I denne uges klumme fortæller klummeskribent Githa Schultz om pinlige situationer, nedsat hukommelse, farlige misforståelser og morsom hørelse.
I denne uges klumme fortæller klummeskribent Githa Schultz om pinlige situationer, nedsat hukommelse, farlige misforståelser og morsom hørelse. - Foto: Foto: René Mølskov

Klumme: At holde i hånd og andre videnskabelige forklaringer

Af Githa Schultz, klummeskribent

Forleden lagde jeg mærke til et par på hver sit gangsæde i ruteflyet, der tog hinanden i hånden under take off.

Det sker indimellem. Af gode grunde kan jeg ikke gøre det samme, selvom den lillebitte angst indeni, hvis turbulensen bliver for voldsom, gør, at jeg har lyst til lige at række ud efter min kollegas hånd. Det sker jo heldigvis sjældent, at behovet dukker op for akut at holde en kollega i hånden.

På en anden flyvning sad en velklædt passager i jakke og slips. Jeg passede en nødudgang, og han sad lige bag mig. Og pludselig var der ‘clear-air turbulence’. En kraftig turbulens, der så at sige opstår pludseligt, uden at man kan se en eneste sky.

Han greb ud efter min hånd, så vi holdt i hånd i et kort øjeblik. Jeg kan bare aldrig være den, der viser min umiddelbare småforskrækkelse over for passagerer eller gribe nogles hånd. Jeg skal altid se cool, calm and collected ud i min uniform og kropssprog.

Han undskyldte i ét væk bagefter, og jeg fortalte ham min hemmelighed. Om lysten til at gribe min kollegas hånd og en forklaring om en naturlig reaktion om at holde hånd, når der akut opstår farer, der ikke er i ens egen hænder.

Jeg kan også huske en gang, hvor min mor havde virkelig ondt og vred og vendte sig i smerte. Der tog jeg hendes hånd i desperation og forsøgte at berolige hende. Det hjalp faktisk, og så kom ambulancen og bragte hende på hospitalet.

Da jeg var ude at besøge min bror på hospitalet, som ligger hjerneskadet efter en hjerneblødning og et efterfølgende cykelstyrt og efter seks måneder faktisk stadig ikke rigtigt var begyndt at tale, havde jeg lagt min hånd på sengens tremmekant.

Han sagde ikke rigtig noget i lang tid. Men pludselig lagde han sin hånd på min, klappede den og holdt fast i den, hvilket føltes som en stor trøst og glæde.

Da jeg for mange år siden et sted i 90’erne var på selvudviklingskurser, husker jeg specielt et internatkursus, der varede i fire dage. Og hvor en hemmelighed skulle afsløres den sidste dag.

Jeg ventede spændt på den helt store åbenbaring, og på fjerdedagen kom den endelig. Læreren sagde: »Den bedste medicin er berøring«.

Det var jo ikke en meget lang åbenbaring, men så powerful en indsigt i en kort sætning, der er holdbar den dag i dag.

At undersøgelser i en længere redegørelse publiceret i det amerikanske tværfaglige videnskabelige tidsskrift PNAS har påvist, at når vi holder hånd, synkroniseres vores hjernebølger, samtidig med at det også har en smertestillende effekt.

At man kan finde videnskabelige forklaringer på naturlige reaktioner, har nu altid interesseret mig. Jeg er i bund og grund en ‘viden-digger’.

Når jeg ser nogle holde i hånd under take off, ligesom når min bror pludselig tager fat i min hånd, bliver jeg nysgerrig og vil jeg vide, hvorfor det sker.

Og nogle siger, at ikke alt kan forklares. Jeg har det selv sådan, at når jeg får en forklaring, har jeg lettere ved at forholde mig til det, forstå og acceptere.

Udover det tror jeg også på, at alt ikke kan forklares. For hvis jeg kaster et blik ud i universet og begynder at fundere, står jeg allerede lidt af og accepterer, at det simpelthen er for stor en mundfuld at begribe.

Til gengæld kan jeg altid bare ganske enkelt tage en i hånden, hvis jeg er bange eller det gør ondt. For så er det naturligt og videnskabeligt påvist, at det umiddelbart hjælper her og nu.

SYNES DU OM ARTIKLEN?
KLIK PÅ LINKET OG TILMELD DIG VORES NYHEDSBREV

OBS: Denne artikel er mere end 6 mdr. gammel

Fra 29 marts til og med 8 juni snagede 69 kommunale ledere i deres medarbejders personfølsomme oplysninger. Det har haft store personlige konsekvenser for medarbejderne. Foto: Martin Sørensen

Leder politianmeldt: Gik ind i medarbejders personfølsomme oplysninger

I morgen er der retrospil for alle pengene, når Enigma Museum afholder spilmessen Retro Expo 2019. Her kan man blandt andet overvære EM i Tetris.

Så er det nu, 90‘er-børn: Museum holder kæmpe messe med retrospil