Kulturcenter Kildevæld - et langvarigt projekt.
Kulturcenter Kildevæld - et langvarigt projekt. - Foto: Thomas Frederiksen

Byggeskandale fortsætter: Kommunen ophæver aftale med entreprenør

Københavns Kommune har valgt at opsige samarbejde med Skou Gruppen, som er entreprenør på byggeriet af Kulturcenter Kildevæld, der allerede er forsinket i næsten to år.

Kulturcenter Kildevæld skulle forlængst have stået klar. Efter flere forsinkelser blev byggeriet sat på standby sidste sommer, da der blev konstateret vækst af skimmel.

Nu har kommunen valgt at opsige samarbejdet med entreprenøren Skou Gruppen.

»Når vi tager det skridt, gør vi det efter svære overvejelser. Vi er nået til et punkt, hvor vi har svært ved at se det komme i mål på en ordentlig måde med den nuværende entreprenør,« siger Kasper Graa Wulff, chef for Byggeri København i Københavns Kommune.

Plan til sommer

Projektet er både etableringen af et kulturcenter på Østerbro samt en renovering af Kildevældsskolen, som kulturcentret bygges sammen med.

Kasper Graa Wulff mener, at projektet bliver hurtigere færdigt med en ny entreprenør, men han vil dog ikke give noget bud på en tidsplan.

»Vi skal hurtigt mulig have en ny entreprenør, og til sommer skal vi have en plan – heriblandt en tidsplan – for færdiggørelsen. Inden da kan vi ikke melde noget ud.«

– Men det bliver vel næppe i 2020, at det er færdigt?

»Nu er der tre etaper af byggeriet, hvoraf den ene er færdig, men hvis du spørger mig, om alle etaper er helt færdige i 2020, er svaret nej.«

Fejl fra begyndelsen

Hos Skou Gruppen mener man, at Københavns Kommune har sat gang i et projekt, som var behæftet med fejl fra begyndelsen, inden de kom ind i billedet.

»Jeg ser det som et resultat af kommunens elendige håndtering af denne her sag. Allerede inden vi er inde i sagen fremgår det tydeligt, at dette projekt ikke er egnet til at bygge efter« siger administrerende direktør og partner i Skou Gruppen, Martin Skou Heidemann.

Skou Gruppen anlægger voldgiftssag mod Københavns Kommune.

Martin Skou Heidemann fortæller, at Skou Gruppen i 2018, hvor projektet skulle være færdigt, finder ud af, at den var helt gal. Herefter opsiger kommunen i begyndelsen af 2019 samarbejdet med totalrådgiveren Kant.

Ifølge Skou Gruppen har de påpeget fejl i byggeriet, som kommunen enten ikke eller meget sent ikke har reageret på.

»Det er forstemmende, at i stedet for at løse problemerne, så skubber man ansvaret hen på os,« siger Martin Skou Heidemann, der betegner borgerne i Københavns Kommune som den helt store taber med projektet, der utvivlsomt bliver dyrere end de penge, som først er sat af.

Skal se indad

Kasper Graa Wulff erkender, at der var fejl fra begyndelsen – også fra kommunens side, men det fratager ikke Skou Gruppen for ikke at have gjort noget ved det, peger han på.

»Når der sker sådan noget, skal vi også se indad. Der har da været både projekterings- og udførelsesfejl. Når der er projekteringsfejl, så skal de løses, og det er de ikke blevet gjort. Der har været dårlig fremdrift og et dårligt samarbejde mellem entreprenør og rådgiver,« siger han og tilføjer:

»I alle projekter vil der være tekniske fejl hen ad vejen, men jeg er da ked af, at vi ikke sammen med entreprenøren er lykkedes med at skabe fremdrift i projektet. «

Bud: Efter 2021

Formand for Østerbro Lokaludvalg Allan Marouf har fulgt projektet særdeles kritisk fra sidelinjen i hele perioden.

»Det er måske en god ting, at Skou Gruppen er opsagt, men hvad har kommunen egentlig gjort selv for at undgå at stå i den her situation? Får det nogen konsekvenser?« spørger han retorisk og nævner, at han har særdeles ondt af skoleelever og lærere, der har gået i byggerod i årevis og ikke ved, hvornår de er ude af det.

Allan har oplevet utallige forsinkelser for kulturcentret. Den første allerede meldt ud i 2014, hvor åbningen blev meldt flyttet fra 2016 til 2017.

I 2017 blev det første spadestik – og ikke åbningen – så foretaget.

»Jeg tror ikke på, at kulturcentret er færdigt på denne her side af kommunalvalget,« siger han nu.

Kommunalvalget er i november 2021.

SYNES DU OM ARTIKLEN?
KLIK PÅ LINKET OG TILMELD DIG VORES NYHEDSBREV
Langt de fleste gående rundt om søerne overholder den ensretning, der blev indført i lørdag.3

P-vagterne passer ensretningen: »Folk er faktisk ret gode til at gå den rigtige vej rundt om søerne«

»En måneds husleje for en udlejer svarer måske til en uventet VVS-regning, men kan betyde liv eller død for de små butikker, frisører, caféer eller restauranter,« pointerer Kim Røssell.

DEBAT: Sammen om Frederiksberg