Børne- og ungdomsordfører fra Socialdemokratiet, Sofie Seidenfaden, glæder sig over bedre integration i københavnske folkeskoler.
Børne- og ungdomsordfører fra Socialdemokratiet, Sofie Seidenfaden, glæder sig over bedre integration i københavnske folkeskoler. - Foto: PR

DEBAT: Integrationsindsats lykkes i københavnske folkeskoler

Dette debatindlæg er udtryk for skribentens egen holdning.

Af Sofie Seidenfaden (S), børne- og ungdomsordfører og medlem af Borgerrepræsentationen

Jeg glæder mig over, at de positive effekter af en målrettet integrationsindsats på skoleområdet nu viser sig tydeligt sort på hvidt.

Vi er kommet rigtig langt med at sikre mere blandede folkeskoler.

For ti år siden havde 16 københavnske folkeskoler mere end 50 procent tosprogede elever. I dag er tallet helt nede på ni.

Vi har haft succes med at indføre den såkaldte københavnermodel, hvor vi gjorde det muligt for tosprogede elever at søge optag på skoler med i forvejen få tosprogede elever.

Ordningen har primært flyttet tosprogede elever fra Nørrebro til Østerbro, og helt konkret betyder det, at Blågårds Skole er gået fra 70 procent tosprogede elever i 2010 til 31 procent i 2019.

På Rådmandsgade Skole er tallet faldet fra 75 procent 2010 til 42 procent i 2019, og på Nørre Fælled Skole er de gået fra 90 procent i 2010 til 53 procent i 2019.

Vi har nu taget et kæmpe ryk mod at skabe mere blandede folkeskoler i København, og en mangeårig indsats for at sikre en bedre fordeling af tosprogede elever i de københavnske folkeskoler bærer nu frugt.

Det er godt for integrationen, at vi får en blandet by og tilbyder lige muligheder for alle.

I Socialdemokratiet arbejder vi benhårdt for, at København skal være en mere blandet by, hvor kontanthjælpsmodtageren og buschaufføren bor side om side med tandlægen og politimanden.

Hvor den jyske, syriske og tyske familie er naboer. Og hvor deres børn går i vuggestue, børnehave og skole sammen.

Fordi vi tror på, at det skaber en bedre by, bedre integration og et mere lige København.

Vi er ikke i mål endnu, men jeg tillader mig at glæde mig over de gode resultater. Der er stadig en masse at tage fat på.

Vi vil fortsat arbejde målrettet for at gøre vores daginstitutioner og skoler så gode som muligt, så endnu flere københavnske forældre vælger lokale daginstitutioner og folkeskolen til.

Og vi vil også gerne sikre en god blanding af forskellige boliger i hvert kvarter: Der skal både være almen-, lejer- og ejerboliger, så der er mulighed for at bo i København for de fleste og ikke de få.

Jeg glæder mig til at være en del af det fortsatte arbejde.

SYNES DU OM ARTIKLEN?
KLIK PÅ LINKET OG TILMELD DIG VORES NYHEDSBREV
Kom til bogsnak på Hovedbiblioteket.

Lidt for læseheste: Mangler du godt læsestof?

Peter Koldby er formand for Østerbro Handelsforening.

Mød handelslivet til nytårskur