Foto: J. Møldrup Pedersen

Græsk feriestemning på Vesterbro

Af Githa Schultz

 

Klumme: Kender I det at tage på ferie i Grækenland og man bare har fundet sin helt egen eksklusive ø i det Ægæiske Hav og den lille forholdsvis ukendte, men ægte grækerstemning af en taverna, med panoramaudsigt til blide bølgeskvulp, hvidkalkede huse med blå tage, fiskerbåde og fotominder af Meteora på restaurantens vægge, et område på det græske fastland hvor to højhusslanke majestætiske klippeformationer slog ned for ca. 60 millioner år siden i et ellers fladt landskab. Hvidmalede træstole med lysebrune sæder og det sødeste græsk-danske ægtepar, Stella og Erikos, som har været gift i 27 år, og har opfyldt deres drøm af en rigtig ”xoriothallasa taverna”, der betyder noget hen af familie og landsby restaurant ved havet.

Man har det jo med at vende tilbage, når alle ens sanser er gået op i en højere superlativ enhed og man ikke kan få nok. Menukortet er det traditionelle græske køkken. Xoriosalata, souvlaki, moussaka, tzatziki, dolmades og så videre. Stella serverer maden på gebrokkent og virkelig venlig imødekommende service dansk med græsk vin til, hvor alt kan lade sig gøre og det er vigtigt at kunden føler sig godt tilpas og ikke mindst hjemme. Den græske nationalkomponist Mikis Theodorakis spiller i baggrunden. Komponisten bag soundtracket til filmen ” Zorba, grækeren,” med Anthony Quinn i hovedrollen, som viste os hvordan grækerne glemmer alle sorger og fejrer livsglæden gennem den græske folkedans sirtaki.

Erikos, hedder egentlig Erik, men den græske del af familien kalder ham Erikos. Stella og Erik har været gift i 27 år.

Det føles som om at temperaturen som altid er til at stole på, varm og imødekommende. Og selvom det er blevet mørkt nu, skinner solen, når man træder ind i restauranten.

Vi er faldet helt hen i den gode stemning, tid og rum er opløst, da vi pludselig opdager at restauranten er fyldt med gæster og Stella og Erikos har travlt.

Henover bordene pludrer gæsterne lystigt sammen på jysk om kutteren Bjørn i Esbjerg, som bordenes mænd åbenbart har arbejdet på. ”Kan du huske Leif og al den bjæsk han havde med på Bjørn.” Bjæsk er en Nordjysk folkesnaps. Vi må bare acceptere at dele restaurant med to andre, nemlig Gud og hvermand, for når noget er exceptionelt godt, skal folk nok finde vej.

Måske elsker jeg specielt meget Grækenland, fordi jeg mødte mit livs græker som 18 årig på Korfu. Pyt med at min far nærmest i raseri hev sin toupe af, fordi jeg giftede mig med ham. Tilgengæld fik jeg en Nilfisk støvsuger i bryllupsgave af min dumme far. Min far var formand for den første tyrkiske forening på Vesterbro. Min far var faktisk meget venligsindet overfor gæstearbejdere, som det hed dengang, men måske ikke lige da hans 20 årige datter giftede sig med en græker. For som han sagde ” Hvis du bare havde fået mere kærlighed, var det her aldrig sket.” Det er vi så aldrig blevet enige om.

Tilbage til restauranten og de smadrede tallerkener indfanget i en symbolsk kunstlerstøbning på væggen. Det er græsk tradition at smadre tallerkener når folk gifter sig i Grækenland. Ud med alt det gamle ”skata” som det hedder på græsk og ind med en nye gode tider. Jo vi er helt inde i den inderste kerneoplevelse af Grækenland.

Regningen er betalt, på gensyn til Grækenland og tilbage til virkeligheden. Vi befinder os slet ikke i det græske øhav. Derimod på stenbroen i Mysundegade på Café Patina. Klokken er 24 og drømmeoplevelsen er forbi for dennegang. Og hvor er det pragtfuldt af have opdaget en lille græsk oase på Vesterbro midt i det hektiske restaurationsliv, og hvor man lige kan få en 4 timers ferieoplevelse væk fra stress og jag på en kold vinterdag.

 

SYNES DU OM ARTIKLEN?
KLIK PÅ LINKET OG TILMELD DIG VORES NYHEDSBREV

OBS: Denne artikel er mere end 6 mdr. gammel

Traditionen tro: gratis is i Paradis

0

Se billederne: Isbjørneunges første møde med solen