På den Særligt Tilrettelagte Ungdomsuddannelse (STU) på Hans Knudsen Instituttet har eleverne deltaget i Operation Livsværk, hvor de selv har kunnet vælge, hvilke opgaver de ville løse for at indsamle penge til to kostskoler i Uganda.
På den Særligt Tilrettelagte Ungdomsuddannelse (STU) på Hans Knudsen Instituttet har eleverne deltaget i Operation Livsværk, hvor de selv har kunnet vælge, hvilke opgaver de ville løse for at indsamle penge til to kostskoler i Uganda. - Foto: Hans Knudsen Instituttet

Unge med særlige behov i Nordvest hjælper børn og unge i Uganda

Unge fra Hans Knudsens Insituttet på Glentevej har i uge 44 samlet omkring 13.000 kroner ind med deres projekt ‘Operation Livsværk’. Det skal skabe bedre forhold for børn og unge med fysiske og psykiske handicaps på to kostskoler i Uganda.

»Det er vigtigt at hjælpe ude i den store verden, og det føles godt at hjælpe. Man skal give noget til nogen, som ikke har så meget, også selvom man ikke har så meget selv – og vores problemer er virkelig små i forhold til deres. Jeg synes, jeg er med til at gøre en forskel,« siger 18-årige Rose, som er en af de unge, der ugen igennem har arbejdet for at tjene penge til kostskolerne i Uganda.

Rose har selv særlige behov og går derfor på en 3-årig Særlig Tilrettelagt Ungdomsuddannelse (STU) hos den socialøkonomiske virksomhed Hans Knudsen Instituttet i Nordvest, som hjælper unge og voksne med handicaps til at komme videre i uddannelse og beskæftigelse. Det er første gang, at Hans Knudsen Instituttets STU inddrager Operation Livsværk som en del af undervisningen og som et bidrag til elevernes personlige udvikling og læring.

»Mange af vores elever har igennem livet haft svært ved at leve op til jævnaldrendes kunnen og har været vant til at skulle støttes i forskellige ting. Men i det her projekt kan de både bidrage på lige fod med andre unge og oplever desuden, at det pludselig er dem, der kan hjælpe andre, der har det sværere endnu. Det giver en enorm tilfredsstillelse og booster deres selvfølelse, som de kan leve højt på længe efter,« forklarer Malene Smidt Nielsen, som er speciallærer hos Hans Knudsen Instituttet.

Fra småkagebagning til samling af kanylesæt

I modsætning til gymnasieeleverne i Operation Dagsværk, som selv finder opgaver at tjene penge på, har de unge i STU fået hjælp til at finde indtjeningsmuligheder – primært hos Hans Knudsen Instituttet selv, som er et alsidigt hus med værkstedsproduktion og mange opgavetyper, som man gerne betaler de unge for. Således har eleverne kunnet vælge mellem at bage og/eller sælge småkager, gøre rent eller samle kanylesæt, som Hans Knudsen Instituttet fast løser for Københavns Kommune – ligesom det også har været valgfrit, hvor mange timer i løbet af ugen, de hver især har helliget sig projektet.

Ved udgangen af ugen er de unge stolte over at have indsamlet over 13.000 kr. – men man skal ikke være i tvivl om, at det er den gode gerning, der først og fremmest appellerer til de unge mennesker:

»Børnene i Uganda får hjælp, stofmisbrugerne får rene kanylesæt, og jeg får ro af at lave neutralt arbejde – det er triplet op på god gerning,« fastslår STU-eleven Tobias.

SYNES DU OM ARTIKLEN?
KLIK PÅ LINKET OG TILMELD DIG VORES NYHEDSBREV

OBS: Denne artikel er mere end 6 mdr. gammel

Natteværterne kommer også til at optræde i det københavnske natteliv næste år.

Natteværter fortsætter: »De gør en kæmpe forskel«

I næste uge kan du tage til Power of Women Festival på Nørrebro.

Status på ligestilling og feministisk boghandel: Tag til kvindefestival på Nørrebro