Formand for bestyrelsen Martin S. Hansen (tv.) og bestyrelsesmedlem Henrik Kristoffersen (th.) er dybt frustrerede over, at de ikke kunne få tilskud til bedre overvågning af området. Foto: Martin Sørensen

»Med et kamera er der altid et vidne, skulle jeg blive slået ned«

UTRYGHED. Sidste år fik bestyrelsen i Sigynsgade afslag om tilskud til bedre videoovervågning, som skulle hjælpe dem til at slippe af med den gruppe unge mænd, som skabte uro i området. Siden er situationen forværret. Nørrebro/Nordvest Bladet har været med til beboermøde.

BEBOERMØDE: »Omkring 20 mænd fulgte efter mig og råbte ’vi knepper dig hårdt’, mens jeg havde politiet i røret,« kommer det fra en af beboerne i festlokalet i Sigynsgade.

Og hun er langt fra alene.

»Jeg er lige flyttet hertil, og det ville jeg ønske, jeg ikke havde gjort.«

»Jeg bliver gramset på mellem benene, når jeg forsøger at komme hen til min hoveddør. Det er sindssygt grænseoverskridende.«

»Jeg har ikke sovet i nat, fordi der er blevet hamret på mit vindue, og jeg fem gange, med hjertet oppe i halsen, har måttet ringe til politiet.«

Det er tydeligt, at de fremmødte beboere i Sigynsgade på Ydre Nørrebro har brug for at få luft for deres frustrationer på mødet tirsdag aften, hvor bestyrelsen også har inviteret Team Sikker By, Lokalpolitiet, Teknik- og Miljøforvaltningen og tryghedschef i Bo Vita (det tidligere Lejerbo, red.) Eskild Dahl Pedersen.

Sælger stoffer fra bilerne

Beboerne vil have mere videoovervågning i området, som gennem de sidste to år on and off har været kraftigt generet af en gruppe på 20-25 unge mænd i alderen 16-20 år, som hænger ud på parkeringspladsen ved Sigynsgade. Her sælger de ifølge beboerne stoffer fra deres biler, og nogle har set dem gemme knive og rygsække i buske og kælderskakte, når politiet kommer på rundering i området.

»Og så er det ellers som en steppebrand, hvor de alle løber ind i opgangene og ned i skakterne, og så står de der og lurepasser, til politiet er væk. Så vil I ikke godt være søde ikke bare at køre frem og tilbage mellem her og Krakas Plads, men også stå ud af bilerne og kigge ind i vores opgange? Det er så frustrerende, at jeg kan stå og se dem lige i øjnene fra mit vindue,« siger en kvinde til betjentene for enden af bordet, som forklarer, at det gør de også.

»Men det kommer an på, hvad det er for betjente, der kommer herud. Betjente fra Bellahøj, som ikke kender området, kører rundt, mens de lokale betjente også går rundt,« siger politiassistent Jesper Christensen og kigger rundt på de bekymrede ansigter.

Ikke bandemedlemmer

På trods af at uroen i Sigynsgade har taget til i løbet af sommeren, mens bandekonflikten har været på sit højeste, kan politiet oplyse, at de unge tilsyneladende ikke er medlemmer af Brothas eller LTF, og at de enten bor eller har boet i området. Det er de samme 20-25 mænd, politiet ser igen og igen, og politiet har haft flere dialogmøder med dem, som har haft en god effekt efterfølgende.

»Men vi ved godt, at de er et stort problem herude, og vi forsøger at tage hånd om det, og I har nok bemærket, at der har været rigtig meget politi herude i forbindelse med konflikten, hvor vi har fået betjente over fra Jylland,« siger Jesper Christensen og tilføjer, at han vil skrive en mail rundt til kollegaerne fra Bellahøjs beredskab, som kører i området, hvor han igen pointerer beboernes problemer, samt at de skal køre ind og vende på p-pladsen og bortvise dem fra området.

Beboerne nikker. De har været utrolig glade for at se de ekstra politibiler i området.

De fortæller politiet, at området flyder i lattergaspatroner, som indikerer, at de unge er påvirkede og utilregnelige, hvilket gør beboerne endnu mere utrygge.

Martin S. Hansen, formand for bestyrelsen, har flere gange forsøgt at tale med de unge, men han har ikke fået noget brugbart ud af det.

»De hører slet ikke på, hvad man prøver at sige. De svarer bare igen med et ’fuck dig’ eller ’racist’, selvom man høfligt prøver at gå i dialog med dem,« siger han og trækker på skuldrene.

Et skræmmende vidne

Efter han har talt med medierne om problemerne i kvarteret, er ’stikkersvin’ også blevet føjet til listen over skældsord, som bliver råbt efter ham, hver gang gruppen ser ham, tilføjer han.

»Jeg har ved adskillige lejligheder prøvet at stå ene mand omringet af en gruppe på 10-15 personer, som fortæller mig, at ’det her er vores område’. Jeg synes, det er grænseoverskridende ikke at kunne føle sig sikker i sin egen gade.«

Noget, der dog kunne få ham til at føle sig mere sikker, var mere videoovervågning.

»Så man ved, at der altid er et vidne, skulle jeg blive slået ned,« siger han.

Der er allerede nogle kameraer rundt omkring i området og i kælderen,som tidligere er blevet brugt af gruppen som lager for narkotika, men ikke dér, hvor de unge holder til, nemlig på parkeringspladsen ud mod Sigynsgade og ved Krakas Plads.

Bestyrelsen har fået tilladelse af kommunen til at sætte dem op, men de mangler 50.000 kr. plus moms til de kameraer, som de er sikre på vil gøre en kæmpe forskel. For det er erfaringen hidtil, at dér hvor der er kameraer, der kommer de unge ikke.

Bestyrelsen søgte sidste år om tilskud til kameraerne, men i sidste ende blev forslaget stemt ned i Borgerrepræsentationen af de Konservative med det argument, at de frygtede misbrug af videooptagelserne, da formanden for bestyrelsen har adgang til videomaterialet. Det har været hans ansvar at forsyne politiet med videooptagelser, og det var præmissen for, at bestyrelsen kunne søge om kameraerne i første omgang, at de nye kameraer skulle kunne tilsluttes et eksisterende system.

»Det er jo fuldstændig langt ude at bruge det argument, for jeg ville da gerne slippe for at skulle sidde og lede efter materiale til politiet. Jeg vil gerne hjælpe politiet, men jeg har ikke nogen interesse i at sidde og kigge det igennem,« siger Martin S. Hansen og slår opgivende ud med armene.

Helhedsplan på vej

Nogle af beboerne på mødet foreslår, at de selv lægger de ekstra kroner for at få kameraerne, men andre er imod og mener, at ansvaret ligger hos kommunen.

Eskild Dahl Pedersen, som er tryghedschef ved Bo Vita har mange års erfaring fra Mjølnerparken, og på aftenens møde foreslår han, at bestyrelsen i første omgang med hjælp fra en ekspert ved politiet får udarbejdet en helhedsplan for området med henblik på mere lys, overvågning samt hvad kommunen kan hjælpe med i forhold til for eksempel at flytte fortov eller etablere mere grønt for at gøre det sværere for gruppen at opholde sig på området.

Nørrebro/Nordvest Bladet følger situationen i Sigynsgade.

SYNES DU OM ARTIKLEN?
KLIK PÅ LINKET OG TILMELD DIG VORES NYHEDSBREV

OBS: Denne artikel er mere end 6 mdr. gammel

Blændende komik og tyndt plot

Et pixikursus i tro