Ved at tænke multifunktionelle møbler ind på altanen, kan du udnytte pladsen bedst muligt og få god plads til både dig selv og en masse grønne planter.
Ved at tænke multifunktionelle møbler ind på altanen, kan du udnytte pladsen bedst muligt og få god plads til både dig selv og en masse grønne planter. - Foto: TagTomat

Smart opbevaring: sådan udnytter du pladsen bedst i din grønne oase

Ifølge kalenderen er vi gået ind i den første forårsmåned. Og det er tid til at tænke på, hvordan altanen skal tage sig ud i år. Bybonde Mads Boserup Lauritsen fra TagTomat giver her gode bud på, hvad du kan foretage dig her i marts, når det gælder altanen.

Bybonde og arkitekt hos TagTomat, Jagtvej 59

Solen er nu endelig begyndt at titte frem i mere end fem minutter ad gangen, og jeg er ved at være i forårshumør. I vores baggård i Husumgade er musvitter og mejsefugle begyndt at yngle i de redekasser, vi har sat op, og rundt omkring i bedene titter påskeliljer og andre løgplanter frem.

Når vi om et par måneder får en altan, glæder jeg mig til at dyrke grønt med mine børn, spise jordbær og lytte til biernes summen og lade altandøren stå på klem når regnen vander det hele, så vi får en oplevelse af tropisk sommer med regn og tordenvejr helt ind i stuen.

Artiklen her er en del af en serie, hvor jeg kommer med gode råd til, hvordan du bedst kan få en grøn oase på din altan. I første del var fokus på disse tre råd: 1. Brug store krukker, 2. Husk at have dræn i dine krukker og 3. Vent med at købe for mange møbler, så du er sikker på at have plads til det grønne. I denne uge vil jeg fokusere lidt mere på de forskellige elementer, du kan have på din altan, så du får plads til alle de funktioner, du ønsker, altanen skal rumme: ophold, opbevaring, krukker, hynder, vandkande, et sted til dit vandglas og ikke mindst muligheden for at rykke rundt på tingene.

Læs også: I en regnfuld tid: Tag hul på altansæsonen, og inviter naboerne til forspiring

En multifunktionel altan

Uanset hvor stor din altan er, så er det ofte godt at have opbevaring i forbindelse med dine møbler. Det kan enten være ved at bænkens sæde kan løftes af, eller at du laver en låge foran på din træbænk, hvor du kan opbevare krukker, vandkander og andet godt, så det ikke tager pladsen på gulvet.

Herudover er det godt at tænke fleksibilitet ind i din indretning, så rummet kan ændre funktion.

Brug en plantekasse både til planter, opbevaring og bænk.

Brug en plantekasse både til planter, opbevaring og bænk. – Foto: TagTomat / Kristine Kiilerich

Hvis du har hjul under dine plantekasser, kan du nemt rykke lidt rundt på dem, og de kan endda køres helt ind i stuen, når du gerne vil sidde med hele familien ude på altanen til familiefesterne.

Helt konkret vil jeg anbefale tre typer af møblering på altanen:

1. Kombiner din plantekasse i metal med både planter og bænk til ophold og opbevaring. De fleste bede kommer i standardlængder på 80 eller 120 cm, og hvis du eksempelvis har en plantekasse på 120 cm, kan du have 80 cm planter og 40 cm bænk. Det passer perfekt med, at du kan sidde og nyde morgenkaffen med duften fra dine planter lige ved næsen.

2.Brug elementer, som både kan fungere som plantekasser og bænke. Der er ingen, der siger, at du skal have planter hvert år. De år, hvor det kan være svært at finde tiden til havearbejde, kan du bruge din plantekasse som bænk ved at sætte et simpelt trælåg på. På den måde får du en mere fleksibel indretning, og hvis du laver en selvvandende plantekasse af en murerbalje, kan du nemt tage planterne op, når du vil have en bænk i stedet.

3. Hvis du har hænderne skruet rigtigt på, kan du også kaste dig ud i at lave en bænk med indbygget plantekasse skjult inde i bænken. Hvis du nu lader en klatreplante som tornløs brombær eller klematis vokse ud af bagenden og sno sig op ad et espalier, så kan du få det bedste fra alle verdener, selvom du kun har et par kvadratmeter at gøre godt med.

Kast dig bare ud i det

Der er selvfølgelig diverse sociale medier, hvor du kan finde lækre billeder af altaner og tagterrasser i alskens lande. Men måske er det nemmeste at kigge op og rundt i de baggårde, du færdes i.

Der er mange holdninger til, hvad der er en ’pæn’ altan, og jeg vil vove at påstå, at mange har lidt ’angst for det blanke papir’, når de skal i gang. Mit bedste råd er, at du bare skal kaste dig ud i det! Hvis dit budget er 200 kr., så køb god jord og planter for 180 kr., og find en eller anden billig krukke eller beholder, du kan dyrke i. Gode planter, som er tilpasset det danske klima, og som gror i god jord, bliver store og flotte, uanset om din krukke har kostet 20 eller 2000 kr., og det vil gøre dig mest tilfreds i længden.

Jeg glæder mig til at se, hvad I finder på af gode projekter på jeres altaner, og I er også altid velkommen hos os på Jagtvej for at finde inspiration. I næste og sidste del af min altanguide vil jeg komme ind på, hvilke typer af planter, der er gode at bruge på forskellige typer af altaner i forhold til solorientering og vind.

Mads Boserup Lauritsen

Mads Boserup Lauritsen – Foto: Byrd/Jacob Crawfurd

SYNES DU OM ARTIKLEN?
KLIK PÅ LINKET OG TILMELD DIG VORES NYHEDSBREV
2.viceborgmester Michael Vindfeldt.

DEBAT: Corona: Pas godt på hinanden

Musikterapeut Rikke Hoff er koordinator på det nye projekt på Psykiatrisk Center Amager.

Brug for frivillige: Vær med til at skabe aktiviteter for patienter i Psykiatrisk Center