Albert Artur Amiryan bor selv på Østerbro og spiller i Krudttønden den terrorist, som skød, dræbte og skabte rædsel i bydelen.
Albert Artur Amiryan bor selv på Østerbro og spiller i Krudttønden den terrorist, som skød, dræbte og skabte rædsel i bydelen. - Foto: Anja Berth

Aktuel skuespiller: Tømreren fra Østerbro spiller terrorist i film om terrorangrebet i 2015

Albert Arthur Amiryan debuterer som skuespiller i spillefilmen Krudttønden. Ytringsfriheden må vi aldrig lade hånt om, er budskabet fra den 25-årige tømrer fra Østerbro.

Med Sergio Rachmaninovs Piano Concerto no. 3 i høretelefonerne gik Albert Artur Amiryan hjem mod lejligheden på Nygårdsvej. Det var lørdag eftermiddag i februar. Pludselig ringede hans mor og afbrød den russiske komponist. ’Hvor er du?’ lød hun bekymret. ’På vej hjem, mor’, svarede han roligt. ’Men er du i nærheden af Krudttønden og har du hørt det?,’ fortsatte hun.

Det havde han ikke. Hørt at en terrorist havde skudt mod Krudttønden og dræbt en af deltagerne, filmmanden Finn Nørgaard.

»Hold da kæft, så skete det også for Danmark,« tænkte Albert Arthur Amiryan.

Lige nu kan han ses i Ole Christian Madsens film, Krudttønden, hvor han, Amiryan, spiller rollen som terroristen Omar Abdel Hamid El-Hussein, der skød og dræbte Finn Nørgaard i Krudttønden og senere samme aften Dan Uzan foran Synogogen i Krystalgade.

Begyndte som hobby

Albert Arthur Amiryan er 25 år og uddannet tømrer og bygger både huse og laver det ’fine’ som at snedkere borde og stole. Hans kæreste, svenske Malin, syntes at han skulle have en hobby, så han havde noget at lave, når han fik fri. En ven lokkede ham med på Edison Teatrets prøvescene Contact: hvor instruktøren var så begejstret for hans talent at hun kontaktede Ole Christian Madsens caster Rie Hedegaard.

Hun var også begejstret og Albert Arthur Amiryan kom til casting på en film han ikke vidste hvad handlede om. To scener og en uge senere fik han at vide, at filmen handlede om terrorangrebet på Krudttønden, og at han var blevet tilbudt at spille terroristen Omar El-Hussein.

»Men jeg så det som en kæmpe mulighed, og jeg ikke været bange for at folk skulle tro, at jeg var ligesom ham. Når der blev sagt værsgo til en scene, gik der tyve sekunder, og så forsvandt jeg fra mig selv, og når de sagde, tak, gik der tyve sekunder, så var andens perspektiv,« siger Albert Arthur Amiryan.

Anmelderrost

Han er blevet anmelderrost for sin rolle og spiller så troværdigt, at man indimellem glemmer, at det er en spillefilm.

Ikke på noget tidspunkt i filmen aner man sympati eller menneskelighed hos Omar El-Hussein, der i filmen er fremstillet uden et eneste smil og med mørke, dystre øjne og et forknyt kropsprog. Helt anderledes er det, når man møder Albert Arthur Amiryan og han tager imod med et kæmpe kram, det bredeste smil og øjne, der gnistrer af glæde og overskud.

Satte sig ind i rollen

»For at øve mig til rollen og sætte mig ind i Omar El-Husseins tanker, gik jeg på et tidspunkt forbi Krudttønden og tænkte over, hvordan man kunne lave terror. Fordi jeg skulle sætte mig ind i ham. Tilfældigvis var Ole Christian Madsen til møde dér netop den dag, så da han så mig, sagde han, Albert, hvad laver du her – det er lidt mærkeligt, men det er virkelig et stort engagement,« fortæller Albert Arthur Amiryan om sin forberedelse til filmen.

