Jimmy Page fra Led Zeppelin fanget af Jørgen Angels linse i 1970.
Jimmy Page fra Led Zeppelin fanget af Jørgen Angels linse i 1970. - Foto: Jørgen Angel

Bøger med rockæologiske udgravninger

I ord og ikke mindst billeder fortæller to østerbroere, hvordan Led Zeppelin og Jimi Hendrix indtog Danmark og Norden i slutningen af 1960‘erne.

Søren Vangsgaard er som indehaver af Nordens største antikvariat i Fiolstræde vant til at hige og søge i gamle bøger.

Udover at drive Vangsgaards Antikvariat og et forlag har han nu selv skrevet et par bøger, og endnu en er på vej.

Søren Vangsgaard er østerbroer gennem hele livet, og Østerbro Avis møder ham hjemme hos en anden østerbroer, Jørgen Angel, og det er et samarbejde mellem de to, som har resulteret i Vangsgaards bøger.

De to som hidtil er udgivet er om Led Zeppelin og Jimi Hendrix. Det er fotografen Jørgen Angel, som har leveret hovedparten af billederne af Led Zeppelin, som han fotograferede utallige gange i slutningen af 1960’erne og i 1970’erne.

Angel har også bidraget med nogle af billederne af Hendrix.

Rockens hovedstad

De to bøger fokuserer på Led Zeppelins koncerter i Danmark i 1968-1970 og Jimi Hendrix’ nordiske koncerter 1967-1970.

I begyndelsen var Jørgen Angel en anelse skeptisk over for at udgive disse bøger.

»Jeg tænkte, at der var skrevet rigeligt med bøger,« fortæller han. Men han kom på andre tanker.

»Jeg er imponeret over Sørens arkæologiske evner. Han finder så mange spændende ting og historie. Hans vinkel er anderledes end i andre bøger, han nørder i alle detaljer på en god måde. Det er virkelig guf for fans,« siger Jørgen Angel, og Sørens Vangsgaard anerkender Jørgen Angels tidlige indsats i 1960’erne.

»Når man ser Jørgens billeder, før man indtryk af, at Danmark var rockens hovedstad,« siger han.

Udstillede på Østerport

Da Led Zeppelin optrædte som gruppe under navnet The New Yardbirds for første gang nogensinde til en koncert i 1968, var det i Gladsaxe Teen Club, og 17-årige Jørgen Angel var fotograf.

Siden fulgte utallige billeder af store rockstjerne fra slutningen af 1960’erne til begyndelsen af 1980’erne som freelancer for både danske og udenlandske blade, blandt mange andre Dawid Bowie, Queen, Rolling Stones og Black Sabbath – og også danske navne som Gasolin og Savage Rose.

Hans billeder var gemt i mange år, i slutningen af 1990’erne fandt han negativerne af de gamle billeder, som var gemt på loftet, frem igen, og siden er de blevet foreviget på flere udstillinger i ind og udland og i bøger.

Mange østerbroere vil nikke genkendende til billederne af blandt andre David Bowie, Bob Marley og Annisette fra Savage Rose, der var udstillet på metrohegnet på Østerport få meter fra Jørgen Angels hjem i Østbanegade.

Samarbejdet mellem Jørgen Angel og Søren Vangsgaard begyndte med, at Angel opdagede, at en del af hans billeder var til salg hos Vangsgaard i Fiolstræde.

»Så samarbejdet begyndte med, at Søren solgte mine billeder,« siger Jørgen Angel med et smil.

En direktør havde tilbage i tiden taget et billedarkiv med hjem og solgt det videre, og således var billederne af vildveje endt hos Vangsgaard.

»I det mindste kunne jeg da godt tænke mig kopier af min egne gamle billeder,« bemærker Jørgen Angel.

»Led Zeppelin-billederne fascinerede mig meget,« siger Søren Vangsgaard, som i forvejen var begejstret for det britiske rockband.

The Beatles på vej

På baggrund af de gamle billeder, begyndte Søren Vangsgaard at tænke over, om de skulle udgive en bog om Led Zeppelin i Danmark.

For at sondere markedet kontaktede han britiske forlag, og de bekræftede ham i, at det var en god idé. De ville også gerne udgive bogen.

Det ville han gerne selv, og således udgav Sørens Vangsgaard selv hans og Jørgen Angels bog om Led Zeppelin, som siden også er kommet i en engelsk udgave.

Siden fulgte en bog om Jimi Hendrix, hvor Jørgen Angel også har billeder med, dog langt fra i samme omfang som med Led Zeppelin. Også med Hendrix er der fokus på de danske koncerter, samt de svenske.

Og Danmark og Sverige var noget særligt i rockmusikkens barndom, hvor grupperne ofte tog hertil. Derfor giver det også i internationalt perspektiv god mening at fokusere på rockmusikken i Skandinavien i disse år.

»Danmark og Sverige var kommet nådigt gennem anden verdenskrig, og der kom et velfærdsløft her, og folk havde råd til at komme til koncert,« forklarer Sørens Vangsgaard, og Jørgen Angel supplerer:

»Og så ville de også gerne herover at spille på grund af blondinerne.«

Søren Vangsgaard har en bog på vej om The Beatles. Her har Jørgen Angel dog ikke bidraget med billeder af supergruppens eneste koncert i Danmark, 4. juni 1964. Der var han trods alt for lille.

Senere hen har han dog fotograferet Paul McCartney i hans solokarriere.

Efter Jørgen Angels billeder blev kendt og udbredt igen, har han flere gange mødt medlemmer fra Led Zeppelin, som har sat stor pris på de gamle fotografier.

Jørgen Angel (tv) og Søren Vangsgaard foran nogle af Angels ikoniske billeder af David Bowie og Jimi Hendrix.

Jørgen Angel (tv) og Søren Vangsgaard foran nogle af Angels ikoniske billeder af David Bowie og Jimi Hendrix. – Foto: Thomas Frederiksen

SYNES DU OM ARTIKLEN?
KLIK PÅ LINKET OG TILMELD DIG VORES NYHEDSBREV
Foto: Anja Berth

Postkort fra… A. F. Beyers Vej

Jørgen Lunds butik, Butanik, er specialiseret i kaktusser og sukkulenter, og da han besluttede sig for at åbne butikken for tre år siden, havde han ikke den store botaniske viden. Men fik han dog hurtigt.

81 år og arbejder seks dage om ugen