Kjeld Brix elsker sin terrasse og det lille stykke have, der følger med lejligheden i stueetagen. Da han og familien flyttede ind i ejendommen i 1974, tilhørte lejligheden her Fru Rimer, og først en del år efter hendes død, fik Brix sin drøm opfyldt om at flytte ned i den lejlighed.
Kjeld Brix elsker sin terrasse og det lille stykke have, der følger med lejligheden i stueetagen. Da han og familien flyttede ind i ejendommen i 1974, tilhørte lejligheden her Fru Rimer, og først en del år efter hendes død, fik Brix sin drøm opfyldt om at flytte ned i den lejlighed. - Foto: Byrd/Jacob Crawfurd

»Det hele bunder i kærlighed til Nordvest«

Kjeld Brix på 73 har boet på Ridefogedvej i mere end halvdelen af sit liv. En adresse, som han og konen først forventede ville være midlertidig, men så forelskede de sig i Nordvest.

»Kuk-kuk, kuk-kuk.«

Lyden efterfølges af skvulpene fra en rislende bæk og fuglekvidder, og undertegnede og fotografen ser sig forundret rundt i stuen, men der er ikke noget fuglebur at se. Lyden kommer derimod fra et kukur på væggen, hvor en lille fugl hopper ind og ud af sit hus for at markere, at klokken nu er 12.00.

Uret har Kjeld Brix og hans kone Charlotte købt på en af deres campingture i Rüdesheim i Tyskland. Campingvognen udgjorde i 40 år et alternativ til lejligheden her på Ridefogedvej, da parret valgte at droppe drømmen om et hus og i stedet købte deres mobile hjem, som har givet dem mange skønne oplevelser.

Kjeld, eller Brix, som han kaldes af beboerne i området, og hans kone boede i en del år på Nørrebrogade 156, men der blev efterhånden for meget uro, som udsprang af Byggeren i Stengade, og der var jævnligt demonstrationer ved Runddelen. Det positive ved den situation var, at den fotointeresserede Brix, som havde anskaffet sig en politiradio, kunne hive nogle skillinger hjem ved at løbe ned og tage billeder, når der var gang i gaden.

Brix og hans kone fantaserede i sin tid om at købe et hus, men efterhånden blev de så glade for Nordvest, at de valgte at blive boende i lejligheden og i stedet købe en campingvogn, som blev et alternativt hjem i en årrække.

Brix og hans kone fantaserede i sin tid om at købe et hus, men efterhånden blev de så glade for Nordvest, at de valgte at blive boende i lejligheden og i stedet købe en campingvogn, som blev et alternativt hjem i en årrække. – Foto: Byrd/Jacob Crawfurd

Et hjem på Ridefogedvej

I 1974, fire år efter datterens ankomst, besluttede Brix og Charlotte sig for, at det var på tide at flytte. Brix’ morfar havde mange år tidligere meldt ham ind i Boligforeningen AAB, og da parret opdagede, at der var en ledig lejlighed på Ridefogedvej på 3. sal, fik de at vide, at der var 20 på venteliste, men at de kunne blive nummer fire i køen.

»Vi var ude at se lejligheden og begik den fejl at tage min datter på fire år med, og hun var helt vild med den og havde jo allerede fundet ud af, hvor hendes værelse skulle være, og var i fuld gang med at møblere lejligheden. Så måtte jeg jo hellere sikre mig, at vi fik den,« siger Brix og griner.

På dagen, hvor det skulle afgøres, hvem der skulle have lejligheden, mødte han op på boligkontoret i god tid med depositummet klar i kontanter og krydsede inderligt fingre for, at ingen andre dukkede op. Det gjorde der ikke, og familien Brix fik lejligheden, hvor endnu en datter kom til nogle år senere.

Drømmen om Fru Rimers lejlighed

I begyndelsen kendte parret ikke så meget til Nordvest, og de tænkte, at de nu ville blive boende i området lidt og så se, hvad de så skulle.

»Men efterhånden blev vi jo lidt forelskede i Nordvest,« siger Brix med et smil og fortsætter:

»Jeg hørte en gang en fremtidsforsker sige, at Nordvest på et tidspunkt vil blive mondænt. Det er nu nok ikke noget, jeg kommer til at opleve.«

»Jeg hørte en gang en fremtidsforsker sige, at Nordvest på et tidspunkt vil blive mondænt. Det er nu nok ikke noget, jeg kommer til at opleve.« – Foto: Byrd/Jacob Crawfurd

»Vi boede i lejligheden på 3. sal i 20 år, og hver gang vi var ude på altanen, kiggede jeg ned i fru Rimers have i stueetagen. Jeg kan så godt lide blomster, og jeg sagde til familien: ’den lejlighed skal vi have, når fru Rimer dør.’ Desværre havde vi ikke råd, da det skete, så det var først, da den fjerde beboer flyttede ud, at vi havde råd og flyttede herned,« siger Brix og kigger ud af døren, der fører ud til en fint pyntet terrasse og et lille stykke have.

