Foto: René Mølskov

Du glade festtid, nu kommer arbejds- og aldersspørgsmålet


Af Githa Schultz

 

KLUMME: »Hvad arbejder du med?«

Et spørgsmål jeg tror flere af os adskillige gange har fået, når samtalerne og fordommenes målebæger skal afgøre om vi finder titlen interessant nok til at fortsætte samtalen.

Ingen føler jo lyst til at fortælle ærligt at de lever af at skralde kartofler for a living i en slags job-deroute from hero to zero og omtaler gerne jobbeskrivelsen som kunstnerisk uspecifik. Men helt sikkert selvstændig, for slet ikke at nævne, hvad man skal arbejdstitulere sig selv med uden arbejde. Til fester eller middagsselskaber, når spørgsmålet endelig langt om uendeligt non kreativt længe, kom på banen, har jeg egentlig fundet det mere interessant at svare »Hvad forestiller du dig jeg arbejder med?«

Og hold da fest en palet af forestillinger. Kontorassistent, receptionist, stripper, kahytsjomfru på Polferries, omstillingsdame, til model. Jeg har en udtalt angst for at kede mig sammen med andre. Føler mig aldrig alene i mit eget selskab, kun ensom i det forkerte. Og når jeg har vendt spørgsmålet mod afsender, har det egentlig mest været for at lyn-analysere om vi har fælles referencer til livsværdier eller om vi mentalt er lysår af kedelige ørkesløse kilometer fra hinanden.

Hvis jeg skulle udvælge en samtale med en af mine fejlagtige jobbeskrivelser at fortsætte selskabet i, ville det nok være ham der gættede kahytsjomfru på Polferries.

Jeg elsker når nogle spontant, får mig til at grine. Jeg har sejlet på Polferries som gæst på vej til Polen mange gang og købte engang en øjenskyggepalet, jeg nær aldrig havde fået renset af og mistænkte for at være fremstillet af overskudsmaling fra Polferries.

Jeg har kunst fra Polen i min samling. Jeg har ofte rejst rundt i Polen, specielt Krakow, da jeg havde en polsk kæreste, som var praktiserende læge i Danmark og kom derfra. Jeg elsker faktisk Polen og har altid følt mig godt tilpas dernede. Kahytsjomfru på Polferries, har jeg aldrig været, men det sætter da en perlerække sammen i mit hoved af gode minder og sørger for, at jeg også kan få en underholdende aften.

Selvom jeg egentlig mener at »Hvad arbejder du med« er lidt af en festdræber.

Kun overgået af endnu en festdræber »Hvor gammel er du?«

Det har ingen god nok grund til at vide andet end min læge nærmest, medmindre de tvivler på min 18 års alder til diskotekerne. Jeg har engang for cirka 13 år siden helt ærligt uden omsvøb svaret på aldersspørgsmålet og reaktionen fik mig til at se mig selv på vej ned i graven for nedrullede gardiner, i hørnatkjole af en sæk, med krogede gigtfingre, natkyse og et rystende stearinlys.

Så derfor svarer jeg aldrig konkret på det spørgsmål. Når mænd spørger har jeg dem mistænkt for at være i tipsy-tvivl godt nok til min foryngelsesfordel og samtidig er de bange for at tage fejl og at tænderne skulle falde ud, hjemme hos dig eller mig.

Når kvinder spørger og hvis de er 5 år yngre kan de ånde pulverhekslettet op med et dumt smil og sige »Aj altså jeg håber jeg ser ligeså godt ud som dig, når jeg kommer i din alder.«

Har mest lyst til at skrue Vesterbrobissen på, der også bor i mig og svare »Hvad rager det dig«.

I stedet vælger jeg den diplomatiske vej og svarer,

»Jeg holder min 80 års fødselsdag, det er en tirsdag, you are all invited.«

SYNES DU OM ARTIKLEN?
KLIK PÅ LINKET OG TILMELD DIG VORES NYHEDSBREV

OBS: Denne artikel er mere end 6 mdr. gammel

Debat: Jeg blev så glad, da ATP overtog Jagtvej 171

VUC-elever boykotter terminsprøve: Nej tak til digital eksamensvagt