Klumme: Musen er nærmest vegetar

Af Angela Brink, journalist og forfatter

DEBAT Det vakte for nylig opstandelse, at en kunde fandt en mus i en pose kartofler købt i en butik her på Østerbro.

Selvfølgelig er det ulækkert at finde et dødt dyr i en pose grønt. Men ramaskriget og den måde nogle østerbroborgere forholder sig til de dyr, vi deler byrummet med, vidner om en fremmedgørelse over for dyreliv.

Mus er selvfølgelig skadedyr, men de er ikke på samme måde som duer og rotter smittespredere. Dermed er muse-postyret ubegribeligt i forhold til de mange rotter, metrobyggeriet har fået op til overfladen.  Rotter er i ordets bogstaveligste forstand klamme, da de lever i kloakkerne af og i skrald, ådsler og afføring. Men fordi de har ringe interesse i kartofler, og formentlig er noget snedigere end mus, ser vi dem sjældent.

Fremmedgørelse overfor dyr gør også, at nogle østerbroere smider posefulde gammelt brød i det offentlige rum for at fodre fugle. Antageligvis tror nogen, det hjælper nogle stakkels dyr. Men med mindre vedkommende gerne vil hjælpe rotter, gør det intet godt for byrummet, at der bliver smidt kasseret brød på fortove og i midterrabatter. For rotterne spiser med ved duernes bord. Ræve, som lister duknakkede rundt i natten, er anderledes rene i det og generer primært ved, at deres isnende skrig kan vække en fra selv den sødeste søvn.

Kun de røde egern, der bebor kirkegårdene på Østerbro og med nervøs, pelset ynde pynter lydøst i træer og på gravsten, kan jeg gå med til at vise særlig omsorg. Men hey, i andre lande kaldes de trærotter, så dem er der sikkert også noget galt med.

Musen – der nærmest er vegetar – skader ingen. Men det kan skade os, at vi ikke kan kende forskel på nyttedyr og skadedyr.

Vores velbefindende i byen bliver større og vores bynaturoplevelse bedre, når vi ved hvilke dyr, der blot er nogle uskadelige andre levende væsener, som også lever i kvarteret.

SYNES DU OM ARTIKLEN?
KLIK PÅ LINKET OG TILMELD DIG VORES NYHEDSBREV

OBS: Denne artikel er mere end 6 mdr. gammel

To mænd anholdt for drabet på Nedim Yasar

0

Juleindtog i Absalon