Fra valgmødet i Østerbrohuset ved folketingsvalget i 2015. Arkivfoto: Michael Paldan

Løkke har udskrevet valg til fars dag: Kampen om hovedstadens stemmer

Udover kampen mellem partierne er et folketingsvalg også en dyst mellem kandidater, især inden for eget parti. Her er et kort oprids af nogle af de markante kandidater for partierne i hovedstaden, som stiller op til folketingsvalget, der holdes Grundlovsdag 5. juni, som også er fars dag.

Valgkampen er nu officielt skudt i gang, efter at den uofficielt har været i gang i rigtig lang tid.
Dermed skal en masse håbefulde kandidater i valgkamp i håb om enten at blive valgt eller genvalgt til folketinget. Folketingsvalget holdes 5. juni, der både er grundlovsdag og fars dag.

I Københavns Storkreds – som omfatter kommunerne København, Frederiksberg, Tårnby og Dragør – blev der valgt 17 mandater ved seneste folketingsvalg i 2015. Og det er cirka det samme antal, som vælges igen.

Andre nyheder

Når der står cirka, er det fordi, at der dels er faste kredsmandater, mens tillægsmandater fordeles på selve valgaftenen.

LÆS OGSÅ: https://kbhliv.dk/2019/05/06/118568/valgplakater-folketingskandidater-har-sneget-sig-med-op-i-lygtepaelene-sammen-med-eu-kandidaterne/

Fra Helle til Pernille
Socialdemokratiet blev ved det seneste valg både det største på landsplan og i Københavns Storkreds.

Partiet fik valgt fire mandater, blandt andet daværende statsminister Helle Thorning-Schmidt. Hun stiller som bekendt ikke op denne gang, det gør derimod hendes afløser i Østerbro-kredsen Pernille Rosenkrantz-Theil, som skiftede fra Vordingborg-kredsen i 2016. Hun stillede i øvrigt også op på Østerbro, da hun var ungt folketingsmedlem for Enhedslisten.

Rosenkrantz-Theil må anses for at være sikker på genvalg, andre med gode muligheder for Socialdemokratiet er Peter Hummelgaard, Yildiz Akdogan og Mette Reissmann, der alle trak godt med stemmer for fire år siden.

En outsider er Lars Aslan Rasmussen, som lige nu er suppleant for Helle-Thorning-Schmidt i folketinget.

Markante Venstremænd
Når vi kommer til landets statsministerparti Venstre, er der et særdeles spændende valg i hovedstaden i sigte. Partiet fik ved sidste valg to mandater, og i løbet af valgperioden er partiets mangeårige profil Søren Pind stoppet i politik.

Det gav plads til hans mangeårige makker Martin Geertsen, der ellers røg ud af folketinget for fire år siden.

Andre nyheder

I forvejen sidder Frederiksbergs første viceborgmester Jan E. Jørgensen som Venstres repræsentant på Borgen.

Siden sidste valg er der kommet en ny dreng i klassen i form af Tommy Ahlers, der både afløste Søren Pind som uddannelses- og forskningsminister og som folketingskandidat i Østerbro-kredsen.

Får Venstre kun valgt to mandater i Københavns Storkreds, må en af de tre markante navne forlade folketinget.

Skipper, Lund og Lund
Enhedslisten fik ved sidste valg tre mandater, hvor Johanne Schmidt-Nielsen fik et kanonvalg. Hun stiller ikke op denne gang, det gør et andet profileret medlem fra Enhedslisten Pelle Dragsted heller ikke.

Får partiet tre mandater igen, tyder alt på, at det er Pernille Skipper, Rosa Lund og Rune Lund, som tager pladserne. Partiets kandidater stiller op på partiliste, det vil sige, at det er særdeles afgørende hvilken placering, man har på stemmesedlen.

Partiets tidligere folketingsmedlem Jette Gottlieb er outsider i tilfælde af fremgang for liste Ø.

Minister Ammitzbøll
Regeringspartiet Liberal Alliance stiller i København op med økonomi- og indenrigsminister Simon Emil Ammitzbøll-Bille og Laura Lindahl, som begge blev valgt i 2015.

Sidstnævnte, der ellers er en profileret rådmand på Frederiksberg, er skiftet til at være spidskandidat i Sjællands Storkreds og dermed en mere sikker plads på Borgen end som nummer to i København.

