»Vi skal give børnene ro på,« skriver Carl Valentin (SF)
»Vi skal give børnene ro på,« skriver Carl Valentin (SF) - Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix.

DEBAT: CPR-nummer skal ikke bestemme skolestart

Indlægget er udtryk for skribentens egen holdning

Af Carl Valentin (SF), folketingsmedlem for SF

Alle ved, hvor stort det er, når et barn skal starte i skole, og denne beslutning kan have konsekvenser langt frem i barnets videre liv. Det ville derfor være helt naturligt, at forældre og pædagoger i samarbejde vurderede, hvornår barnet er klar til skolestart.

Men sådan er det desværre ikke i dag. I steder er det kommunen, der definerer, hvornår et barn kan vente et år med at starte i skole. Og forskellig økonomi og prioritering i kommunerne har betydet, at der er store forskelle på, hvor mange børn der får lov til at udsætte skolestarten.

Eksempelvis får cirka 7 procent af børnene i Københavns Kommune udsat skolestarten, mens det i Tårnby er ca. 12 procent. Det lader altså til at være geografi og CPR-nummer, og ikke barnets modenhed, der er bestemmende for, hvornår et barn begynder i skole. Der er altså lige nu regnearkene der bestemmer, hvor mange børn der kan få tilladelse til at udsætte sin skolestart med et enkelt år.

Faktum er nemlig, at det er dyrere at holde et barn i børnehaven end at sende det i skole. Derfor er det ikke nogen stor overraskelse, at antallet af børn, der fik et modningsår, blev halveret, da beslutningen i 2009 blev flyttet fra forældrene og pædagogerne til kommunens skriveborde.

Vi i SF mener derfor, at det igen er dem, der kender barnet bedst, der skal vurdere, om et barn er klar til at starte i skole eller ej.

Vi accepterer ikke, at fart-på-kulturen og velfærdsbesparelser har sneget sig hele vejen ned i børnehaven. Børn skal begynde i skole, når de er klar til det – ikke fordi et regneark med CPR-nummer og kommunens økonomi siger det. Vi skal give børnene ro på.

SYNES DU OM ARTIKLEN?
KLIK PÅ LINKET OG TILMELD DIG VORES NYHEDSBREV
Arkivfoto.

Musikmatiné med jazz og kendte klassikere

Jeanette Christiansen er vokset op i Lundtoftegade og bor der den dag i dag med sin datter på lidt over to år. Musikken er indspillet i studiet i Millfactory på Rentemestervej i Nordvest.

Album-aktuelle Jeanette er vokset op og bor i Lundtoftegade: »Jeg har stenbroen i årerne«