Café Pyt er klar med livestreaming: Når bogcaféen holder lukket, må lyrikken udleves digitalt

Det er svært at sige pyt i en tid, hvor erhvervsdrivende må sætte skilte med ‘lukket’ op i vinduerne. Det er også sket hos Sydhavnens bogcafé med navnet Pyt, her forsøger de sig nu med daglige livestreaminger, hvor forfattere læser op.

At gå ned ad Borgbjergsvej i denne tid er på mange måder en trist tur. Lukkeskilt efter lukkeskilt er dukket op i butiksruderne fra pølsevognen til boghandleren. Og efter Statsminister Mette Frederiksen (S) på tirsdagens pressemøde varslede massive lukninger fra i dag onsdag klokken 10.00 vil det billede kun blive værre.

Hos den knap elleve måneder gamle Café Pyt har nøglen allerede været drejet over på lås i nogle dage, og det fortsætter den med indtil videre. Går du forbi de hyggelige lokaler i nummer 52, vil du dog muligvis se liv derinde – særligt om eftermiddagen.

Caféejer i en virustid

De kreative folk bag bogcaféen har nemlig fundet på et nyt koncept, som forhåbentligt kan hjælpe med til, at Pyt kan fejre et års fødselsdag 25 april. Med sikker afstand og sprittede hænder, kiggede Minby.dk tirsdag forbi Café Pyt, hvor indehaver Bjørn Themsen fortalte mere om den trange hverdag som caféejer i en virustid, og hvordan det har ført til idéen om et nyt projekt:

»Det er ikke nogen hemmelighed, at det har været temmelig økonomisk hårdt at starte en café op i Sydhavnen, hvor metromuren har bremset for den gennemstrømmende trafik. Derudover har vi allerede siden slutningen af februar kunnet mærke, at vores kunder er forsvundet, så forleden diskuterede vi frem og tilbage, hvad vi skulle gøre. Først var vi inde på, at vi skulle hive hvert andet bord ud, så vi bedre kunne leve op til forskrifterne. Efter at have diskuteret i halvandet døgn nåede vi dog frem til, at det her er en bogcafé med mange bøger, som folk rører ved, og vi kan ikke spritte alle bøgerne af, så jeg kunne simpelthen ikke se, hvordan vi skulle myndighedernes anbefalinger seriøst et sted som Café Pyt. Derfor besluttede vi at lukke indtil videre,« siger han til Minby.dk

LÆS MERE: Lokalaviserne tager kampen op for det lokale handelsliv i en svær tid

Forfattere læser op live

Nu var gode gode råd og i særdeleshed gode idéer dyre. Allerede inden statsministeren tirsdag åbnede for, at man stadig kan sælge take away, havde Bjørn Themsen og hans kæreste Melanie Maria Baumann overvejet den løsning. Det giver bare ingen mening, når man har adresse på en handelsgade, hvor der ikke er et flow af gennemstrømmende folk, og hvor man mest har levet af stamkunder og turister, der har læst om en på Tripadvisor. Men så fik Melanie Maria Baumann en idé:

»Søndag morgen læste jeg en artikel om nogen, der livestreamede musik, og så tænkte jeg, at vi da skulle gøre det samme bare med oplæsninger af nogle de forfattere, vi sælger. Og siden er vi rykket hurtigt, så andre ikke får samme idé. Jeg har en veninde, som har lånt os det rigtige lysudstyr, så det ser lidt prof ud,« fortæller hun og Bjørn Themsen uddyber:

»Konceptet er nu, at der fra onsdag klokken 15.00 dagligt vil være en forfatter, der læser op live. Vi regner med at starte livesendingen fra 14.55, hvor man så bare ville kunne se vores bogreol, så vi er sikker på, at teknikken fungerer. Klokken 15.00 går jeg så på meget kort og præsenterer, hvem dagens forfatter er, og så læser vedkommende op i et kvarters tid. Foreløbig har vi 11 forfattere, der har meldt sig, og idéen er så, at mens der livestreames, så kan man mobilepay og eksempelvis skrive forfatterens navn, hvor aftalen så er, at de får halvdelen af det, der kommer ind,«

