Vi har været på sanketur ved Utterslev Mose for at finde ingredienser til Peder Clements legendariske ukrudtspesto.
Vi har været på sanketur ved Utterslev Mose for at finde ingredienser til Peder Clements legendariske ukrudtspesto. - Foto: Martin Sørensen

Tag med på sanketur i Utterslev Mose

Vi har inviteret den miljørigtige altmuligmand Peder Clement fra Miljøpunkt Indre By-Christianshavn med på sanketur i Utterslev Mose. Her skal vi samle ukrudt til Peders legendariske ukrudtspesto kendt som ’Peders Pesto’, som gennem flere år har været på menukortet hos Restaurant Krebsegaarden i Studiestræde.

Det er en noget våd Peder Clement, vi møder ved Utterslev Moses stisystemer i Nordvest. Det har regnet voldsomt det meste af formiddagen, og Peder er cyklet til vores møde på sin trofaste følgesvend, ladcyklen med Miljøpunkt Indre By-Christianshavns logo på fronten.

På trods af den våde overfrakke er Peder i strålende humør, for er der noget, han sætter pris på, så er det at komme ud i naturen. Og han holder meget af Utterslev Mose, hvor vi i dag skal samle ukrudt til hans efterhånden legendariske ukrudtspesto. Ja, faktisk er den så god, at Restaurant Krebsegaarden gennem flere år har haft ’Peders Pesto’ på menukortet. Bum bum.

Dejlig skvalderkål og masser af det!

Dejlig skvalderkål og masser af det! – Foto: Martin Sørensen

Vi har valgt Utterslev Mose, men ukrudtet, der vokser her, vil også kunne findes på mange andre grønne områder ved København. Det er bare vigtigt, at det ikke er i nærheden af befærdede veje på grund af forurening.

Vi stiger af cyklerne og trækker dem hen ad stien, mens vi holder udkig efter den første ingrediens til pestoen, nemlig skvalderkål. Imens taler vi lidt om begrebet ’at sanke’, som for alvor er kommet frem de seneste år.

»Jeg bryder mig faktisk ikke om ordet sanke. Det er sådan et gammelt ord, der nu er kommet på mode igen. Nej, jeg kalder det altså at samle,« siger Peder og udpeger et område med masser af skvalderkål.

»Se, her har vi en masse skvalderkål,« siger han, og vi begynder at fylde i kurven.

Hvad er det, der gør, at du er så begejstret for naturen og for at samle ting, man kan spise?

Løgkarse skal der også bruges i Peders pesto. Om foråret kan man bruge ramsløg.

Løgkarse skal der også bruges i Peders pesto. Om foråret kan man bruge ramsløg. – Foto: Martin Sørensen

»Jeg er vokset op ved Jyllinge, hvor jeg har været vant til at have naturen lige uden for døren. Der plukkede vi jo champignoner på engen og rensede fisk fra havnen. Vi havde det hele lige uden for døren. Og når jeg er ude i naturen, tænker jeg straks ’kan det spises?’,« siger Peder og griner.

Det næste, vi skal bruge, er løgkarse. Det kender jeg ikke, men Peder spotter hurtigt de store, runde blade.

»Om foråret kan man jo også bruge ramsløg, men det er der ikke noget af på den her tid af året,« fortæller han.

Vi fylder løgkarse i kurven og begiver os videre i jagten på brændenælder. De er ikke helt så lette at få øje på.

»Ja se, her er der en masse dejlige brændenælder,« udbryder Peder så og stiger af sin cykel.

Dejlige er et tillægsord, jeg ikke normalt forbinder med brændenælder, men hey, Peders pesto er jo legendarisk, og brændenælder er en vigtig ingrediens. Peder skærer topskuddene af med sin lommekniv uden at kny, mens undertegnede brænder sig igen og igen. Man kan også bruge en handske, når man skal plukke brændenælderne, tilføjer Peder med et smil og forsikrer mig for, at der ikke er mere, der brænder på brændenælderne, når først de er blevet knust i blenderen.

Det kræver en kyndig hånd at plukke brændenælder. Er du sart som undertegnede, kan det anbefales at tage en handske med.

Det kræver en kyndig hånd at plukke brændenælder. Er du sart som undertegnede, kan det anbefales at tage en handske med. – Foto: Martin Sørensen

Vi cykler videre – ind i mellem sakker Peder lidt bagud, fordi der lige er en hund, han skal hilse på. Han har selv tidligere haft hund og hilser på alle de firbenede, han møder, og får sig en lille snak med dem og deres ejere.

Nu mangler vi bare røllike, og det viser sig at være lidt svært at finde. Men da vi kommer til et åbent område med mere lys, er der pludselig masser af det. Jeg troede, at det var de hvide blomster, vi skulle bruge, men Peder forklarer, at vi skal bruge de grønne blade allernederst på planten, gerne så små og friske som muligt.

Vi plukker en god portion røllike og lægger det i den efterhånden bugnende cykelkurv. Nu går turen hjem til undertegnedes køkken, så vi kan lave pestoen. Vi følger opskriften, som du kan se her:

Du skal bruge:

75 g topskud af brændenælde

50 g nye blade skvalderkål

50 g løgkarse

50 g røllike

60 g valnødder

3-4 cm citronskal af økologisk citron

Saft af to til tre citroner

Et mellem bundt persille (gem stænglerne)

1/3 rød chili

2-3 fed hvidløg

4-5 dl økologisk rapsolie

1 ½ tsk. Himalaya-salt

3-4 gode vred af peberkværnen

En top løvstikke, blegselleri eller selleriblade

Sådan gør du:

Alle ingredienserne puttes i en blender. Det skal gøres ad et par omgange, da der bliver cirka 8 dl pesto ud af portionen. Bliver pestoen for stærk, tilsættes meget fintsnittede persillestængler.

Pestoen kan varieres i det uendelige, smag dig frem, du får sikkert også en favorit.

Pestoen smager skønt med rigelige mængder hvidløg, citron, valnødder og chili efter smag. Top pestoen med lidt ekstra olie, så holder den længe i køleskabet.

Pestoen smager skønt med rigelige mængder hvidløg, citron, valnødder og chili efter smag. Top pestoen med lidt ekstra olie, så holder den længe i køleskabet. – Foto: Martin Sørensen

Peders pesto er uden ost, men det kan naturligvis tilsættes efter behag og behov.

Da vi har lavet pestoen, hælder jeg den på glas og topper med lidt ekstra rapsolie for at forlænge holdbarheden. Den smager virkelig godt, og jeg glæder mig til at prøve at spise den med pasta og kartofler. Og hvor er det super tilfredsstillende, at hovedingredienserne er nogle, vi selv har samlet og ikke købt i dyre domme i et supermarked. Det bliver bestemt ikke sidste gang, jeg tager på sanketur.

SYNES DU OM ARTIKLEN?
KLIK PÅ LINKET OG TILMELD DIG VORES NYHEDSBREV

OBS: Denne artikel er mere end 6 mdr. gammel

Kronprins Frederik på besøg i 6.u på Skolen på Strandboulevarden. I forgrunden Ella og Vilfred

Kronprins på besøg: Elever i lokal folkeskole vil udvikle digital stopkolds

»Vi kan ikke købe os til en mere bæredygtig fremtid, lige meget om det er økoprodukter eller ej. Vi overforbruger og skal sænke vores forbrug. Men når vi køber nyt, skal det være miljørigtigt og socialt ansvarligt,« siger Bryan Traum fra Eco Ego.

Grønt varehus i Farimagsgade: »Lad være med at købe noget«