Østerbro Lokalråds formand Anet Burchard er død, 67 år. Privatfoto
Østerbro Lokalråds formand Anet Burchard er død, 67 år. Privatfoto

En Østerbro-kæmper er død

Formand for Østerbro Lokalråd Anet Burchard døde pludseligt i sidste uge. Svanemøllestranden og markante kunstværker i bydelen er noget af det, som hun har kæmpet for.

Et populært sted på Østerbro er Svanemøllestranden.

Den var aldrig blevet til noget, hvis ikke lokale borgere havde gjort en aktiv indsats og presset kommunen til at skabe en strand.

En af de borgere, som lagde et stort frivilligt arbejde i at Østerbro skulle have sin egen strand, var Anet Burchard, der var en del af Strandgruppen fra omkring 2000, hvilket gav sig udslag i Svanemøllestrandens indvielse i 2010.

Spang Olsen og Borge

Stranden er en af mange lokale sager, som Anet Burchardt har været engageret i.

I sidste uge døde hun pludseligt, 67 år, og dermed har Østerbro mistet en af bydelens markante frivillige kræfter.

I flere årtier har Anet Burchard været aktiv i Østerbro Lokalråd. Først var hun formand for lokalrådets kulturudvalg, og her var hun blandt andet engageret i at få Ib Spang Olsens historiske og mangfoldige skildring af Frihavnen op på viadukten i Østbanegade for enden af Nordre Frihavnsgade.

Hun har som mange østerbroere været frustreret over hærværket mod det unikke værk og kommunens glemsonhed omkring at vedligeholde det (for nylig har Københavns Kommune meldt ud, at de har fundet penge til at renovere værket).

I sin tid som formand for kulturudvalget lykkedes det også få statuen af den Østerbro-fødte Victor Borge på plads.

Lokalrådet fortsatte

Fra 2009 og til sin død var Anet Burchard formand for Østerbro Lokalråd.

Det var sideløbende med, at kommunen havde oprettet lokaludvalg i alle bydele.

Det betød flere steder, at lokalrådene blev nedlagt, men ikke på Østerbro. Her valgte Anet Burhard og andre kræfter at beholde deres lokalråd.

»Anet har sin store fortjeneste i at græsrødderne i lokalrådet har kunnet holde sammen og med egen identitet kunnet fortsætte med at præstere visionære arrangementer i bydelen, sideløbende med, at det nydannede lokaludvalg fra 2006 tog sig af de mere formelle kontakter til rådhuset,« lyder det i et mindeord fra Østerbro Lokalråd.

Uddelte buketter

Hun spillede blandt andet en samlende rolle i forbindelse med fusionen af Ryvang og Østerbro Lokalråd fra begyndelsen af 2015.

»Personligt favnende hun som formand med hjerterum alle medlemmer og var selv aktiv i alle udvalg og sammenhænge,« lyder det endvidere.

Lokalrådet har gjort sig bemærket ved at hædre lokale kræfter, som gør en forskel.

Hver andet år er der uddelt Kulturbuketten til foreninger eller institutioner, der gør en stor indsats for kulturlivet, og de øvrige år er prisen som Årets Østerbroer uddelt.

Anet Burchard har været primus motor i disse kåringer.

Sideløbende med sin frivillige indsats på Østerbro var Anet Burchard også et familiemenneske.

»Hun var et livligt, humoristisk og kreativt menneske, som elskede at være omgivet af sin familie og venner. Hun var i mange år samlingspunkt for højtider, som hun satte stor pris på og havde altid overskud til at åbne sit hjem. Anet var en kærlig og hjælpsom mor, mormor og oldemor, som altid var der i nødens stund,« lyder det fra familien.

Anet Burchard blev født 7. januar 1953 og døde 27. februar 2020. Begravelsen finder sted tirsdag 10. marts klokken 12 i Nazaret Kirke, Ryesgade 105, hvorefter der er jordfæstelse på Holmens Kirkegård.

SYNES DU OM ARTIKLEN?
KLIK PÅ LINKET OG TILMELD DIG VORES NYHEDSBREV
Ole med bogen fra 1979.

En engel blæste gennem Sundby

Debat: De svigter Anker Jørgensen og skaber ny uro om placering