Klistermærker på offentlig lygtepæl. Foto: Martin Sørensen.

Tidligere graffiti-maler: Det handler om at blive set

VOVEMOD: »Det giver et adrenalin-kick, at det er ulovligt, og det giver anerkendelse, hvis ens navn står på offentlige steder,« siger Peter Grønlund, der er tidligere graffiti-maler og har skrevet flere bøger om subkulturer.

Adrenalin-kicket og anerkendelsen koster hvert år Københavns Kommune ti millioner kroner, når de sender deres renhold på gaden for at fjerne tag, klistermærker og graffiti.

Peter Grønlund forklarer, at de såkaldte tags, som typisk er et par bogstaver, der er en forkortelse for et navn, skal vise andre i miljøet, at man har været der.
»For graffiti-maleren er det ikke så vigtigt, om hundelufteren eller andre kan forstå det. Det er vigtigt, at dem i miljøet ser det,« siger han.

LÆS OGSÅ: Klistermærke-hærværk hærger

Det samme gør sig ifølge Peter Grønlund gældende for dem, der sætter klistermærker op. Men klistermærkerne har ifølge forfatteren også et kommercielt fokus.
»Klistermærker fungerer for mange som billig reklame. Det er en nem måde at komme ud på,« siger han.

Mens den klassiske graffiti ifølge forfatteren tilhører en subkultur, som kom til i 1980’erne, er brugerne af klistermærker i højere grad streetart-artister, som har et budskab, de håber at få ud.
»Ud over de kommercielle aktører, så er der dem, som bruger klistermærker som en kunstform. De har ofte et budskab til det omgivne samfund, som de får ud på den måde,« siger han.

SYNES DU OM ARTIKLEN?
KLIK PÅ LINKET OG TILMELD DIG VORES NYHEDSBREV

OBS: Denne artikel er mere end 6 mdr. gammel

»Vi har sagt pænt nej tak til udenlandske investorer«

Nye skoleplaner i Kødbyen