Ole Kassow

Klumme: Fællesskabet bløder, når skatten sættes ned

Borgerrepræsentationen på rådhuset har netop været igennem en temmelig bizar spareøvelse. På grund af regeringens anlægsloft måtte Københavns Kommune i 2019 kun bruge 3 milliarder kroner på anlægsprojekter, selvom politikerne havde fundet og bevilget penge til samfundsgavnlige projekter for 5 milliarder kroner.

Et af de projekter, der længe så ud til at blive udsat på ubestemt tid, var cykelgadeløsningen i Nordre Frihavnsgade. Løsningen, der skal gøre gaden sikrere og tryggere for de bløde trafikanter, blev allerede besluttet i 2015, men der skulle gå flere år, før den kom på anlægsbudgettet for 2019. Altså indtil regeringen indførte et anlægsloft, som medførte, at Københavns Kommune skulle skære 40% i sine allerede bevilgede anlægsprojekter.

Ikke fordi kommunen ikke havde nok penge. Nej, for Københavns Kommune har en særdeles sund økonomi og har behov for kritiske investeringer i infrastruktur, nye cykelstier og skolerenoveringer.

Regeringen ville det dog anderledes, og finansministeren udtalte sidste år:

“Når der i forvejen er godt blus på kedlerne, og der er mangel på arbejdskraft i mange sektorer, så vil det skubbe på risikoen for en overophedning, hvis vi bare sagde: Nu kan I bruge af kassen.”

Og det argument har alle landets journalister tilsyneladende købt, mens de beskæftiger sig med, hvorfor kommunalpolitikerne prioriterer det ene anlægsprojekt frem for det andet. Ingen formår tilsyneladende at grave spadestikket dybere og forstå, hvorfor regeringen insisterer på, at daginstitutioner ikke må renoveres som planlagt.

Nu er det ganske vist mange år siden, jeg havde makroøkonomi på universitet, men jeg husker dog, at samfundsøkonomien kan styres gennem både privat og offentligt forbrug. Hvis man sætter skatterne ned, stimulerer man fx det private forbrug, og for at undgå overophedning af økonomien, er man nødt til at skære i de offentlige anlægsbudgetter.

Med andre ord bløder fællesskabet lige nu, fordi regeringen gennem de sidste 4 år har prioriteret at sænke skatterne for de mest velhavende.

SYNES DU OM ARTIKLEN?
KLIK PÅ LINKET OG TILMELD DIG VORES NYHEDSBREV

OBS: Denne artikel er mere end 6 mdr. gammel

Debat: Der er sket et mirakel, hurra

VIDEO: To mænd efterlyst for brandstiftelse