Martin i Vanløse. Snakken med kollegaerne er det, Martin savner allermest her i Corona-tiden, hvor alle fælles møder og hyggesnakke med kollegerne er aflyst - derfor har han fået en ny fast makker i vagtvognen, Basse, som med garanti ikke smitter.
Martin i Vanløse. Snakken med kollegaerne er det, Martin savner allermest her i Corona-tiden, hvor alle fælles møder og hyggesnakke med kollegerne er aflyst - derfor har han fået en ny fast makker i vagtvognen, Basse, som med garanti ikke smitter. - Foto: HOFOR

Vandhelten fra Sydhavnen: Martin holder dine haner rindende

Mens de fleste af os her i Corona-tiden har arbejdet hjemmefra, har HOFORs vandfolk været på farten ude på de mennesketomme veje og givet den en ekstra skalle for at sikre, at vi alle sammen har haft vand i hanerne. Én af dem er en lokal vandhelt fra Sydhavnen.

Tomme vandhaner, vand i kælderen og hul i vejen – det er nogle af de problemer, vi ville risikere at opleve, hvis Martin Børgesen fra Kongens Enghave og hans kolleger ikke rykkede ud.

Martin er vandledningsinspektør, og når han rykker ud med forsyningsselskabet HOFORs hvide vagtvogn, ved han ved præcist hvor i gaderne, der skal løftes dæksler, når et vandrør pludselig sprænger, og hvordan han kan spore utætheder nede i jorden ved hjælp af lyttepinde, metaldetektor og andet James Bond-agtigt grej.

Selv i en tid med Corona hængende over hovedet, sætter Martin Børgesen sig hver morgen bag rattet i vagtvognen og kører ud for at fikse utætte rør og tomme haner: Han har nemlig et arbejde, som han af gode grunde ikke kan varetage bag skrivebordet i hjemmekontoret, hvor mange af os andre har indrettet vores arbejdsplads, siden landet lukkede ned.

Derfor har Martin og hans kollegers gule HOFOR-hjelme stadig været at spotte i bybilledet, når der har været problemer med vandet rundt omkring i København og omegn, og de er rykket ud for at lukke ventiler og lytte sig frem til, hvor i jorden utæthederne er.

»Vores opgave er at passe vandledningerne ude i vejen, så vi løser problemerne, når der er brud og lækager, vand i kælderen på grund af utætte rør, ingen vand i hanerne og så videre,« forklarer han.

Martin Børgesen kommer rundt i hele København, når han er på arbejde ¿ her på en villavej i Brøndby, hvor han med hørebøffer og lyttepind finder frem til, hvor der er utætte rør.

Martin Børgesen kommer rundt i hele København, når han er på arbejde ¿ her på en villavej i Brøndby, hvor han med hørebøffer og lyttepind finder frem til, hvor der er utætte rør. – Foto: HOFOR

En ny slags hverdagshelt

Martin er en af HOFORs i alt 30 vandledningsinspektører, der er blevet ved med at arbejde ude i marken, mens det meste af landet har været lukket ned på grund af Corona-virusset, og samfundet har fået øjnene op for en ny type hverdagshelte – nemlig dem, der rykker ud og passer deres job uden for matriklen, mens vi andre bliver hjemme: Læger, sygeplejersker, SOSU-assistenter, renovationsfolk og forsyningsfolk som Martin har fået omverdens opmærksomhed, fordi de varetager vigtige funktioner, midt i en Corona-tid. Selv synes Martin ikke, at det er noget at tale om:

»Jeg passer jo bare mit arbejde. Jeg kunne da godt have tænkt mig at få et par ekstra fridage til at spille Play Station med ungerne, men jeg kan slet ikke undvære mit arbejde – jeg kan godt lide den sociale kontakt med andre mennesker. Så jeg er glad for, at jeg har haft mulighed for at komme rundt i byen: Selv om gaderne har været tomme, har jeg mødt borgere og gravefolk der, hvor der har været problemer med vandet,« siger han.

Arbejdet er dog ikke helt som før for Martin og kollegaerne, for myndighedernes retningslinjer skal overholdes. Der skal holdes afstand og sprittes af, og de faste onsdagsmøder hjemme på basen på Islevbro Vandværk har været aflyst de sidste to måneder:

»Kontakten med kollegaerne er det, jeg savner allermest – den giver mig ekstra arbejdsglæde i hverdagen: Selv om jeg her bag i vagtbilen har installeret en hyggelig kontorplads med køleskab og sodavand og det hele, ville jeg da hellere et smut forbi basen og drikke en kop kaffe. Det glæder jeg mig til, at vi engang igen får mulighed for,« siger Martin Børgesen.

SYNES DU OM ARTIKLEN?
KLIK PÅ LINKET OG TILMELD DIG VORES NYHEDSBREV
Gitte Hansen bag disken, der bugner med hjemmebagte lækkerier - hvad for eksempel med en muffin med hindbær og hvid chokolade?

Nu spiser gæsterne igen kiksekage hos Mormors: »Det er som at begynde forfra«

Tårnbys borgmester Allan S. Andersen frygter, at han ikke har set det værste endnu.

Borgmester: »Det er en dybt tragisk situation«