Manuskriptet lærte han udenad på en flytur frem og tilbage til Cap Verde.

Scenerne var hårde at spille, især selve angrebet ved Krudttønden og synogogen i Krystalgade.

»Selvom det var min rolle, der skød, var det jo mig, der holdt geværet. Det var virkelig hårdt og svært, fordi det jo er sket.«

Krudttønden er en film om ofrene, Finn Nørgaard og Dan Uzan, og det er ifølge Amiryan lykkedes instruktøren at hylde ofrene og frastøde terroristen.

»Det er en vigtig film om ytringsfrihed. Det må vi aldrig opgive, og der må ikke være grænser for hvad man kan sige, tænke, skrive eller tegne. Så er det jo ikke ytringsfrihed,« siger Albert Arthur Amiryan.

En rod

Han er 25 år, født i Slagelse af armenske forældre og opvokset på Amager. Da han var 12 år var der lidt for meget ballade på øen, syntes hans mor, så familien flyttede til Østerbro, hvor Albert gik i skole på Kildevældsskolen. I dag bor han på Nygårdsvej.

Som ung var han lidt af en rod, ’jeg er jo fra Amager’, som han selvironisk siger, men er for længst kommet på rette (Ama´r)hylde. Og for tre et halvt år siden fandt han kærligheden på en badeferie i Tyrkiet. En svensk politikvinde, Malin vandt hans hjerte, og han bruger en del tid på at tage toget over på den anden side af sundet.

Nu håber han, at rollen i Krudttønden er starten på en skuespillerkarriere.

»Nu har jeg prøvet at spille skurk, så det vil jeg gerne igen, men jeg vil også gerne spille med i komedier og romantiske film. Der er ikke nogen karakter, jeg ikke vil spille. Jeg vil bare ikke sættes i bås, fordi jeg har mørkt hår og brune øjne. Jeg kan spille alt.«

Interviewet med Albert Arther Amirym blev foretaget inden coronakrisen. Det var meningen, at det skulle være bragt i marts, men da biograferne var lukket, valgte vi at udskyde det. Da ’Krudttønden’ nu kan købes digitalt, vælger vi at bringe interviewet.

Interviewet med Albert Arther Amirym blev foretaget inden coronakrisen. Det var meningen, at det skulle være bragt i marts, men da biograferne var lukket, valgte vi at udskyde det. Da ’Krudttønden’ nu kan købes digitalt, vælger vi at bringe interviewet.

Alberts Østerbro

  • Albert Arthur Amiryan har boet på Østerbro, siden han var 13 år og gået i skole på Kildevældsskolen. I dag bor han på Nygårdsvej. Han elsker Østerbro, og ikke mindst østerbroerne. ”Hvis jeg ikke flytter til Sverige hos min kæreste, vil jeg dø på Østerbro”.

  • Hans ven er indehaver af pizzariet i Landskronagade, Kolonial.

  • »Jeg bestiller altid nummer 18 med bresaola, rucola, cherrytomater og parmesanost. Det er verdens bedste pizza.«

Filmen ‘Krudttønden’ kan nu hentes digitalt, læs mere her

Biografen MovieHouse arrangerede 1. marts forpremiere på ‘Krudttønden’ i samarbejde med ØsterbroLIV, hvor vi og publikum var i dialog med instruktør Ole Christian Madsen, læs mere her

SYNES DU OM ARTIKLEN?
KLIK PÅ LINKET OG TILMELD DIG VORES NYHEDSBREV
B.93-fans i jubel ved klubbens 125 års jubilæum i foråret 2018. Måske kan der snart komme en mesterskabsfest

Fans klar til mesterskabsfest efter 92 år

Beboer Viggo Sommer blæser morgensangen til start hver morgen på Nyvej.

Morgensang: Cirkus Bella Donna underholder beboere under corona-krisen