Manden bag vejen: Oluf var vognmand

LOKALHISTORISK: Olufsvej er en lille cirka 100 meter lang vej på Østerbro, som forbinder Østerbrogade og Øster Allé. Den er opkaldt efter en lokal grundejer, kul- og vinhandleren Oluf Bang Winge (1785-1867), der ejede det trekantede areal mellem Østerbrogade (dengang Strandvejen), Trianglen og Øster Allé, og udstykkede grundene på Olufsvej.

Vejens bebyggelse består udelukkende af byggeforeningshuse og er i sig selv en lille lukket enklave med mindre selvejerhuse. De er opført i perioden 1874-77.

Arkitekten var Frederik Bøttger. Københavns industrialisering krævede arbejderboliger, og det er karakteristisk, at initiativtagerne til Arbejdernes Byggeforening kom fra Burmeister & Wain.

Helt op i 1950’erne finder man blandt beboerne titler som sadelmagere, malermestre, antikvitetshandlere, kontorister, murere, kaffehandlere, m.fl. – altså arbejdere, men i den ”pænere” ende af skalaen.

I modsætning til naboerne i Brumleby er Olufsvej ikke fredet, men er vurderet som meget bevaringsværdig.

Gadens store drenge og unge mænd kaldte sig tidligere for ”Olerødderne”.

Martin Andersen Nexø voksede op i Brumleby, i husrækken tættest mod Olufsvej.

Han har i bogen Et lille kræ fra 1932, beskrevet de drabelige kampe blandt drengene fra Brumleby og Olufsvej mod ”Rabarberne”, som var fra Nørrebro. Deres kampsang var:

Brumleby er raske drenge.

Olufsvej er ligeså!

Rabarberne de kryber sammen,

Når de en på tæven få!

De to endehuse ud mod Østerbrogade er pudsige, fordi det ene ligger tættere på gaden end det andet. Det skyldes at Østerbrogade blev udvidet på et tidspunkt og at det ene hus – nr. 1 – blev betragtet som for charmerende til at rive ned. Derfor rager dette længere ud på Østerbrogade end alle andre huse.

Husene er efterhånden blevet ret forskellige, især i farverne, hver af dem i to etager med skråtag. Der er enkelte træer og bænke i gaden, som er meget stille og stort set kun trafikeret af beboerne, da vejen er blændet ud mod Østerbrogade.

Olufsvej kaldes ind imellem spøgende for ’medievejen’, fordi der i dag bor så mange journalister, kulturpersonligheder og tv-folk, blandt de som bor eller har boet der er: Lise Rønne, Anders Lund Madsen, Søren Fauli og Joachim Knop.

Østerbro Lokalhistoriske Forening og Arkiv

Bryggervangen 62 kld., 2100 København Ø

www.2100lokalhistorisk.dk

 

SYNES DU OM ARTIKLEN?
KLIK PÅ LINKET OG TILMELD DIG VORES NYHEDSBREV

OBS: Denne artikel er mere end 6 mdr. gammel

App guider til Nørrebros bedste spisesteder

Ejer af spisested i superligaen: “Jeg øver mig i at holde vejret”