Kastanjehusene i De Gamles By får Københavns første plejehjemsafdeling for døve i København. Foto: Københavns Kommune

Nørrebro får Københavns første plejehjemsafdeling for døve

DØVE. Københavns første plejehjemsafdeling for døve åbner på Nørrebro i 2020, hvis det står til et nyt forslag, der forventes at blive vedtaget 28. februar.

NYT FORSLAG: Nørrebro får Københavns første plejehjemsafdeling for døve i 2020. Det oplyser Sundheds- og Omsorgsforvaltningen i en pressemeddelelse. I dag er de københavnske plejehjemsbeboere, som er døve tegnsprogsbrugere, fordelt på forskellige plejehjem i byen. Men det vil sundheds- og omsorgsborgmester i Københavns Kommune Sisse Marie Welling (SF) lave om på.

»Der er ingen tvivl om, at det har en kæmpestor betydning for din livskvalitet og mulighed for at have et godt socialt liv, at du kan kommunikere med menneskene omkring dig. I dag oplever døve tegnsprogsbrugere på vores plejehjem, at de føler sig isolerede i forhold til resten af hjemmets beboere, og det duer ikke«, siger hun i en pressemeddelelse.

Vil give større livskvalitet

Derfor vil Sisse Marie Welling fra 2020 oprette en speciel plejehjemsafdeling for døve på Nørrebros plejehjem Kastanjehusene, som ligger i De Gamles By. Afdelingen skal udover døve tegnsprogsbrugere huse personale, som er særligt uddannet i at kommunikere ved hjælp af tegnsprog. Det nye initiativ er noget, som vækker stor begejstring hos Danske Døves Landsforbund.

»At kunne tale med andre på tegnsprog og blive forstået er afgørende, særligt for svækkede ældre døve, der skal på plejehjem. Med oprettelsen af den nye plejehjemsafdeling i Københavns Kommune kommer tegnsproget i fokus til glæde og gavn for døve beboere. Det vil uden tvivl give livskvalitet til den enkelte, og mindst lige så vigtigt, så kan man undgå kommunikative misforståelser mellem personale og beboere,« siger ansvarlig for seniorområdet i Danske Døves Landsforbunds hovedbestyrelse, Bent Brøndum i en pressemeddelelse.

Var på tegnebrættet i 2011

Forslaget om en særskilt plejehjemsafdeling for døve var oppe at vende i Sundheds- og Omsorgsudvalget tilbage i 2011, men det blev droppet, da man dengang vurderede, at der var for få borgere til at fylde en afdeling op. Det billede er imidlertid ændret, og i dag er der cirka 80 københavnere over 65 år, der er døve, hvoraf cirka ti af dem bor på plejehjem. Forslaget om en plejehjemsafdeling for døve forventes at blive vedtaget af Sundheds- og Omsorgsudvalget torsdag 28. februar. Den nye plejehjemsafdeling vil stå færdig i 2020.

 

 

SYNES DU OM ARTIKLEN?
KLIK PÅ LINKET OG TILMELD DIG VORES NYHEDSBREV

OBS: Denne artikel er mere end 6 mdr. gammel

Ny fritidsklub til Peder Lykke Skolen

Koncert torsdag med Lasse og Mathilde – med 45 år på bagen som duo