Giv hvad du kan

At bogcaféens ejere har fat i det rigtige, vidner den store facebookopbakning om. Siden de slog idéen op på det sociale medie søndag, er det blevet delt 70 gange, og da avisen kiggede forbi havde knap 12.000 set opslaget. Den økonomiske opbakning er faktisk også så småt begyndt at tikke ind:

»Jeg har allerede fået støttebetalinger på mobilepay, og det allerede inden den første forfatter overhovedet har været på. Det er helt fantastisk. Der er også flere, der har spurgt, hvad der er passende at give. Til det vil jeg sige, at det er helt frivilligt, hvor meget man støtter med. Det er gratis at se, og vi er taknemmelige for alt, hvad man kan give. Der er ikke nogen mindstebetaling, det må folk selv om,« forklarer Bjørn Themsen.

Dem kan du opleve

Når klokken slår 15.00 i dag onsdag står første forfatter klar, som er Jesus Almodovar. Han læser op af sin debut, den meget roste ‘Jeg vil gerne tildeles ridderkorset for min eminente elskovskunst’. En bog, der udkom på forlaget Baggaardsbaroner.

Torsdag venter Anna Schmidt Andersen, der elsker at støve rundt i den danske litteraturhistorie og har skrevet speciale om Herman Bang. Hun er også anmelder og til daglig redaktør på forlaget ‘Forlæns’, hvis tegneserier og graphic novels selvfølgelig kan findes på Pyts hylder. Anne læser op fra kollektiv-værket ‘Væske’.

Når kalenderen skriver fredag, stiller Rikke Oberlin Flarup sig foran kameraet i Café Pyt. Hun debuterede som romanforfatter med ‘Telefontesten’ i 2018 på forlaget Vild Maskine. Hun arbejder som daglig leder af Poesiens Hus, og driver også det lille forlag Arkiv for Detaljer — og så er hun medstifter af bogfestivalen Lille Bogdag.

Kig med

Og flere er på vej, lover Bjørn Themsen, der også kan fortælle, at de går med flere gode idéer til den nærmeste fremtid:

»Hvor længe det her kommer til at køre, ved vi ikke. Det må tiden vise. Lige nu har vi forfattere sat på onsdag, torsdag, fredag og en halv aftale mandag, og så har vi den her liste af forfattere, der gerne vil læse op, men som vi skal have sat dato på. Lige nu går vi også og overvejer en idé om at lave oplæsninger af børn og for børn. Vi gjorde det i dagene op til jul, og det var en succes,« siger han.

Tilbage er vist bare at opfordre til at besøge Café Pyts facebookside fra i dag onsdag klokken 15.00, hvor første livestreaming finder sted. Støt også meget gerne med en skilling. Oplysningerne står herunder i faktaboksen.

Støt Café Pyt og deres forfattere

  • Få dit daglige litteraturfix hjemme fra sofaen og hjælp Café Pyt og forfatterne, som ikke er sendt hjem med løn, med at få en minimumsindtægt.

  • Mobile Pay: 40 95 67 20

  • Bankoverførsel: registreringsnummer 1938 – Kontonummer: 6285114223

Café Pyts indehaver Bjørn Themsen må i disse se langt efter de spisende og drikkende kunder, og derfor indfører han onsdag 18. marts daglige livestreaminger, hvor bogcaféens forfattere læser højt.
Café Pyts indehaver Bjørn Themsen må i disse se langt efter de spisende og drikkende kunder, og derfor indfører han onsdag 18. marts daglige livestreaminger, hvor bogcaféens forfattere læser højt. – Foto: Benedicte Lorenzen

SYNES DU OM ARTIKLEN?
KLIK PÅ LINKET OG TILMELD DIG VORES NYHEDSBREV
Frederiksberg Kommune giver de private leverandører en håndsrækning i form af fremrykkede betalinger af fakturaer for i alt 98 millioner kroner.

Håndsrækning til 879 leverandører: Kommunen fremrykker betaling af regninger

Lindevangshave på Peter Bangs Vej.

Almene familieboliger på vej i høring