På billedet sidder Kasper Vöge sammen med to frivillige fra Røde Kors vågetjeneste.
På billedet sidder Kasper Vöge sammen med to frivillige fra Røde Kors vågetjeneste. - Foto: Pia Vestergård Simms

Vågekone: »En kæmpe lettelse for de pårørende«

På Østerbro, Christianshavn og i Indre By sad vågetjenesten i 2019 samlet 83 gange ved en døende. En af dem er Kasper på 29 år.

»Det at være vågekone har givet mig en ro i forhold til døden. Det er jo en del af livet,« fortæller Kasper Vöge på 29 år.

Kasper har været en del af Røde Kors´ vågetjeneste på Østerbro i fire år.

Vågetjenesten

»Røde Kors vågetjeneste sidder ved de døende i den sidste tid, og vi oplever at de frivillige kan bidrage med noget positivt både for den døende, de pårørende og personalet«, siger frivillig teamleder i vågetjenesten Østerbro, Indre by og Christianshavn, Lisbeth May Petersen.

Det er også det som Kasper Vöge fra Østerbro oplever.

»Jeg ser det som et kæmpe privilegie at få lov til at sidde med folk til allersidst. Det er meget intenst,« fortæller Kasper. Han forklarer, at han oplever at mange af de pårørende føler det som en kæmpe lettelse, når han som frivillig våger kommer og siger: ’Nu skal du tage hjem og få en nats søvn. Jeg bliver her og er her med din kære.’

Fra 3 til 83

I 2012 sad Røde Kors vågetjeneste ved samlet tre døende på Østerbro, Christianshavn og i Indre By.

I 2019 sad der en frivillige våger ved 83 de døende. 85 procent af de frivillige i Røde Kors frivillige vågetjeneste bor på Østerbro. Stigningen skyldes ifølge, Lisbeth May Petersen, at der er kommet mere fokus på, at der findes en vågetjeneste.

Ikke altid fredfyldt

Lisbeth May Petersen fortæller, at man skal være psykisk robust, for at være frivillig våger.

»Nogle af de døende har mange smerter, de kan være meget angste og utrygge, og de pårørende kan have det rigtigt svært. Derfor er det vigtigt, at en frivillig våger er indstillet på, at det kan være andet end bare at sidde og holde i hånd.

Røde Kors´frivillige vågetjeneste på Østerbro, City og Christianshavn

  • I 2019 vågede Røde Kors´frivillige vågetjeneste ved 83 personer på Østerbro, Christianshavn og i Indre By. De er cirka 43 frivillige. Dog er alle ikke aktive på samme tid.

  • Vågetjenesten er præget af stor mangfoldighed.Den består af mænd og kvinder mellem 23 og 78 år, og deres faglige baggrunde er lige fra smed, læge, studerende, SOSU, revisor og pædagog.

  • Vågetjenesten våger på Rigshospitalet, plejehjem og i private hjem via hjemmeplejen.

  • Et vågeforløb varer mellem to timer og syv døgn.

  • Når der er behov for en frivillige våger, sender den frivillige teamleder, en sms ud til de aktive i vågetjenesten, også melder de folk tilbage der kan. I smsen kan der også stå, hvis der er specielle behov, som man som vågekone skal være opmærksom på.

  • Hvis du vil vide mere:

  • Kontakt Lisbeth May Petersen, Frivillig teamleder i Vågetjenesten Østerbro, Indre by og Christianshavn.

  • Telefon: 4177 5818

  • E-mail: vtoesterbro@rodekors.dk

  • Kilde: Frivillig teamleder i Vågetjenesten Østerbro, Indre by og Christianshavn, Lisbeth May Petersen.

Ydmygt arbejde

Lisbeth May Petersen slår fast, at det for alle i vågetjenesten er et ydmygt arbejde, som mange bliver i mange år, hvilket Kasper Vöge kan nikke genkendende til.

»Jeg har fået et helt andet perspektiv på hverdagen. Jeg husker at være der mere for dem, jeg holder af i hverdagen og ikke mindst være i nuet,« fortæller Kasper Vöge.

SYNES DU OM ARTIKLEN?
KLIK PÅ LINKET OG TILMELD DIG VORES NYHEDSBREV
Kira Skov.

Kira Skov synger på Betty Nansen Teatret

»Et godt bymiljø skaber velvære og tryghed,« siger Jep Loft, der er formand for Arkitekturoprøret.

»Hvorfor skaber man steder i Indre By, hvor ingen vil opholde sig?«