Randi Rix og Andreas Bering (th) er to af de borgere, som har organiseret indsamlingen til deres lokale købmand Focus. I midten en af de ansatte: Ramazan.
Randi Rix og Andreas Bering (th) er to af de borgere, som har organiseret indsamlingen til deres lokale købmand Focus. I midten en af de ansatte: Ramazan. - Foto: Thomas Frederiksen

Indsamlede over 61.000 kroner til købmand

Lille købmand i Øster Farimagsgade er i fare for at dreje nøglen om, men borgerne i Kartoffelrækkerne og omegn vil ikke undvære den og har samlet mere end 60.000 kroner ind.

I 20 år har købmanden Focus ligget i Øster Farimagsgade lige over for Kartoffelrækkerne.

Og det skal den blive ved med, hvis man spørger de lokale beboere.

Købmanden var i alvorlig fare for at dreje nøglen om, men nu har beboerne i Kartoffelrækkerne og omegn samlet mere end 61.000 kroner ind, der skal dække regningerne til indkøbsvirksomheden Dagrofa, gennem en elektronisk indsamling.

»Vi har haft de unge drenge i supermarkedet her i kvarteret i mange år, og vi kunne mærke, at de begyndte at skrante,« siger Randi Rix, som er en af de borgere, som har taget initiativ til indsamlingen.

De er guld værd

Hun og andre mener, at det er med til at skabe en unik lokal stemning i kvarteret, at de beholder deres købmand.

De oplever et personale og en familie, som kender folk i kvarteret i alle aldre, og som taler med alle.

»Og så er det jo guld værd, når man lige står og mangler en liter mælk en aften,« siger Randi Rix.

Indtil for et par år siden var der et godt stykke vej til nærmeste større detailhandel, men så åbnede Netto i Øster Farimagsgade et par hundrede meter væk fra Focus.

Det har kunnet mærkes, akkurat som folk i Kartoffelrækkerne i højere grad benytter sig af udbragte varer som Nemlig.com og Aarstiderne.

Randi Rix opfordrer til, at borgerne fremover husker den lokale købmand til nogle af indkøbene, så den bevares.

»Det behøver ikke at være alle indkøb, man foretager der. Jeg går da også selv i Netto, men hvis man husker sig selv på, at nogle af varerne skal købes hos købmanden, for eksempel fredagsslik til børnene eller andre af ugens varer,« siger hun og er noget overrumplet over opbakningen, i løbet af tre-fire dage blev pengene samlet ind.

»Det er fantastisk at se, så mange der har bakket op. Der er også små børn, der har givet fem kroner til formålet,« supplerer Andreas Bering, som er en af de andre initiativtagere til indsamlingen.

Er meget rørt

Fatih Yildiz, som er medejer af Fokus, er meget rørt over opbakningen.

Hans far skabte forretningen i 1999, og han overtog den selv som ganske ung for ti år siden. Fatih Yildiz har oplevet en stor nedtur med Fokus de sidste par år.

»Butikken havde ikke råd til at betale for vareindkøbet længere,« fortæller han.

Han er meget rørt over indsamlingen.

»Det er meget, meget smukt og en flot støtte fra kunderne. Det er flot både af en fem-årig at lægge fem kroner og af en direktør at give 3000 kroner,« siger han.

Fatih Yildiz fortæller, at han ikke har fået løn et år, har solgt sin bil og er flyttet hjem til sine forældre.

»Jeg kunne erklære forretningen konkurs og få et job i et andet supermarked, hvor jeg kunne tjene noget mere, men jeg elsker at være i området, hvor jeg kender så mange mennesker,« siger han.

Randi Rix fortæller, at for at butikken kan komme videre efter redningen, skal den forny sig og for eksempel have flere økologiske varer og andet særligt, som kan tiltrække kunderne omkring Kartoffelrækkerne.

Det er Fatih Yildiz med på i det omfang, det kan lade sig gøre økonomisk. Han lytter gerne til gode råd fra kunderne.

SYNES DU OM ARTIKLEN?
KLIK PÅ LINKET OG TILMELD DIG VORES NYHEDSBREV

OBS: Denne artikel er mere end 6 mdr. gammel

Platanvej bliver igen åbnet for trafik, besluttede et flertal i By- og Miljøudvalget forleden.

DEBAT: Hvordan kunne du gøre det, Nikolaj Bøgh?

I Vandkulturhuset kan du selv prøve kræfter med livredning.

Nyt koncept testes: Lær at redde liv i Vandkulturhuset