Brix husker tiden med hjemmeboende børn som en stort set uproblematisk tid, og det var et trygt område for de to piger at vokse op i. De havde tilmed virkelig kort til skole, da Grundtvigsskolen (i dag Tagensbo Skole) lå lige overfor familiens hjem. Brix var i en årrække ansat ved Københavns Postterminal, og i 1985 tog han erhvervskort og kørte i årene efter hyrevogn og linje 16, der kørte fra Emdrup til Valby og Sydhavnen.

Det er vel knap ti år siden, at jeg for første gang følte mig utryg i Nordvest. Der begyndte at komme gadeslagsmål, der blev gemt våben og hash her i vores gård og på legepladsen, og der blev kørt vanvidskørsel på knallerter på de små veje i vores kvarter.

Kjeld BrixBeboer i Nordvest

Charlotte arbejdede i 20 år som dagplejemor i deres private hjem.

»Lotte har altid været meget dygtig til børn, og hun har kontakt til flere af børnene i dag. Hun plejer at sige, at hun har 56 børnebørn,« siger Brix og smiler.

Da livet blev utrygt i NV

Gennem årene er Brix blevet et kendt ansigt i bydelen. Han har siddet i Bispebjerg Lokaludvalg samt områdefornyelsen og er i dag medlem af Tryghedspartnerskabet. Og så er han medstifter af det tryghedsskabende initiativ Vi tager Gaderne Tilbage NV, som han har stiftet i samarbejde med sin kone og Jonna Nielsen, der bor i ejendommen overfor, samt medlem af Børne- og Ungdomsudvalget Sofie Seidenfaden (S).

»Det er vel knap ti år siden, at jeg for første gang følte mig utryg i Nordvest. Der begyndte at komme gadeslagsmål, der blev gemt våben og hash her i vores gård og på legepladsen, og der blev kørt vanvidskørsel på knallerter på de små veje i vores kvarter,« fortæller Brix.

Sammenholdet overraskede

Vi Tager Gaderne Tilbage NV arbejder, ligesom pendanten på Nørrebro, for trygheden i området. De møder op, når der har været skyderi eller knivstikkeri et sted i området medbringende kaffe, småkager og blomster og taler med folk i området. Et initiativ, der vandt Bispebjerg Lokaludvalgs frivillighedspris for to år siden.

»Man mærker virkelig sammenholdet i Nordvest, når man står på gaden og deler kaffe og småkager ud efter sådan en episode. Så føler man sig som Nordvest-borger. Og det er dejligt at mærke, at folk synes, vi gør noget godt, og de henvender sig med alt muligt, og så får man en sludder om det.«

For tre år siden, da bandekrigen var på sit højeste på både Nørrebro og i Nordvest, arrangerede Vi Tager Gaderne Tilbage NV et fakkeltog gennem Nordvest, og det blev en ubetinget succes, fortæller Brix med et smil.

»Jeg troede, at der ville komme 30-40 mennesker, men vi havde fået 300-400 fakler af lokaludvalget, og jeg tror, vi brugte dem alle sammen, på trods af at det pissede ned. Jeg har aldrig været så våd i hele mit liv,« siger han og tilføjer:

»Det hele bunder i kærlighed til Nordvest. Jeg hørte en gang en fremtidsforsker sige, at Nordvest på et tidspunkt vil blive mondænt. Det er nu nok ikke noget, jeg kommer til at opleve.«

Kukuret er en af de mange souvenirs, som parret har købt på en af deres rejser med campingvognen, og som i dag pryder hjemmet på Ridefogedvej.

Kukuret er en af de mange souvenirs, som parret har købt på en af deres rejser med campingvognen, og som i dag pryder hjemmet på Ridefogedvej. – Foto: Byrd/Jacob Crawfurd

Til trods for utrygheden, der ind i mellem blusser op i området, ville ikke ti vilde heste kunne drive Brix ud af bydelen.

»Lotte har da på et tidspunkt, da det var værst, sagt, at nu ville hun gerne flytte. Men hun ved godt, at det kan hun godt glemme, og hun er jo selv en del af Vi tager Gaderne Tilbage NV og er modtagelig over for fornuft,« siger Brix og griner.

I vores nye serie ‘Vi er Nordvest’ portrætterer vi Københavns måske mest sammensatte bydel gennem de mennesker, der bor der. Hver uge interviewer vi en Nordvest-borger om vejen til Nordvest og livet i 2400. Skriv til journalist Julie Stougaard på js@minby.dk, hvis du vil dele din historie med os.

SYNES DU OM ARTIKLEN?
KLIK PÅ LINKET OG TILMELD DIG VORES NYHEDSBREV

Postkort fra … Vanløse Torv

Melia fra Amagerbro (til højre) og Nanna fra Østerbro har håndleddene fulde af egen produktion og glæder sig til, at deres bog om perlearmbånd udkommer. »Det bliver helt vildt,« siger Nanna. »Surrealistisk,« siger Melia.

12-årige Melia og 14-årige Nanna udgiver bog om perlearmbånd: »Det bliver helt vildt«