Det skal være frivilligt for de københavnske folkeskoler at bruge nationale test, mener et flertal i Borgerrepræsentationen. Arkivfoto: Anne Bæk/Ritzau Scanpix

Nationale test skal være frivilligt for københavnske skoler

Et flertal i Borgerrepræsentationen har besluttet at bede Undervisningsministeriet om lov til at droppe nationale test. Børne- og ungdomsborgmester Jesper Christensen (S) mener, at testene helt skal droppes i de små klasser.

Alle elever fra 2. til 8. klasse i folkeskolen bliver flere gange om året testet i for dansk, matematik og engelsk. De nationale test blev indført for ti år siden som pædagogisk redskab for lærerne.

Men to forskere, Jeppe Bundsgaard og Svend Kreiner slog i april i år i en kronik i dagbladet Politiken alarm: Testene er fejlagtige og misvisende.

Siden da har flere kritiseret testene, og Undervisningsministeriet har erkendt, at de skal evalueres, og det bliver de frem til 2020.

På den baggrund vedtog et flertal i Borgerrepræsentationen torsdag aften, at de vil bede Undervisningsministeriet om, at skal være friviligt for de københavnske skoler at bruge testene, indtil de er evalueret og testgrundlaget er i orden.

»Der er ikke noget i vejen med testene som sådan, men det kræver, at grundlaget for testen i orden, og man kan føle sig tryg ved testene, og det kan man ikke i dag. Derfor er er jeg glad for, at vi har flertal for at bede ministeriet om, at det skal være frivilligt for skolerne i København at bruge de nationale tests, indtil testgrundlaget er i orden,« siger børne- og ungdomdsborgmester Jesper Christensen (S)

Socialdemokratiet på rådhuset vil gå endnu videre, og ønsker, at man permanent vil afskaffe testene for 2. og 3. klasse, der i dag får test i dansk og matematik med blandt andet sprog- og tekstforståelse og algebra.

Små elever bliver presset

»Vi mener, at det er alt for tidligt at teste elever med noget, der minder om en prøve og eksamen. Det er usundt for dem og kan give dårlig trivsel, og vi vil hellere have, at man taler med eleverne og gennem samtaler ser, hvordan de udvikler sig fagligt,« siger børne- og ungdomsborgmester Jesper Christensen (S).

Med forslaget, som blev vedtaget af Socialdemokratiet, Enhedslisten, SF, Alternativet og Radikale Venstre, vil kommunen nu bede Undervisningsministeriet om frihed til at droppe testene, indtil der er gennemført en landsdækkende evaluering af testene.

Men Venstres Jens Kristian-Lütken, medlem af Børne- og Ungdomsvalget i København, mener ikke, at det skal være frivilligt, og de stemte imod forslaget om at bede om fritagelse.

Test er god rettesnor

»Vi mener selvfølgelig, at testene skal være valide, og derfor er det godt, at de nu bliver evalueret og forhåbentlig forbedret. Men det skal ikke være frivilligt for skolerne, for testene er en god retningssnor for lærerne til at se, hvor eleverne ligger,« siger Jens-Kristian Lütken, der mener, at debatten fylder alt for meget.

»Det er som om, at nationale test er et stort problem, og det kan jeg ikke se. De tager 45 minutter et par gange om året. Og selvom det for nogle elever måske kan være hårdt at være til prøve, er det da værre først senere at finde ud af, at man ligger for dårligt i et fag eller har problemer,« siger Jens-Kristian Lütken.

Aarhus og Gribskov Kommuner har tidligere bedt om fritagelse, og København vil altså nu følge efter og bede ministeriet om dispensation.

 

 

SYNES DU OM ARTIKLEN?
KLIK PÅ LINKET OG TILMELD DIG VORES NYHEDSBREV

OBS: Denne artikel er mere end 6 mdr. gammel

Fuhlendorff tester show af på Play

Forfatteraften med Preben Wilhjelm