætning om, at antallet af institutioner med alvorlige anmærkninger skal nedbringes. Og det skal ikke være de samme institutioner, som år efter år har alvorlige kvalitetsproblemer. Hvornår det sker, kan jeg ikke udstede nogen garantier om. Det er afgørende for mig, at tilsynet fortsat er skrapt og ambitiøst. Det nytter ikke noget, at vi bare lemper på kravene, så flere får tilsynsrapporter uden anmærkninger. Det vil ikke udvikle den pædagogiske kvalitet.»

Tilsyn ændret i 2016

I et telefoninterview med kbhliv.dk fortæller Jan Hoby, næstformand Landsforeningen for socialpædagoger (LFS) der organiserer Københavns pædagoger, at Københavns Kommune er i fuld gang med at sikre, at den pædagogiske kvalitet bliver bedre og mere ensrettet. Han slår fast, at indsatsen i den udskældte institution, er i fuld gang.

Ifølge Jan Hoby skyldes ændringen fra grøn til gul og rød, at Københavns Kommunes pædagogiske konsulenter i 2016 begyndte at bruge en ny observationsmetode, ’Kvalitetsudvikling i daginstitutioner’ kaldet KIDS.»

»KIDS resulterede i gule og røde anmærkninger for en del københavnske institutioner,« forklarer Jan Hoby.

»Og nu er der, (på grund af dokumentaren, red) kommet ekstra skærpet fokus på institutionerne. Pædagogerne skal have en fælles faglig praksis og kultur der sikrer, at de gør det, de har aftalt i personalegruppen,« forklarer Jan Hoby.

SYNES DU OM ARTIKLEN?
KLIK PÅ LINKET OG TILMELD DIG VORES NYHEDSBREV
Stentøj af Beate Andersen.

Kvindelige kunstnere udstiller

Skuespiller Preben Kristensen ved ældrekoncert på rådhuset.

Ældrekoncerter: Billetter frigives 8. januar kl. 12