‘Som en der selv er andelshaver på Nørrebro i en andelsforening, der er steget en del i pris som følge af de nye vurderinger, forstår jeg alligevel godt bekymringen blandt dem, der ser deres friværdi i frit fald. Jeg har de seneste uger også selv drømt om, hvad jeg skal bruge mine penge på, når jeg engang får solgt min andelsbolig’, skriver Sebastian Lukas Bych.
‘Som en der selv er andelshaver på Nørrebro i en andelsforening, der er steget en del i pris som følge af de nye vurderinger, forstår jeg alligevel godt bekymringen blandt dem, der ser deres friværdi i frit fald. Jeg har de seneste uger også selv drømt om, hvad jeg skal bruge mine penge på, når jeg engang får solgt min andelsbolig’, skriver Sebastian Lukas Bych. - Foto: Privatfoto

Bolighajer og boliglejere – foren jer

AF SEBASTIAN LUKAS BYCH

De seneste dage er boligdebatten i København blusset op på ny. Og heldigvis for det.

Landets boligminister Kåre Dybvad (S) har startet forhandlingerne om, hvordan Danmarks glatteste ål i Blackstone og andre kapitalfonde kan afskæres fra at spekulere huslejen op over ørerne på alle de gode københavnere, der bor til leje.

Det er et vigtigt initiativ, boligministeren har taget, for det er altafgørende, at vi i København har et boligmarked, hvor der er plads til alle indkomstgrupper. København må aldrig blive en rigmandsghetto, hvor pædagoger, lærere og andre mellemindkomstgrupper bliver reduceret til pendlere, der forlader byen ved fyraften.

Derfor er det vigtigt, at boligministeren nu tager fat i lejemarkedet, men også i fremtiden gør mere for at sikre flere billige boliger til københavnerne.

Men intet forslag uden kritik, og det hører selvfølgelig til en sund politisk debat. Storbyens stemmeslugere i Radikale Venstre øjende hurtig chancen for at påpege, at et indgreb i lejemarkedet også vil betyde en prisreduktion for andelsboliger. Visse andelsboliger er nemlig værdisat ud fra værdien af en udlejningsejendom, og falder prisen på udlejningsejendomme, følger andelsboliger derefter. Det sker, fordi mange andelsforeninger har fravalgt den offentlige vurdering og i stedet har fået en såkaldt valuar til at vurdere deres boliger. Andelshaverne har med andre ord presset prisen i vejret på deres boliger igennem en længere periode, og det har gjort dem skrøbelige over for prisændringer i boligmarkedet. En ny art af bolighajer har vist sig på stenbroen.

Andelsboligerne har derfor været brugt som argument for, at boligminister Kåre Dybvad skulle aflyse sine planer om at gå hårdt efter de pengetællende jakkesæt fra Blackstone og omegn. Det er helt legitimt standpunkt, at andelshaverne ikke skal gå fra hus og hjem og blive teknisk insolvente, fordi de har købt en andelsbolig, der var uforholdsmæssig dyr, men det bør ikke forhindre et indgreb over for spekulanterne på lejemarkedet. Alle os andelshavere i København har jo også en interesse i, at der findes billige lejer boliger, og at København er en by med plads til alle. Og selvom det så slår en flig af friværdien, så er det vigtigste vel, at vi værner om vores by og vores værdier, så ingen bliver ekskluderes fra København.

Som en der selv er andelshaver på Nørrebro i en andelsforening, der er steget en del i pris som følge af de nye vurderinger, forstår jeg alligevel godt bekymringen blandt dem, der ser deres friværdi i frit fald. Jeg har de seneste uger også selv drømt om, hvad jeg skal bruge mine penge på, når jeg engang får solgt min andelsbolig. Jeg har drømt om at tage på lækre ferier i det fjerne, købe et lille sommerhus og måske en spritny smart cykel.

Da jeg læste, at boligministerens indgreb vil gøre mig fattigere på papiret, var min instinktive reaktion selvfølgelig også at være imod hans forslag. Men efter at have mærket ordentligt efter er dét, jeg drømmer mest om, en mangfoldig og livlig by fyldt med alle typer af mennesker.

Lad os derfor ikke bide på krogen og lade os spille ud mod hinanden andelshavere og lejere imellem. Vi har alle en interesse i et sundt og afbalanceret boligmarked i København. En løsning alle kan leve med, skal vi nok finde, men vigtigst af alt er det, at stenbroen skal ikke være for de stenrige, og slet ikke for Blackstone.

SYNES DU OM ARTIKLEN?
KLIK PÅ LINKET OG TILMELD DIG VORES NYHEDSBREV
Billederne viser bilen inden tyveriet

Opdateret: Efterlyst bil fundet afbrændt. Politiet søger stadig vidner

Afrika