Medlem af Økonomiudvalget samt Kultur- og Fritidsudvalget Jonas Bjørn (S) afslørede på turen i De Ganmles By, at det endelig er besluttet, at den 200 år gamle hvidtjørn skal fredes. Det vakte stor glæde hos de fremmødte, særligt hos Sandra Høj fra Red Byens Træer. Foto: Martin Sørensen

200 år gammelt træ er reddet

GRØNT ÅNDEHUL. Det grønne område Nordpolen i De Gamles By er længe blevet diskuteret. Derfor tog vi på en tur i det grønne med nogle af dem, der har området øverst på dagsordenen, og på den tur kom der en god nyhed frem: Nordpolens stjerne, den 200 år gamle hvidtjørn, bliver fredet, da man vil droppe byggefelterne omkring træet.

NØRREBRO: »Hvor er det gode nyheder! Nej, hvor er jeg glad!«

Sandra Høj næsten hopper på stedet af glæde over den nyhed, som Jonas Bjørn Jensen (S), medlem af Økonomiudvalget samt Kultur- og Fritidsudvalget netop har givet hende: den cirka 200 år gamle hvidtjørn, som er Nordpolens stjerne, og som vi står foran nu, bliver endelig fredet efter megen debat og bekymring, ikke mindst fra borgergruppen Red Byens Træer, som Sandra Høj er medstifter af.

Medstifter af Red Byens Træer, Sandra Høj, glæder sig over nyheden om, at den 200 år gamle hvidtjørn får lov at bestå, Hun håber, at området Nordpolen kan få titlen park, som i højere grad vil beskytte det grønne åndehul på lang sigt. Foto: Martin Sørensen

Det sker i forbindelse med, at det besluttes at tage de to byggefelter, der var planlagt på hver side af det gamle træ, ud af helhedsplanen, oplyser Jonas Bjørn Jensen.
Det betyder med andre ord, at den grønne oase, Nordpolen, bliver bevaret.

Det glæder alle deltagerne på dagens gåtur, som alle har området øverst på dagsordenen, der foruden Jonas Bjørn Jensen og Sandra Høj tæller Marcus Vesterager (S), Centerleder for Miljøpunkt Nørrebro Anders Jørn Jensen, formand for Nørrebro Lokaludvalg Mogens Petersen.

En skygge over Nordpolen

I fremtiden skal De Gamles By huse både en ny, stor skole samt et nyt Center for Diabetes. De to byggefelter i helhedsplanen, som næste år skal vedtages af politikerne, var et bud på et sted, hvor der kunne bygges erhverv i forbindelse med Science park og universitetet.

De fem deltagere på dagens tur er enige om, at byggefelterne har hængt som en sort skygge over området.

Socialdemokratiet var i sin tid selv med til at stemme for beslutningen om at lægge byggefelterne her på Nordpolen, men nu er de blevet klogere, lyder det fra Jonas Bjørn Jensen.

Tidligere var der et hegn ud mod Tagensvej, men det blev fjernet i forbindelse med etableringen af busbanen. Miljøpunkt Nørrebro håber, at der igen vil blive skærmet af, så trafikstøjen ikke ødelægger idyllen på Nordpolen. Foto: Martin Sørensen

 

Eksperter skal lede driften

Også hos Miljøpunkt Nørrebro vækker nyheden stor glæde.

»Hvis man fik fjernet de her byggefelter, ville man måske begynde at investere mere i området og for eksempel genetablere hegnet ud mod Tagensvej,« siger Anders Jørn Jensen og kigger ud på trafikken på Tagensvej, der buldrer forbi og bryder freden i den grønne oase.

Samtidig påpeger han, at der er nødt til at blive taget bedre hånd om driften af området.

»Den daglige drift er udfordret af, at der er mange forskellige aktører inde over. Det er vigtigt, at det er folk, der ved, hvad de laver, der tager sig af driften« siger Anders Jørn Jensen og henviser til et stort til et stort egetræ, som befinder sig på institutionen Forfatterhusets legeplads, hvor turen nu er gået til.

»Her kan man se, at træet har fået stålkrave på, og det betyder, at træet langsomt stranguleres. Træet er blevet integreret i legepladsen, men på grund af stålkraven vil træet med tiden skulle fældes,« påpeger han.

Nørrebro Lokaludvalg har allerede ikoniseret tre træer på Nordpolen, hvilket betyder, at de skal bevares, og Anders Jørn Jensen håber, at flere træer med tiden vil få samme titel.

Sandra Højs ønske for området er, at det vil blive dyrket mere vildt.

»Det er blevet plejet som en minigolfbane, men vi skal have flere fugle og farver tilbage til området. Det skal være mere vildt, og så kan man jo gå over i Fælledparken og spille fodbold,« siger hun.

 

SYNES DU OM ARTIKLEN?
KLIK PÅ LINKET OG TILMELD DIG VORES NYHEDSBREV

OBS: Denne artikel er mere end 6 mdr. gammel

Flere penge til Damhusengens Skole

Lukningstruet: Clean House er reddet