Søndag aften ved 22-tiden brød en bil i brand i Struenseegade. Vidner så to hætteklædte mænd smide en genstand ind i bilen kort før branden og flygte på cykel.
Søndag aften ved 22-tiden brød en bil i brand i Struenseegade. Vidner så to hætteklædte mænd smide en genstand ind i bilen kort før branden og flygte på cykel. - Foto: Ditte Bjarnild

Ny bilbrand i Struenseegade: »Jeg kan ikke lade være med at tænke ‘hvad nu, hvis der en dag går ild i bygningen?’«

Søndag aften blev en varevogn antændt og forskrækkede beboerne med høje brag og voldsomme flammer. »Jeg mener, de mange episoder kalder på, at justitsministeren skal gå ind i det,« lyder det fra beboer.

I sidste uge kunne Københavns Politi oplyse, at de har anholdt en 27-årig mand, som er sigtet for at stå bag ni bilbrande i Baldersgade på Nørrebro.

Problemet ulmer dog stadig på Nørrebro. Beboerne i Struenseegade og Hans Tavsensgade har ialt fået brændt 12 beboerbiler af det seneste år. Søndag aften var den gal igen. Her måtte politi og brandvæsen rykke ud til en voldsom bilbrand i Struenseegade. Branden opstod ved 22-tiden, og der var flere beboere, der så branden, heriblandt Kristian Birk, der hørte et højt brag og efterfølgende kunne se branden fra sin lejlighed.

»Ud af vinduet så jeg en pakketransportvogn fra Step Transport i flammer i Struenseegade – enorme og virkelig voldsomme flammer efterfulgt af noget, der lignede fyrværkeri. Sort, tyk røg indhyllede hele området. Jeg er virkelig lykkelig for, at bilen ikke stod tæt på en bygning, for så er jeg overbevist om, at den havde taget fat i den,« siger han.

Vidner så det ske

I dette tilfælde var der flere vidner til episoden. Kristian Birk talte med fire piger, der havde set gerningsmændene.

»De havde set to hætteklædte fyre kaste noget ind i bilen og derefter flygte på cykel ad cykelstien, der går igennem Nørrebroparken i retning mod Frederiksberg,« fortæller Kristian Birk, som efterfølgende har talt med sine naboer om episoden.

»For nogle er det her sket 50 meter fra, hvor deres børn ligger og sover, og de er meget desperate efter, at der skal ske noget.«

Ja tak til overvågning

For omtrent en måned siden var der tryghedsvandring i området, hvor repræsentanter fra Københavns Kommune og Københavns Politi deltog. Her anbefalede konsulenten fra politiet beboerne at få sat overvågning op. Og det kan kun gå for langsomt, mener Kristian Birk.

»Som forælder, der skal putte sit barn til lyden af eksplosioner, så er det et kæmpe ja tak til overvågning herfra. Jeg havde næsten lyst til at ringe til politiet igen og bede dem blive natten over, fordi jeg havde en fornemmelse af, at det ville ske igen.«

Politikommissær og leder af Nærpolitiet Nordøst Jonas Wybrandt oplyser, at det er kutyme, at politiet følger op ude i området med en Din Betjent i en situation som den i søndags, så beboerne oplever, at der er synligt politi.

»Jeg kan sagtens forstå, at det er en chokerende oplevelse, og vi ser meget alvorligt på den her sag. Hvis man stadig føler sig utryg, efter man har talt med politiet, henviser vi til Offerrådgivningen, som er rigtig gode til at vejlede i sådan nogle situationer,« siger Jonas Wybrandt.

Minister skal på banen

Sagen ligger nu hos Efterforskningsenheden ved Københavns Politi, som oplyser, at de efterforsker branden som påsat, men de har ikke yderligere oplysninger om motiv og forbindelser til tidligere brande.

Beboer Kristian Birk mener, at situationen er så alvorlig, at det kræver justitsminister Nick Hækkerups (S) opmærksomhed.

»Jeg mener, de mange episoder kalder på, at ministeren skal gå ind i det. Det har en højere alvorsgrad, end hvad politiet og kommunen kan håndtere,« siger Kristian Birk, som er begyndt at overveje, om han kan byde sine børn at blive boende.

»Jeg har ellers ikke villet tænke sådan, for jeg elsker at bo her, men efter bilbranden i søndags tænkte jeg ’er det virkelig det værd?’ Jeg kan ikke lade være med at tænke ’hvad nu, hvis det en dag går galt, og der går ild i bygningen?’.«

Det har ikke været mulig at få en kommentar fra justitsminister Nick Hækkerup (S) inden avisens deadline.

SYNES DU OM ARTIKLEN?
KLIK PÅ LINKET OG TILMELD DIG VORES NYHEDSBREV

OBS: Denne artikel er mere end 6 mdr. gammel

Trolle og Tormod vil bevise, at man godt kan lære gennem musik.

Lærerig koncert: Trolle og Tormod vil sætte gang i kroppen

Niels Christensen er ekspert i jazz, og har skrevet endnu en bog med fokus på jazz.

Ny bog: Er du klar over, hvem jeg var?