De tyske troppers indmarch på Kastellet 9. april 1940, mens de danske officerer vender ryggen til.
De tyske troppers indmarch på Kastellet 9. april 1940, mens de danske officerer vender ryggen til. - Foto: Østerbro Lokalhistoriske Forening og Arkiv

Barndomserindring: 9. april 1940

Tidligere formand for Lokalhistorisk Forening, afdøde Poul Andersen, beskrev for fem år siden i Østerbro Avis 9. april 1940 både ud fra en personlig og historisk synsvinkel. I anledning af 80 året for besættelsen genudsender vi den hermed.

Tidligere formand for Østerbro Lokalhistoriske Forening og arkiv og skribent (1935-2016)

»Har vi så mange flyvemaskiner?« spurgte min far.

Han havde lige barberet sig og så ud af vinduet, hvor himlen var fyldt flyvemaskiner.

Nej, så mange fly havde vi ikke. Det var tyske bombemaskiner, der kredsede over byen parat til at kaste bomberne, hvis danskerne ikke øjeblikkelig makkede ret.

Besat på cykel

Allerede i løbet af natten havde et tysk troppeskib, Hansetadt Danzig, med slukkede lanterner sneget sig ind i havnen. Stettin, en isbryder fulgte med, da der godt kunne forekomme kraftige isdannelser i Øresund.

De to skibe var blevet opserveret fra Middelgrundsfortet, men på grund af uøvet mandskab og svigtende teknik, blev der ikke skudt varselsskud. Siden har der været mange forklaringer på det skete.

Klokken 4.20 lagde skibene til ved Langeliniekajen, og 800 mand og en del krigsmateriel blev landsat ubemærket i det begyndende morgenlys.

Udover ammunition havde tyskerne er del cykler med, og man kan sige, at Danmark blev besat på cykel. Kastellet var hjemsted for den danske militæroverkommando, samtidigt med at den var kaserne med et vagtmandskab på ca. 10 mand og cirka 70 garnisonstropper, men var i øvrigt ikke befæstet.

Hurtigt overtaget

De landsatte tyske tropper havde to opgaver. Den ene var at besætte Kastellet og den anden opgave var at hindre kongen i at forlade landet.

De to porte til Kastellet blev hurtigt åbnet, Sjællandsporten var ikke låst efter at chefen var kørt til et morgenmøde, og Norgesporten blev åbnet med en håndgranat.

Kastellet var hurtigt overtaget, mens de danske soldater sov. Der blev bredt et tysk flag ud på pladsen, som signal til de tyske fly om, at Kastellet allerede var erobret.

På Kastelsvej 40 lå den tyske ambassade i 1940. I dag er det den britiske ambassade der residerer her. Ambassadør Cecil von Renthe-Fink havde fået et brev, som han skulle overbringe den danske regering den 9. april ved daggry. Renthe-Fink overrakte den danske udenrigsminister, Peter Munch (R), på hans bopæl på Østerbro et ultimatum.

Resultatet blev som bekendt, at kongen og regeringen ved et møde på Amalienborg, besluttede, efter godt en halv times drøftelse, at indstille kampene.

Læs mere om anden verdenskrig og Østerbro her

SYNES DU OM ARTIKLEN?
KLIK PÅ LINKET OG TILMELD DIG VORES NYHEDSBREV
Visitationszonen på Amager: Amagerbrogade-Øresundsvej-Amager Strandvej-Prags Boulevard–Uplandsgade–Vermlandsgade-Amagerbrogade.

Politiet etablerer ny visitationszone

I denne uge skriver klummeskribent Githa Schultz om de fordele, hun oplever ved at bruge hypnose som ‘sovepille‘.

Klumme: Hypnose er nøglen til den bedste nattesøvn