Det er snart slut med det fysiske rejsekort.
Det er snart slut med det fysiske rejsekort. - Foto: Torben Christensen/Ritzau Scanpix.

Rejsekortet er på vej ud: Her er tre scenarier for fremtiden

I 2021 kommer rejsekortet som app og senere vil der være mulighed for at booke transport via appen.

Rejsekortet som et fysisk kort, der ligger i pungen, er ved at være outdated. Det blev fastslået i september 2018, hvor den daværende transportminister Ole Birk Olesen (LA) ønskede at samle rejseplanen og rejsekortet i én digital smartphone-tjeneste.

I februar sidste år stemte Folketinget for en ændring af lov om trafikselskaber til fordel for at fremme det digitale på området.

Nu ligger en rapport klar udarbejdet af eksterne Deloitte, Incentive, Struensee & Co. for Transport- og Boligministeriet med forslag til de bedste løsninger.

Anbefalingen fra konsulenter er klar: Der skal være én offentligt mobilitetstjeneste for det nye fælles selskab ’Rejsekort & Rejseplanen A/S’. En digital løsning, der kræver smartphone, vil udelukke op mod 10 procent af kunderne, fremgår det af rapporten, men andelen af ikke-digitale er dog faldende. For de op mod 10 procent bliver der foreslået et plastikkort, der svarer til et pendlerkort med en unik QR-kode.

»Udviklingen af Rejsekortsløsningen blev igangsat i 2005, og en stor andel af løsningen er stadig baseret på datidens teknolog,« står der blandt andet i rapporten.

Der bliver foreslået tre konkrete udviklingsspor til at gøre rejsekortet mere digitalt.

Få et overblik over de tre spor her:

Fastholdt struktur

I 2021 kommer rejsekort som app, i 2022 vil der være andre tjenester tilgængelige i appen, og i 2023 vil der i appen blive taget højde for vejr og trafik data og komme notifikationer til pendleren om aflysninger på den sædvanlige rejse. Sidst men ikke mindst vil der i 2024 være mulighed for at booke transport før brug.

Hybrid model

I 2022 vil rejsekortet være på en app sammen med andre transporttjenester. I 2023 vil der i appen blive taget højde for vejr og trafik data og komme notifikationer til pendleren om aflysninger på den sædvanlige rejse. I 2024 være mulighed for at booke transport før brug via appen.

Greenfield

En fuld Maas-løsning i 2024, hvor alle af de førnævnte funktioner kommer på én og samme gang – samlet.

Uanset hvilket spor man vil følge, vil der være en periode på fem år, hvor det er muligt at bruge de nye digitale løsninger på smartphonen såvel som det fysiske rejsekort.

Der er altså en udfasningsperiode, hvor man kan vende sig til det digitale.

Det er op til Rejsekort & Rejseplanen at bestemme, hvilket af de tre spor man vil følge.

SYNES DU OM ARTIKLEN?
KLIK PÅ LINKET OG TILMELD DIG VORES NYHEDSBREV
Anne Marie Helger er en af modtagerne af anerkendelsesprisen på Christianshavn.

Her er prisvinderne: Anne Marie Helger og otte andre får hæder på Christianshavn

Københavnsk filmselskab nomineret for årets bedste danske spillefilm