Mandag den 24. februar afholdes debatmøde om brændeovne og luftforurening i Østerbrohuset.
Mandag den 24. februar afholdes debatmøde om brændeovne og luftforurening i Østerbrohuset. - Foto: Christian Lindgren/Ritzau Scanpix

Debatmøde: Skal det være slut med brændeovne på Østerbro?

Knitren i pejsen spreder hygge i de mørke måneder, men også farlige partikler i din stue og dit nabolag. Det sidste har man slet ikke lyst til at tænke på, hverken nu eller når man en gang imellem luner sig med en kop varm kakao foran brændeovnen i sommerhuset.

Ifølge Miljøstyrelsen står brændeovnsrøg for hele 70 procent af den samlede danske partikeludledning. Det er skyld i cirka 550 årlige dødsfald og koster samfundet cirka 4 milliarder kroner om året. Og koncentrationen er størst i byerne, hvor boligerne ligger tæt.

Ifølge Rådet for Grøn Omstilling udleder Københavns (relativt få) brændeovne lige så mange skadelige partikler på en enkelt fyresæson som al byens vejtrafik på et helt år. Det har fået miljøminister Lea Wermelin til i forrige uge at fremsætte et lovforslag, der skal pålægge boligejerne at skrotte de gamle brændeovne, når de køber ny bolig.

Andre nyheder

Hvem er den største skurk?

Brændeovnen ligner unægtelig en hovedskurk, når det kommer til den lokale luftforurening. Men der er kamp om beregningsmodellerne og debatten raser – for samtidig tyder nye undersøgelser på, at forurening fra dieseltrafikken er langt farligere, end hidtil antaget. Og størstedelen af luftforureningen stammer slet ikke fra Danmark, men er blæst hertil fra udlandet.

Problemet er komplekst, og tallene kan vinkles til at støtte op om forskellige dagsordener. Men det ændrer ikke på, at ens brændeovn udleder det samme antal skadelige partikler, uanset hvor meget man peger fingre ad dieselforureningen eller udenlandske forureningskilder. Og til forskel fra den vindbårne forurening fra udlandet, er brændeovnsrøgen et problem, man som borger selv kan gøre noget ved.

Skal stuens lune hyggespreder have den kolde skulder?

Men hvor stort er problemet egentlig her på Østerbro, og hvordan kan man selv mindske sin udledning, hvis ikke man er klar til at vinke farvel til stuens lune hyggespreder? Det kan du få meget mere at vide om mandag den 24. februar klokken 19.00 til 21.00 i Østerbrohuset, hvor Østerbro Lokaludvalg og Miljøpunktet inviterer til debatmøde om brændeovne og luftforurening.

SYNES DU OM ARTIKLEN?
KLIK PÅ LINKET OG TILMELD DIG VORES NYHEDSBREV
Skuespilleren Søren Spanning.

Søren Spanning er død

Galleri Christoffer Egelund

Art Crawl, Absolut Exotic & Lilibeth Cuenca Rasmussen