Ravnene er for længe siden fløjet fra Østerbro til Frederikssund - til J.F. Willumsens Museum. Foto: Søren Breiting/Ritzau Scanpix

Lokalhistorisk: Ravnene der fløj fra Den Frie

J. F. Willumsen var en af de mange unge kunstnere, som i slutningen af 1800-tallet gjorde oprør mod den etablerede kunstverden, og han var således med til at stifte Den Frie udstilling i 1893. Man ville lave sit eget udstillingssted, som skulle være åbent for alle, og ikke kun for den herskende kunstneriske elite, ligesom Charlottenborg.

Her blev J. F. Willumsen arkitekt på den bygning, vi i dag kan nyde overfor Østerport Station, og hvor der løbende har været og fortsat er mange spændende udstillinger. Han flyttede selv ud på Strandagervej 28 i Hellerup i 1907, i en villa han selv tegnede.

I 1910 byggede J. F. Willumsen scenen til Det Kgl. Teaters friluftsscene i Dyrehaven, som blev placeret i den nordvestlige del af Ulvedalene, hvor den er den dag i dag, og stadig bruges af Det Kgl. Teater til sommerforestillinger.

På hver side af scenen skabte han to fantastiske fugle inspireret af Odins ravne Hugin og Munin. De er godt 5 meter høje, og blev konstrueret i form af beklædte træskeletter og fjerene er hver et fyrrebræt med påhamrede kobberplader.

Foroven var indbygget en skål til olie, som blev tændt ved forestillingerne. De var egentlig kun beregnede til brug om sommeren, om vinteren skulle de i depot hvilket var en særdeles besværlig opgave grundet deres størrelse og spinkle konstruktion. Ravnene blev brugt i Dyrehaven frem til 1936, hvor de vendte hjem til pladsen foran den Frie Udstilling. De havde dog været på en udflugt til Den Frie tidligere, nemlig i 1923, hvor de deltog i den store fest og fakkeltog som blev holdt ved fejringen af J. F. Willumsens 60 års fødselsdag. Ravnene blev stående foran Den Frie Udstilling, som et vartegn, i over 20 år, men led en del under hærværk bl.a. fra Nyborderdrengene.

Efter gentagne reparationer blev de, i 1958, sendt til Frederikssund, og placeret foran et netop nyåbnet J. F. Willumsen museum. Her blev de forsvarligt restaureret efter nogle år og kan fortsat nydes foran museet.

Man kan dog også se en mindre gipsmodel af ravnene i Davids Samling lige over for Kongens Have, hvis der er langt til Frederikssund.

Østerbro Lokalhistoriske Forening og Arkiv

Bryggervangen 62 www.2100lokkalhistorisk.dk

 

SYNES DU OM ARTIKLEN?
KLIK PÅ LINKET OG TILMELD DIG VORES NYHEDSBREV

OBS: Denne artikel er mere end 6 mdr. gammel

Ny akustisk aften i Nordhavn

Moez på 13 er medarrangør af Nørrebroløbet