Grunden i Nordhavn som H.C. Andersen Adventure Tower ville bygge på. Arkivfoto: Michael Paldan

Gigantisk højhus i Nordhavn er blevet bremset

Et politisk flertal i teknik- og miljøudvalget har stoppet lokalplan, der skulle bane vejen for et 280 meter højhus ved Oceankaj.

Bygherren bag det kæmpestore H. C. Andersen Adventure Tower får afslag på anmodningen om at igangsætte arbejdet med en lokalplan for et 280 meter høje tårn i Nordhavn med både ejerboliger, almene boliger, erhverv og en forlystelsespark, der skulle tage udgangspunkt i H.C. Andersens eventyr.

Stedfortrædende teknik- og miljøborgmester Karina Vestergård Madsen (EL) mener da heller ikke, at det bør blive en realitet. Derfor glæder borgmesteren sig over, at et flertal i Teknik- og Miljøudvalget netop har givet bygherren bag H. C. Andersen Adventure Tower afslag på sin anmodning om at starte arbejdet med en lokalplan, der skal bane vej for projektet.

“Jeg kan ligesom så mange andre københavnere ikke se idéen i at opføre en privat bygherrers prestigeprojekt i vores by. Med 280 meter vil det blive det absolut højeste tårn i Øresundsregionen, og det skal ikke stå som en kolos i København, så vi alle, uanset hvor vi er, kan se det, og mange vil leve i skyggen af det. København er ikke New York, og det er faktisk positivt. Vi kan godt have nogle høje bygninger, hvor det giver mening, men der er ingen grund til at bygge højt alene for højdens skyld,” siger Karina Vestergård Madsen i en pressemeddelelse.

Hasard med trafikken 

Det radikale medlem af teknik- og miljøudvalget Mette Annelie Rasmussen er som udgangspunkt ikke lige så negativ over for et højhus som borgmesteren, men hun stemte alligevel sammen med flertallet om at bremse en lokalplan efter indstilling fra Teknik- og Miljøforvaltningen.

Det gjorde hun, da embedsmændene i deres indstilling til politikerne bekendtgjorde, at en  privatretlige aftale By & Havn og folkene bag H. C. Andersen Adventure Tower ikke giver sikkerhed for, at hele eller dele af et fremtidigt byggeri først tages i brug efter, at Nordhavstunnelen er taget i brug.

“Der skal være en samtidighed mellem den trafikale planlægning og bebyggelsen, og vi skal ikke spille hasard med den trafikale planlægning af byen. Der er ikke plads til øget trafik lige nu, det ved enhver, som færdes i krydset på vej ud til Nordhavn,” siger hun og nævner, at hun ikke har en principiel modstand mod boliger, arbejdspladser og forlystelsespark i et projekt ved Ocenakaj, men hun mener godt, at det kan vente.

Allan Marouf, formand for Østerbro Lokaludvalg, er glad for politikernes beslutning.

“Jeg synes, at det er en klog beslutning. Som det er nu, kan trafikken fra Vordingborggade (på vej til og fra Nordhavn, red) ikke håndteres, og vi kan ikke blive ved med at skabe mere trafik. Man bør have styr på trafikken, før man kaster sig ud i sådan nogle projekter,” siger han.

Arrogant af kommunen 

Den konservative Jakob Næsager stemte sammen med Liberal Alliance mod de øvrige politikere i Teknik- og Miljøudvalget. Han så gerne, at kommunen havde arbejdet videre med højhusplanerne.

“Når nogen vil bygge for seks og en halv milliard kroner og skabe boliger og arbejdspladser, så mener jeg, at vi skal arbejde videre med det,” siger han og understreger, at projektet kunne bearbejdes i løbet af lokalplanen.

Jakob Næsager henviser samtidig til, at bygherrerne var indforståede med, at Nordhavnstunnelen skulle være klar, inden højhuset tages i brug.

“Så er det noget arrogant af kommunen ikke at ville gå i dialog med dem. Det er at stikke dem blå i øjnene, at vi tidligere er gået videre med projektet,” mener han.

 

SYNES DU OM ARTIKLEN?
KLIK PÅ LINKET OG TILMELD DIG VORES NYHEDSBREV

OBS: Denne artikel er mere end 6 mdr. gammel

Strand i Valbyparken: Nu begynder de første spadestik i den forurenede jord

Skal du have et rap i numsen?: Sadomasochister fejrer 40 år med pisk og læder