Karen Hoffritz - velkendt og helt ny i Rosenvængets Sogn

Tilbage efter 25 år – til et helt andet sogn end dengang

Af Ivan Rod, journalist og medlem af menighedsrådet, Rosenvængets Sogn

Portræt: 1. maj tiltræder Karen Hoffritz som ny kordegn i Rosenvængets Sogn, og dermed sluttes en ring.

Den 59-årige kvinde, der som 26-årig fik ansættelse som kirketjener i sognet, har i snart 34 år arbejdet i Folkekirken, og nu vender hun altså tilbage – til Østerbro.

Hun er dansker, men født på Fiji-øerne. Hendes danske far og mor udvandrede til Australien og flyttede derfra til Fiji, hvor Karen blev født.

Kunne ikke tale dansk

Da hun var 12 år, døde faderen, og familien flyttede tilbage til Australien, hvor moderen efter bare to år blev alvorligt syg og nu foretrak at vende helt hjem – til Danmark.

Karen var på det tidspunkt 14 år og begyndte i 1. Real uden at kunne tale dansk. Hun fik sin realeksamen og siden en studentereksamen og mødte sin mand, sognets afgående kordegn, Flemming Nielsen, da hun var 18 år. Siden har de to dannet par. Hun begyndte på sygeplejeskolen, droppede ud, søgte noget andet at beskæftige sig med og fik i 1986 ansættelse i Rosenvængets Sogn – som kirketjener.

Ældre og unge

Til stillingen hørte en tjenestebolig – den lå i Lutherkirkens sidebygning, hvor der i dag er kirkekontorer. Her boede hun i otte år, her fik hun to børn – og der, hvor der i dag er kopirum, havde hun og Flemming deres børneværelse.

Da hun dengang forlod sognet, var det for at blive kordegn i Blågårds Kirke på Nørrebro.

»Det er mærkeligt i dag at sidde i kontorerne og kigge ud af vinduerne på mere eller mindre den samme udsigt, som vi kiggede ud på, da vi boede her. Bygningerne, tagene er stort set som dengang. Haven, som man kan se ned i fra kontorerne, var den gang lige blevet lavet, og de store rododendron var lige blevet plantet. Jeg kan se, at et par af træerne er blevet skiftet ud, men ellers ligner også haven sig selv,« siger hun og bemærker, at befolkningssammensætningen i sognet har ændret sig siden dengang. Ældreandelen var højere dengang, og der var flere begravelser. I dag er der langt flere børnefamilier.

Siden 1994 har Karen Hoffritz arbejdet som kordegn forskellige steder. Det er fra en stilling som kordegn i Stengård Kirke, hun vender tilbage til Østerbro og stillingen som kordegn i Rosenvængets Sogn.

– Hvad er det for en kordegn, folk vil møde?

»Jeg har fået at vide, at jeg virker venlig, imødekommende og hjælpsom. Jeg er tjenestemand og opfatter min rolle som tjenende.«

 

SYNES DU OM ARTIKLEN?
KLIK PÅ LINKET OG TILMELD DIG VORES NYHEDSBREV

OBS: Denne artikel er mere end 6 mdr. gammel

Egenproducerede malerier og plakater

»De unge skal have nogle at se op til«