Camilla Hovgaard og hendes datter Vilia på 11 år skal hver dag krydse Frederiksborgvej på vej til skole. »Det handler ligesom bare om overlevelse,« siger Camilla Hovgaard.
Camilla Hovgaard og hendes datter Vilia på 11 år skal hver dag krydse Frederiksborgvej på vej til skole. »Det handler ligesom bare om overlevelse,« siger Camilla Hovgaard. - Foto: Martin Sørensen

Borgmester om Frederiksborgvej: »Det er et akut problem«

Ræs på Frederiksborgvej skaber utryghed hos beboerne i området. Teknik- og miljøborgmesteren vil nu undersøge muligheden for en midlertidig løsning, indtil en permanent er klar.

Der er fyldt godt op i Dortheagårdens lokale på Frederiksborgvej, hvor Områdefornyelse Nordvest har inviteret borgerne til et møde om nye byrum på Frederiksborgvej. Da Jonna Nielsen fra Områdefornyelsen byder velkommen og spørger, hvor mange af de fremmødte, der er bekymrede over trafikken på Frederiksborgvej, ryger samtlige hænder i vejret.

Og det er da heller ikke så mærkeligt. Gennem flere år har beboerne på og omkring Frederiksborgvej lagt vej til dagligt gaderæs, hvor særligt muskelbiler bruger vejen som racerbane på alle tider af døgnet uden at tage hensyn til, om lyset er rødt, eller om ræset foregår på vejbane, cykelsti eller fortov.

Et problem, som også Bispebjerg Lokaludvalg har mistet tålmodigheden med, og de har sammen med beboerne skrevet til overborgmester Frank Jensen (S).

’Vejen er alt for bred til den aktuelle trafik. Den er bygget til, at der skulle køre sporvogne i midten og herudover 1-2 baner med biler. Så megen trafik er der ikke længere. Derfor er især den del af Frederiksborgvej, der fra Bispebjerg Torv løber ind mod byen, alt for overdimensioneret. Den kunne næsten bruges til landingsbane for mindre fly. Som det er nu, indbyder Frederiksborgvej til ræs og dødskørsel på grund af sin bredde – der er alt for meget plads til få biler,’ skriver de i brevet.

En tryg Frederiksborgvej

Områdefornyelsen vil komme problemet til livs ved at lave nye byrum på vejen, som foruden at gøre det mere trygt at færdes på Frederiksborgvej også skal styrke by- og handelslivet. De ønsker blandt andet vejtræer, som også kan være med til at indsnævre vejbanen, og nybyggerier, som kan være med til at løfte vejen til et nyt niveau.

Der er afsat seks millioner kroner til et byrumsprojekt med udgangspunkt i ’Menykrydset’ ved Frederiksborgvej/Birkedommervej/Landsdommervej.

Men det er desværre langt fra nok til at ændre Frederiksborgvej i det omfang, der er brug for, pointerer Jonna Nielsen. Der er nødt til at ske noget fra politisk side, og det kan kun gå for langsomt, konstaterer hun.

En anden problematik i forhold til trafikken på Frederiksborgvej er, at den er en skolevej. Hver morgen skal en stor del af områdets børn krydse vejen for at komme i skole på Tagensbo Skole, og det er med livet som indsats. Det fortæller Camilla Hovgaard, som er mor til Vilia på 11.

»Jeg følger hende til skole til fods hver dag. For man kan ikke lære børn at navigere i trafikken på Frederiksborgvej. Det handler ligesom bare om overlevelse,« siger hun.

Biler, der ræser afsted i høj fart, gør, at børn også oplever vejen som meget større og farligere, tilføjer hun. Og hun er ked af, at de utrygge forhold på Frederiksborgvej kan være med til at få forældre til at vælge Tagensbo Skole fra.

»Frederiksborgvej er med til at præge områdets og skolens image negativt. Og det er rigtig ærgerligt, hvis det får nogle af de ressourcestærke forældergrupper til at søge væk fra området, for vi har brug for dem på skolen for at kunne skabe større diversitet. Og det tager fokus fra, at der er kommet utrolig meget tryghed i indskolingen i Tagensbo Skole ,« siger Camilla Hovgaard.

Borgmester må på banen

At børn ikke trygt kan gå i skole, fordi de skal krydse Frederiksborgvej, er et problem, der skal tages hånd om. Sådan siger Jakob Næsager (K), der er medlem af Teknik- og Miljø samt Økonomiudvalget i Københavns Kommune.

