Modelfoto af Alice + Olivia Jeans

I bund og grund er vi alle et stort genbrugsgilde

Af Githa Schultz

Har spekuleret lidt over hvorfor jeg elsker at handle i genbrugsbutikker. Havde på et tidspunkt fundet posh genbrugsbutikken ” Pinnochio” i Gothersgade med de sødeste ejere, hvor en soulsister i samme størrelse fra whiskybæltet afleverede sit lækre tøj til butikken, efter at have brugt det en gang . Og jeg var tit heldig at kunne købe det flotte og normalt dyre varemærketøj til meget få penge. Butikkens overskud gik til et godt formål nemlig udsatte børn i Danmark og navnet var inspireret af Pinnochios frie bånd, forstået på den måde at ejerne Susanne og Kai Bo Rasmussen selv kunne bestemme hvordan overskuddet skulle fordeles. Desværre måtte genbrugsbutikken med tøj og accessesories lukke på grund af forhøjede husleje priser. Børnehjælpsforeningen Pinnochio eksisterer dog stadig.

Der er noget med ordet genbrug, der tricker mig. Egentlig fordi jeg selv føler mig identisk med genbrug. Ikke på den dårlige måde. Men det ligger lige til højrebenet selv at føle sig genbrugt med tiden. Når man møder en ny kæreste, er hans toiletbræt, gryder, potter, seng og pander you name it som regel også en slags genbrug og vice versa. Alt og alle genbruges.

Der er nogle mærkevarer hvad angår tøj, der kan, få mig til at opføre mig som en genbrugs mærkejunkie. Tøjmærkerne Odd Molly, Free People, Alice + Olivia og Desigual. Det er altid noget med shamanistiske mønstre, ædle vægmalerier eller indianske ritualer, tøj med frihed og kreativitet og fantastiske farver, skatergirls på Venice Beach, fart over feltet med udsyn til verden.

Da jeg var i New York her i februar. Så jeg et par cowboybukser fra Alice + Olivia, der fik mig til at gå på i selvsvingsjagt. Har ikke så meget lyst til at bruge alle mine penge på at eje noget nyt. Men der er steder på Manhattan, hvor der er er kollektionsprøver fra modeshows, der er kraftigt prisnedsat. Og som Askepot forsøgte jeg at hugge en balle og fedtsuge mig ned i en str. 36. Men ak nej, jeans linningen sad fast i min store bagdel. I stedet jagtede jeg varen på eBay i håb om at nummeret større på et eller andet tidspunkt kommer på genbrugsbud.

Der er også noget sjæl i at overtage folks aflagte, når det kommer til tøj.  Overveje hvilken historie der har gået  i den kjole eller taske nogle har afleveret kvit og frit til en butik i et næstekærligt godt ærinde.

Med hensyn til tøj er der aldrig noget jeg egentlig gerne ville eje som brand new, men gerne købt i en genbrugsbutik. For nylig var jeg i Hellerups Røde Kors butik og der havde en frue i min størrelse afleveret sin flotte Diane von Fyrstenberg kjole, der nu hænger i mit skab. Pludselig for nylig var der også en butik på  Vesterbro,  der solgte ud af spændende Margit Brandts gamle modeller. Og selvfølgelig fik jeg forkøbt mig i noget, der var for småt. Jeg vidste det godt, men kunne ikke stå for det. Noget af det har jeg så foræret væk til en smallere model.

Ofte er det også nogle ildsjæle som passer butikkerne til humanitære formål. Hattedamer i kærlig øjenhøjde. Der sælger varen som var det deres livs salg. Og i forhold til mange andre butikker, er en plastikpose gratis. Det kan i tidens forurenings trend,  nok ikke vare ved.

Da Pinnochio lukkede, slæbte jeg min rullekuffert derind og tømte butikken. Jeg har også været karig med hensyn til at sprede det gode budskab til veninder i min egen størrelse. Der er ting man gerne vil have for sigselv udover sin kæreste.  Og der vil altid være nogle klar til at overtage det aflagte og så kan jeg stå tilbage med et par Bjørn Borg trusser i herrestørrelse, et tudefjæs eller et kakkelbord, jeg ikke er så vild med.

Heldigvis er der noget for enhver smag i en genbrugsbutik. Der går nok lang tid før mine Alice + Olivia jeans ender på en bøjle i Røde Kors i Danmark. Men håbet om Alice + Olivia er lysegrønt, hvis ikke den rigtige størrelse ender på Ebay inden eller jeg tager til USA igen og leder videre.

SYNES DU OM ARTIKLEN?
KLIK PÅ LINKET OG TILMELD DIG VORES NYHEDSBREV

OBS: Denne artikel er mere end 6 mdr. gammel

Abdel Aziz Mahmoud styrer valgmøde i Tårnby

»Fyringen kom som et granatchok«