Skybrudssikringen i Kastellet er i gang.
Skybrudssikringen i Kastellet er i gang. - Foto: Martin Sørensen

Gravearbejde i to år: Kastellet sikres mod oversvømmelser

De næste to år vil det gamle forsvarsværk Kastellet være noget af en byggeplads, når der anlægges sikring mod Skybrud. Det vil blandt andet betyde færre store arrangementer

Meget symbolsk var paraplyerne fundet frem, da der blev foretaget første spadestik til Kastellets skybrudsanlæg.

Regnen var godt nok ikke af skybrudsstyrke, men nærmere en irriterende efterårsbyge, og det er regn af den mere heftige slags, som Kastellet skal gardere sig over for de kommende år.

I 2011, da København blev oversvømmet af det hidtil værste skybrud, gik det hårdt ud over Kastellets volde, hvor jorden styrtede ned flere steder.

Mere i fremtiden

Bygningerne undgik med nød og næppe at blive beskadiget, mens vandet sejlede gennem gaderne.

»Vandet var centimeter fra at løbe ind i Kommandørgården,« fortæller Kastellets kommandant, major Allan Bo Petersen, der dog ikke selv var tiltrådt på stedet i 2011.

I 2014 blev Kastellet ramt igen af et mindre og lokalt skybrud.

»Det stod klart, at den slags hændelser kan vi forvente flere af i fremtiden,« siger han.

Gennem flere år er skybrudsikringen af Kastellet blevet forberedt, og nu er første spadestik – af kommandant Allan Bo Pedersen i en gravemaskine – foretaget.

Anlæggelsen finder sted i løbet af de næste to år. Det betegnes som Kastellets livsforsikring.

Ved sin grundlæggelse skulle Kastellet beskytte København mod fjenderne, nu skal Kastellet beskyttes mod oversvømmelser.

»Vi håber på to år uden skybrud, så kan vandmasserne bare komme an,« siger Stig Andersen fra Fogh og Følner Arkitekter, som står bag projektet.

Arkæologer i gang

Skybrudssikringen kræver en omlægning af hele kloaksystemet i Kastellet.

Desuden etableres et stort opsamlingsbassin under kirkepladsen, og der laves en pumpestation under græsset ved Kommandantgården, hvor regnvandet kan pumpes direkte ud i Øresund af tre rørledninger.

Kastellet er i sagens natur et spændende historisk område, og derfor skal arkæologer grave i jorden i løbet af projektet.

»Men et eller andet sted håber jeg ikke, at de finder alt for meget guld, så projektet bliver forsinket,« siger Allan Bo Petersen med et smil på læben, inden han tilføjer:

»Da det stadig er en del af vores historie og vores kultur, skal der også være plads til det også.«

Færre arrangementer

Anlæggelsen af skybrudssikringen har betydning for Kastellets mange arrangementer i løbet af de næste to år.

Kommandant Allan Bo Petersen forventer, at sommerkoncerterne vil kunne afvikles som hidtil, blot må nogle af dem flyttes fra kirkepladsen.

Det store veteranbiltræf om foråret kommer nok ikke på tale, mens der endnu ikke er taget stilling til, om den årlige vandretur Walkathon kan have Kastellet som ramme de næste to år.

Borgere og turister vil fortsat kunne gå og løbe på volden, men den nordlige port Norgesporten – i retning mod Østerbro – er lukket nu og frem til slutningen af 2021, bortset fra en periode, hvor Kongeporten – mod City – vil være midlertidigt lukket.

Skybruddet i 2011 gik hårdt ud over voldene.

Skybruddet i 2011 gik hårdt ud over voldene. – Foto: Michael Paldan

Efterårsregn i 2019

Efterårsregn i 2019 – Foto: Martin Sørensen

Oversvømmelse i 2011.

Oversvømmelse i 2011. – Foto: Kastellet

Kastellet

  • Et område mellem Indre By og Østerbro, der blev bygget som forsvarsværk og stod færdig i 1648 og er dermed mere end 350 år gammelt

  • I 2019 er det på samme tid en militær arbejdsplads og et grønt og rekreativt område for københavnere og turister. Et levende museum.

  • Til skybrudssikringen skal der anlægges 1350 meter spildevandsledninger, 3500 regnvandsledninger, 26000 meter dræn, 300 brønde og 26.000 kvadratmeter nøjsommelig brolægning

SYNES DU OM ARTIKLEN?
KLIK PÅ LINKET OG TILMELD DIG VORES NYHEDSBREV

OBS: Denne artikel er mere end 6 mdr. gammel

I aften kan du opleve gruppen Rigtige Mænd på Damhuskroen.

»Hyldest til kvinden og livet«: TV2-kopi giver den gas på kro

»Den nuværende restaurationsplan er 12 år gammel og ikke længere up-to-date. Derfor skal vi have en ny,« fastslår Venstres medlem af Bevillingsnævnet, Peter Fjerring.

Frederiksberg trænger til en ny plan for nattelivet