»København skal fungere i hverdagen, og København fungerer ikke i hverdagen, hvis børn ikke trygt kan gå i skole. Det hjælper jo ingenting, at vi bliver en verdensby og vært for topmøde for klimaforskere, hvis det er liv og død i hverdagen bare for at komme i skole i København. Vi bliver nødt til at have mere fokus på, hvordan København fungerer i hverdagen og lidt mindre på guld og glimmer og international berømmelse,« siger han.

Han påpeger, at der hurtigt kan findes en hurtig løsning på problemet, hvis der er politisk vilje til det.

»Teknik- og miljøborgmesteren kan jo sende sin vej- og parkafdeling ud med såkaldte betongrise i løbet af få timer efter aftale med politiet. Det kunne man, da der i 2016 var terrorrisiko på Strøget, da der ved juletid i Berlin var én, der kørte ind i en stor folkemængde. Og da blev der, i løbet af få timers varsel, kørt betongrise ud på Strøget for at spærre af. Det er der også ved Hovedbanegården og mange andre steder i det centrale København. Så når man kan i det centrale København, kan man også i Nordvest. Det kan man gøre, indtil man har fundet ud af, hvordan det skal være permanent,« siger Jakob Næsager.

»Et akut problem«

Teknik- og miljøborgmester Ninna Hedeager Olsen (EL) er enig i, at det vil være en god ide at indsnævre vejen ved hjælp af fysiske barrierer. Om det skal være med betongrise, er hun dog lidt tøvende over for.

»Jeg har svært ved at sige, om det er muligt og lovligt. Der er jo forskel på, om det er på Strøget, hvor der ikke kører biler, og så på en vej som Frederiksborgvej. Men jeg synes klart, at det giver mening at indskrænke kørebanen, for eksempel med bredere cykelstier og fysiske barrierer, der gør det svært at køre ligeud,« siger hun og tilføjer, at det glæder hende at høre, at overborgmester Frank Jensen (S) også bakker op om en ændring af gaden.

»Jeg er rigtig glad for, hvis overborgmesteren også er med på at lave gaden om. Det er ikke nok at sætte stærekasser eller skilte op, man er nødt til at skabe noget fysisk,« siger Ninna Hedeager Olsen.

Frederiksborgvej er også en skolevej, og det er meget utrygt for forældrene. Bør Frederiksborg vej ikke ændres, når det nu er en skolevej?

»Jeg er meget enig, den er for bred og for svær at krydse. Jeg ville heller ikke turde at sende mit barn alene ud i trafikken på vejen. Der skal en fysisk barriere til som blomsterkummer eller vejtræer. Det er en nødvendig vej at gå,« siger hun.

Antallet af ulykker stiger

Hun har netop været til halvårligt møde med politidirektøren, hvor Frederiksborgvej også var på listen over emner.

»Jeg tog det op med hende igår, og her kiggede vi blandt andet på ulykkesstatistikker og kunne se, at der har været en stigning i løbet af det sidste år. Så man mærker også en bekymring hos politiet, og de har øget patruljeringen i området,« oplyser borgmesteren.

Budgetforhandlingerne er netop startet, og Ninna Hedeager Olsen håber, at der med overborgmesterens opbakning vil være mulighed for at finde penge til en ændring af Frederiksborgvej i budgettet.

Men selv hvis man finder pengene til det i budgettet, vil der jo gå lang tid, før borgerne ser og mærker en forandring på Frederiksborgvej. Kunne man forestille sig en midlertidig løsning, som kunne iværksættes hurtigt?

»Ja, det er et akut problem, som man både er nødt til at løse nu og på lang sigt. Jeg vil gerne se på, hvad der er af billigere, midlertidige løsninger, om det så skal være betongrise eller noget andet,« lyder det fra Teknik- og miljøborgmesteren.

Også i Folketinget er der opmærksomhed omkring problemerne på Frederiksborgvej. Dansk Folkepartis gruppeformand Peter Skaarup skriver til Nørrebro/Nordvest Bladet, at han vil rejse sagen over for justitsministeren.

’Så får vi at se, om det kan sikre en større indsats fra politiets side derude. Jeg forestiller mig en kombination af indsats med færdselspoliti, visitation og stress af banderne i området, så beboerne får hjælp’, skriver han.

SYNES DU OM ARTIKLEN?
KLIK PÅ LINKET OG TILMELD DIG VORES NYHEDSBREV

OBS: Denne artikel er mere end 6 mdr. gammel

Snart kan du opleve de gamle nordiske guder på Storm P. Museet.

Tegneserie-nostalgi: Museum vækker Thor og Loke til live

Regitze og Christian Kyllesbech har sælger drømme og oplevelser i kælderen i Sølvgade, hvor kommende brude kan finde en genbrugkjole.

Gift i genbrug: I Sølvgade er brudekjolerne preloved