Rolf Lund tager ikke stilling i sagen om rydningen af Ungdomshuset. Han mener, at der blev begået fejl på begge sider.
Rolf Lund tager ikke stilling i sagen om rydningen af Ungdomshuset. Han mener, at der blev begået fejl på begge sider. - Foto: Michael Paldan / arkiv

Forfatter på årsdagen for rydningen: »En undskyldning ville være en start«

Indlægget er udtryk for skribentens egen holdning

Af Rolf Lund, forfatter

Intet tilgivet.

Det er titlen på min roman fra 2018. Jeg er en helt almindelig borger. Jeg er hverken autonom, politimand eller politiker. Jeg føler mig helt neutral.

I 2016 satte jeg mig for at undersøge, hvad der var op og ned i sagen om rydningen af Ungdomshuset.

Jeg så utallige videoklip, læste avisartikler og debatindlæg, fik interviewet en snes unge, forældre, politifolk og forsvarsadvokater og brugte det jeg hørte til at lave en fiktiv historie, som kunne være foregået.

Debatindlægget fortsætter under billedet

Som årene er gået, er grund, Jagtvej 69, blevet indrettet med et lille skur, en bålplads og nogle borde og bænke.

Som årene er gået, er grund, Jagtvej 69, blevet indrettet med et lille skur, en bålplads og nogle borde og bænke. – Foto: Simon Reenberg

Jeg fik undervejs rokket ved min tillid til politiet og til retssystemet, men jeg kunne også se, at de unge havde manglet en strategi og at den anarkistiske styreform med manglende selvjustits, kom til at spænde ben for dem selv.

I min undersøgelse stødte jeg på had fra alle sider og ikke så meget ansvar for egen rolle. Der blev begået fejl af alle.

Nu er der gået 13 år og jeg ved, at der bliver en demonstration igen den 1. marts.

Sårskorpen skal pilles af endnu en gang, og det på trods af at de færreste af de nuværende brugere af ungdomshuset på Dortheavej har oplevet urolighederne.

Debatindlægget fortsætter under billedet

Rolf Lund har skrevet bogen ‘Intet tilgivet’ på baggrund af en række samtaler med både unge og politifolk.

Rolf Lund har skrevet bogen ‘Intet tilgivet’ på baggrund af en række samtaler med både unge og politifolk. – Foto: Michael Paldan / arkiv

De fleste af de unge, jeg har snakket med, er indstillet på at sabotere alle tilløb til udnyttelse af grunden Jagtvej 69. Det står nu som et monument for en stædig gruppe unge, der i sin tid spillede deres kort dårligt.

Men det står i lige så høj grad som et monument for politikernes dårlige dømmekraft. En undskyldning ville være en start.

SYNES DU OM ARTIKLEN?
KLIK PÅ LINKET OG TILMELD DIG VORES NYHEDSBREV
Sig appelsiiiin. »Det lyder måske lidt mærkeligt, men Ida er ikke helt simpel at spille, når man som jeg er både et kompliceret, temperamentsfuldt og overtænkende menneske,« forklarer Xenia Lach-Nielsen.

Hår eller ej: Xenia Lach-Nielsen er Den Skaldede Frisør

Klumme fra præsten: Når helten bare er et menneske