Selv om det stadig er råt derude, kan du sagtens begynde at have altandrømme - og gå i gang med forberedelserne til forårs- og sommersæsonen.
Selv om det stadig er råt derude, kan du sagtens begynde at have altandrømme - og gå i gang med forberedelserne til forårs- og sommersæsonen. - Foto: TagTomat

I en regnfuld tid: Tag hul på altansæsonen og inviter naboerne til forspiring

Ifølge kalenderen er vi gået ind i den første forårsmåned. Og det er tid til at tænke på, hvordan altanen skal tage sig ud i år. Bybonde Mads Boserup Lauritsen fra TagTomat giver her gode bud på, hvad du kan foretage dig her i marts, når det gælder altanen.

Bybonde og arkitekt hos TagTomat, Jagtvej 59

Det kan virke lidt surrealistisk at drømme om en grøn altan, når det eneste, vejret byder os for tiden, er regn, regn og atter regn. Men det våde vejr får mig til at drømme om sol og sommer, og om hvordan jeg skal skabe en grøn oase på den altan, vi forhåbentligt får sat op i løbet af de kommende måneder i vores andelsforening på Husumgade på Nørrebro.

I de sidste par år har vi i TagTomat udviklet et par principper og anbefalinger til indretning af grønne rum i byen, som jeg glæder mig til at dele med jer i en lille artikelserie, så vi sammen kan få skabt en masse grønne åndehuller oppe på altanerne i vores dejlige by.

Hvad vil du bruge din altan til?

Hvis du ikke allerede har en grøn jungle på din altan, så kommer her et par fif til, hvad du kan gøre. Start med at skrive de drømme, du har for din altan, ned. Vil du have en frugthave, en blomstermark, en grøn altan året rundt eller blot en stor flot krukke fyldt med krydderurter, så du har plads til en hængekøje og tre strandstole? Eller måske kombinere det hele? Bagefter anbefaler vi, at du også tegner dine drømme. Lav en målfast skitse over din altan og de elementer, du vil have på altanen. Så kan du lege med indretningen, inden du går ud og bruger en masse penge på grej, du måske alligevel ikke har plads til.

Start med at skrive de drømme, du har for din altan, ned. Vil du have en frugthave, en blomstermark, en grøn altan året rundt eller blot en stor flot krukke fyldt med krydderurter, så du har plads til en hængekøje og tre strandstole?

Start med at skrive de drømme, du har for din altan, ned. Vil du have en frugthave, en blomstermark, en grøn altan året rundt eller blot en stor flot krukke fyldt med krydderurter, så du har plads til en hængekøje og tre strandstole? – Foto: Illustration: TagTomat/Rie Arndt

Når folk kommer ind i vores butik, så fortæller de tit om deres drømme, men går så lidt i stå og fortæller, at de har svært ved at komme i gang. Så plejer vi at fortælle følgende:

1. Brug store krukker og plantekasser på din altan. Det er bedre at have 2-3 store krukker end mange små, da de små tørrer hurtigt ud om sommeren, og de store krukker kan indeholde mere jord og næring, så du får store flotte planter.

2. Sørg for at dine krukker er veldrænede i bunden. Vi anbefaler et godt drænlag på 3-4 cm i bunden af krukken. Læg et stykke fiberdug over hullet i krukken og læg knuste potteskår eller brug vækstler, som vi gør. Fyld så krukken med en god planteskolejord, inden du sætter dine planter. Når vækstsæsonen slutter, fjerner du underskålen, og løfter dine krukker op ved at sætte dem på et par små pinde eller sten, så der er luft under dem. Så løber vandet af hele vinteren, indtil du skal vande igen til foråret, og du mindsker risikoen for frostskader.

3. Vent med at købe siddemøbler og borde til du har fået din altan så grøn, som du drømmer om. Mange starter med at fylde altanen op med siddemøbler, så hele den pukkelryggede familie kan være derude på én gang. Men hvor tit har du brug for 4 siddepladser i solen? Så vær lidt egoistisk og hav et par klapstole klar til svigermor, og fyld ellers altanen op med så mange store krukker og plantekasser som muligt, så du får en urban jungle med dufte, farver og smage. Tænk at ligge i en hængekøje bag lianer og frugttræer på tredje, og spise hjemmedyrkede jordbær, mens hængekøjen vugger dig i søvn en lun sensommeraften.

Hvad kan du lave i starten af marts på altanen- forspiring!

Selvom det virker meget som forår, kan vi stadig få nattefrost, så i TagTomat bruger vi marts på at lægge planer for vores altaner: Hvad vil vi i år, hvad gik godt/dårligt sidste år osv.

Læs en god havebog, tag på altankursus, og køb frø og læggekartofler, som du kan begynde at forspire i din vindueskarm. Tomater og chilifrø skal forspires netop nu.

Forspiring er desuden en hyggelig måde at lave noget sammen på, så inviter ungerne, vennerne eller naboen med og tag sammen hul på forårssæsonen og sommerdrømmene. Du/I behøver ikke at købe fine potter m.m. til formålet, men kan nemt lave dem selv. Vi laver forspiringspotter af avispapir, æggebakker og mælkekartoner, og på www.TagTomat.dk kan du finde videoguides og gratis vejledninger til at komme i gang.

I de kommende artikler vil jeg komme med lidt mere generelle råd om plantevalg, tricks til indretning og et par forslag til, hvordan du selv kan bygge dine selvvandende plantekasser.

Hvis du sætter 20 tomatplaner over nu og kun skal bruge 5 selv, så har du 15 gode værtsgaver, som jeg er sikker på dine venner vil blive glade for, når de skal sættes ud på byens altaner til maj.

Mads Boserup Lauritsen.

Mads Boserup Lauritsen. – Foto: Byrd/Jacob Crawfurd

SYNES DU OM ARTIKLEN?
KLIK PÅ LINKET OG TILMELD DIG VORES NYHEDSBREV
Lone Isralesen står foran et af sine fotografier.

Kvindekunst på Godthåbsvej

Viceborgmester Jan E. Jørgensen synger i Emmauskirken.

Syng fællessang med Jan E. Jørgensen