Skulle der følge en LA’er med Simon Emil Ammitzbøll i Folketinget, er Danny Malkowski et bud.

Partiformand Elbæk
Alternativet fik også to mandater valgt i hovedstaden.
Medmindre partiet ryger helt ud, er Uffe Elbæk et sikkert navn, får de også to mandater denne gang, er partiets nuværende folketingsmedlem Carolina Magdalene Maier atter en mulighed.

En andet bud kan være den meget profilerede tidligere Venstremand og medlem af borgerrepræsentationen Kåre Traberg Smidt.

Henriksen er i fare
Dansk Folkeparti fik et rekordvalg for fire år siden og fik valgt to i København.
I tilfælde af stor tilbagegang er partiets markante udlændigeordfører Martin Henriksen i fare for at ryge ud. Derimod sidder gruppeformand Peter Skaarup på et sikkert mandat.

Partiformand Dyhr
SF oplevede stor tilbagegang ved det seneste folketingsvalg og fik kun valgt partiformand Pia Olsen Dyhr i København.

Hun er sikker på genvalg, får partiet et mandat mere i hovedstaden, kan blandt andet tidligere SFU-formand Carl Valentin, Halime Oguz og Balder Mørk Andersen komme i spil.

Ex-SF og ex-Venstre
Også de radikale gik tilbage. I København fik de kun valgt den tidligere SF’er Ida Auken. Hun får nu følgeskab af den tidligere Venstremand Jens Rohde, som stiller op i Københavns Storkreds.

De kan ved radikal fremgang følge hinanden i folketinget. Eller en af de profilerede navne kan risikere ikke at opnå valg.

Går partiet yderligere frem, er medlem af borgerrepræsentationen Mette Annelie Rasmussen bud på et radikalt ydermandat.

K håber på comeback
Det stolte gamle konservative folkeparti fik første gang nogensinde ikke et eneste mandat i hovedstaden, helt uhørt ikke engang en repræsentant på tinge fra det konservative Frederiksberg.
Skulle de få mindst et mandat er den profilerede debattør og sognepræst Marie Høgh et godt bud.

Andre muligheder er Helle Bonnesen fra Københavns Borgerrepræsentation eller Nikolaj Bøgh fra kommunalbestyrelsen på Frederiksberg samt Anders Johansson, som sidder i folketinget lige nu som suppleant og denne gang stiller op i Københavns Storkreds.

Endnu en formand
Kristendemokraterne opnåede som det eneste parti ved seneste folkevalg ikke repræsentation på Christiansborg. Meningsmålingerne tyder heller ikke på, at de gør det denne gang. Partiformand Stig Grenov stiller op i Københavns Storkreds og håber dermed at kunne trække nogle ekstra hovedstadsstemmer.

De nye partier
En række nye partier har set dagens lys siden sidste valg. Nye Borgerlige, som flere meningsmålinger har sendt i folketinget. Spidskandidat i København er Ketil Wathne Rasmussen. Han kan måske trues af mere kendte navne som Cherif Tomra Ayoty og Tom Andkjær.

Og så er der partiet Klaus Riskær Petdrsen, som stiller med….Klaus Riskær Petersen som spidskandidat.

Så er der seneste skud på stammen i form af Stram Kurs. Her er der ingen tilgængelige oplysninger om lokale folketingskandidater.
Partiets leder Rasmus Paludan stillede op til kommunalvalget i København i efteråret 2017, hvor Stram Kurs fik 164 stemmer.

Europa-Parlamentsvalg

Det må ikke glemmes, at der også er valg til Europa-Parlamentet. Det finder sted søndag 26. maj. Her kan alle danskere stemme på de samme kandidater over hele landet. Danmark er at betragte som en valgkreds i EU.

Til det europæiske valg kan man stemme på samtlige partier i folketinget, mens Kristendemokraterne, Nye Borgerlige og Stram Kurs ikke stiller op til dette valg. Det gør Folkebevægelsen mod EU derimod. Det er de samme valgsteder rundt omkring i Københavns Storkreds, at vælgerne skal stemme til de to valg 26. maj og 5. juni.

SYNES DU OM ARTIKLEN?
KLIK PÅ LINKET OG TILMELD DIG VORES NYHEDSBREV

OBS: Denne artikel er mere end 6 mdr. gammel

Barndomsgaden rejser et kunstværk for Klaus Rifbjerg

Person skudt i Helgolandsgade