Lederen Christin Hjelvik tager imod gaver i anledning af børnehavens jubilæum. Til venstre Anna Beckmann, en begejstret mor til børn, der tidligere har gået i Strandkvarterets Børnehave. Foto: Martin Sørensen

Børnehaven i lejligheden

JUBILÆUM. Strandvejskvarterets Børnehave kunne for nylig fejre 80 års jubilæum. Børnehaven har alle dage ligget i Otto Mallingsgade og er en lille institution med 23 børn.

RUND DAG: Det er ikke til at se det, hvis man ikke lige ved det.

I Otto Mallingsgade er en stueetage i en opgang beboet af en børnehave. Og selvom der trods alt er et stykke ned til vandet, hedder den Strandkvarterets Børnehave.

Formentlig fordi den ydre del af Østerbrogade engang hed Strandvejen og rækkehusene i det, som i folkemunde hedder Komponistbyen, som ligger nogle hundrede meter væk fra børnehaven officielt hedder Strandvejskvarteret.

Børnehaven har ligget der i 80 år, hvilket blev markeret i sidste uge.

Blev privat i fjor

I en tid hvor institutionerne i København bliver bygget store, og mindre vuggestuer og børnehaver bliver lagt sammen under samme ledelse, har den bevaret sin selvstændighed og er en lille børnehave med 23 børn.

Flere gange, både i Østerbro Avis og andre steder, har forældre rost den lille børnehave.

I fjor gik den fra at være selvejende til at blive privat. Den privatisering mener børnehavens leder gennem 13 år Christin Hjelvik har været afgørende for, at den kan holde den runde dag.

»De politiske vinde blæser mod stordrift, og andre små institutioner er blevet nedlagt,« konstaterer hun.

Mangfoldig siden 1938

Christin Hjelvik, som har været ansat i samlet 20 år i børnehaven, nyder at være i et lille miljø, hvor alle kender alle, og hun som leder er en del af dagligdagen og kan udvise ikke bare administrativt, men også pædagogisk lederskab, når hun er sammen med børnene og de andre voksne.

Samtidig understreger hun, at børnehaven skal leve op til de samme pædagogiske krav som de kommunale og selvejende institutioner.

For hende er det vigtigt, at børnehaven også har mangfoldighed og plads til alle slags børn. Det er en rød tråd, som hun mener går tilbage til grundlæggelsen i 1938.

Grundlæggelsen af børnehaven var ellers ukendt indtil for omkring ti år siden, men da dukkede der papirer op, som fortalte om stiftelsen, og så var det bare med at søge videre.

Strandkvarterets Børnehave blev oprettet af Merry Borgen, som var gift med viseforfatteren Johannes Borgen, ud fra en social tankegang om, at børn fra dårligt stillede hjem skulle have et sted at kunne passes, målgruppen var ubemidlede forældres børn

I 25 år stod Merry i spidsen for børnehaven, som havde plads til 33 børn. Der var også åbent om lørdagen.

Hun ønskede også at oprette en feriekoloni i Frederiksværk, hvor hendes mand ejede bygningen. Det lykkedes dog aldrig at få den op at køre, og i 1983 blev bygningen doneret til Børnehjælpsdagen.

Merry Borgen døde i 1964, og på trods af den markante indsats var hun et beskedent menneske, og der var ikke engang en bisættelse i forbindelse med dødsfaldet.

SYNES DU OM ARTIKLEN?
KLIK PÅ LINKET OG TILMELD DIG VORES NYHEDSBREV

OBS: Denne artikel er mere end 6 mdr. gammel

Enormt kulturhus skal dominere i Ydre Nordhavn

Lydavisen fik Handicappris i Dragør