Filminstruktør Ole Christian Madsen (tv) og Østerbro Avis‘ journalist Thomas Frederiksen.
Filminstruktør Ole Christian Madsen (tv) og Østerbro Avis‘ journalist Thomas Frederiksen. - Foto: Anja Berth

Forpremiere: Da Østerbro genså rædslen fra terrorangrebet på film

Søndag eftermiddag havde Moviehouse i samarbejde med Østerbro Avis forpremiere på spillefilmen Krudttønden af Ole Christian Madsen. Efter filmen fortalte instruktøren om arbejdet med filmen.

»Det er ofrenes film – en film om Dan Uzan og Finn Nørgaard – og derfor har jeg ikke dyrket et portræt af gerningsmanden Omar El-Hussein. Han er fremstillet, som det han gør: planlægger og udfører et terrorangreb. Alt andet ville ikke være passende.«

Det sagde instruktøren Ole Christian Madsen om spillefilmen ’Krudttønden ’, da der søndag eftermiddag var særforestilling og forpremiere på filmen i Moviehouse, der ligger på Tuborg Boulevard ved Eksperimentarium.

Østerbro samlede sig

Godt 50 læsere – heriblandt skuespillerne Nikolaj Lee Kaas med familie og skuespiller Line Kruse med sin familie – havde sikret sig billet til særforestillingen og plantede sig i de røde veloursæder, der er så lækre at sidde i, at det er fristende at blive efter filmen.

Heldigvis var der god grund til det, for Østerbro Avis’ journalist Thomas Frederiksen fortalte efter filmen om, hvordan han selv oplevede terrorangrebet på Østerbro, hvor han selv bor og arbejder.

»Jeg var i forstæderne hos min mor med to af mine børn, da nyheden kom op på min telefon. På det tidspunkt var jeg 40 år, og flere, jeg kender, var bange for, at det var mig, der var omkommet, fordi man i starten troede at den afdøde var en 40-årig mand og ikke en på 55 år, som Finn Nørgaard var,« sagde Thomas Frederiksen, der også fortalte, hvordan Østerbro samlede sig igen efter terrorangrebet og stod sammen.

Blev ringet op af avis

Lidt forsinket – og direkte fra et arrangement i Jylland – ankom instruktøren Ole Christian Madsen og fortalte om sine overvejelser om og arbejdet med filmen.

Han var selv tidligere ven og kollega med filmmanden Finn Nørgaard, men havde ikke talt med ham i ti år, da Nørgaard blev dræbt ved debatmødet i Krudttønden 14. februar 2015.

»Jeg blev ringet op af Ekstra Bladet om aftenen, som spurgte mig om Finn Nørgaard. Jeg mente ikke, at det kunne være ham, da jeg havde hørt, at det var en 40-årig, som var død,« fortalte han.

Hans død gav Ole Christian Madsen modet til at lave filmen om terrorangrebet, som han flere gange beskrev som led i den mørke vinter i sammenhæng med angrebet på satiremagasinet Charlie Hebdo i Paris måneden forinden, som også spiller en rolle i filmen.

Terrorangrebet i København er for Ole Christian Madsen vigtigt ikke at glemme, da han ser det som et grundlæggende brud på den tryghed, der gennem mange år har været i Danmark om, at vi kan have vores uenigheder på en fredelig måde uden at frygte for livet.

Ikke kun Omar

I ’Krudttønden’ spilles Omar El-Hussein fremragende af debutanten Albert Arthur Amiryan, som Ole Christian Madsen fandt på Edisons prøvescene, Contact.

»Jeg har gjort meget også filmisk for ikke at fremstille Omar El-Hussein helteagtigt. Han skulle ikke se sej ud, når han bar våben – alle sådan nogle små ting. Jeg kan heller ikke kalde ham Omar – men kun hans fulde navn Omar El-Hussein. Det andet blev for sødt,« fortalte Ole Christian Madsen.

Udover Omar El-Hussein og de to ofre Finn Nørgaard og Dan Uzan skildres også den fiktive karakter, politibetjenten Rico, der spilles af Nicolai Coster-Waldau.

Krudttønden har premiere torsdag 5. marts og kan opleves i alle tre lokale biografer: Park Bio, Big Bio Nordhavn og Moviehouse.

Østerbro Avis giver filmen topkarakter og anbefaler, at man ser den.

Skuespiller Nikolaj Lee Kaas spiller ikke med i filmen, men var sammen med sin kone og datter inde for at se Krudttønden. Han var meget begejstret for filmen. »Det var en stor oplevelse,« sagde han til Østerbro Avis

Skuespiller Nikolaj Lee Kaas spiller ikke med i filmen, men var sammen med sin kone og datter inde for at se Krudttønden. Han var meget begejstret for filmen. »Det var en stor oplevelse,« sagde han til Østerbro Avis – Foto: Anja Berth

Bløde sæder og lamper i MovieHouse.

Bløde sæder og lamper i MovieHouse. – Foto: Anja Berth

SYNES DU OM ARTIKLEN?
KLIK PÅ LINKET OG TILMELD DIG VORES NYHEDSBREV
Det kan være forbundet med fare at krydse Ålekistevej især i morgentrafikken.

Cyklist på Ålekistevej: ‘Et spørgsmål om tid, før der sker alvorlige uheld’

Det ustadige vejr var ingen hindring for Eik Dahl Bidstrup, da han plads i en gravko for at tage det første spadestik.

Dragørs borgmester graver dybt: Det første spadestik til fibernet